Πέμπτη, 12 Φεβρουάριος 2015 15:41

Στοιχηματικό... μέρισμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό!

Γράφτηκε από τον

O ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ένας χώρος που έχει πληγεί άμεσα από την οικονομική κρίση με τις επιχορηγήσεις να... στερεύουν την τελευταία πενταετία, ωστόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να του δώσει μία μικρή ανάσα, προσφέροντάς του το ένα χιλιοστό από κάθε στοιχηματική πράξη!

 

Οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στα ζητήματα του Αθλητισμού τέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων υπουργών στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12/2).

Ο υφυπουργός Αθλητισμός Σταύρος Κοντονής περιέγραψε τους βασικούς άξονες για τα σπορ, από τους οποίους προκύπτει η θέσπιση αυτοτελούς κονδυλίου μέσω ποσοστού 0,001% από τον τζίρο κάθε είδους στοιχηματικής πράξης που έχει σχέση με αθλητική εκδήλωση. Και τα έσοδα που θα προκύπτουν από αυτό το ποσοστό φορολόγησης του στοιχήματος θα δίδονται για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Από εκεί και πέρα, ο υφυπουργός Αθλητισμού άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα -αν χρειαστεί- επιστρατεύοντας ακόμα και τον αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις για να πατάξει βία και διαπλοκή!

«Τον αγώνα κατά της βίας και της διαπλοκής η κυβέρνηση επιθυμεί να τον δώσει μαζί με όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Θα πρέπει όμως να τονίσω, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα που δηλητηριάζουν την ελληνική νεολαία, φτάνοντας ακόμη και σε μέτρα που εφαρμόστηκαν στο εξωτερικό και απέδωσαν τα μέγιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Κοντονής.

Μεγάλη βαρύτητα, ωστόσο, θα δοθεί τόσο στην εφαρμογή (επιτέλους) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όσο και στα ζητήματα ντόπινγκ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το ΕΣΚΑΝ, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και πάλι!

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ σε σχέση με τα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού για τους βασικούς άξονες στα σπορ αναφέρει τα εξής: «Στο χώρο του αθλητισμού δεν είναι υπερβολή να τονιστεί, ότι με τρόπο εμφατικό τα χρόνια του μνημονίου διογκώθηκαν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, βίας και αγριοτήτων. Νέοι άνθρωποι εγκλωβίζονται στο φαύλο κύκλο της βίας, της μισαλλοδοξίας, της εξόντωσης του άλλου.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα το σύστημα ‘‘Ελέγχου πρόσβασης αθλητικών εγκαταστάσεων - Κάρτας φιλάθλου-Διαχείρισης εισιτηρίων’’ όχι μονό δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά στην ουσία δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα, δηλ. να αποδώσει τα αναμενόμενα, στους τομείς της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα και της φοροδιαφυγής. Παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί 13.080.007 ευρώ σήμερα δεν διαθέτουμε κανένα μέσον που θα μας επέτρεπε την αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της βίας εκ του λόγου ότι ορισμένες ΠΑΕ αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου ή προκρίνουν την εφαρμογή του κατά τον τρόπο που αυτές επιθυμούν ακυρώνοντάς τον τελικά, αλλά και εξαιτίας απαράδεκτης ανοχής των κρατικών οργάνων.

α) Μέχρι σήμερα δεν έχουν απαιτηθεί τα χρήματα των μηχανημάτων που εγκαταστάθηκαν σε ορισμένα γήπεδα, παρά το γεγονός ότι ρητά αναφέρεται στο νόμο ‘‘ότι το σύστημα το εγκαθιστά η ΓΓΑ σε χρέωση των διοργανωτριών αρχών και των ομάδων’’.

β) Παρά το γεγονός ότι για να λειτουργήσει το σύστημα ελέγχου, ακόμη και αν είχε τοποθετηθεί σε όλα τα γήπεδα, θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί η Κεντρική Αρχή Διαχείρισης, αποτελούμενη από εξειδικευμένους εκπροσώπους της διοργανώτριας αρχής, η ΚΑΔ δεν έχει ακόμη συσταθεί, με τελευταίο αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ποτέ συντήρηση του συστήματος και ακόμη και τα μηχανήματα που τοποθετήθηκαν να καταστρέφονται.

γ) Τέλος ενώ ο νόμος 4049/12 αρ.6 προβλέπει την έκδοση Π.Δ. με το οποίο θα αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα της έκδοσης, διάθεσης και διακίνησης εισιτηρίων από τις οικίες διοργανώτριες αρχές, μέχρι σήμερα το Π.Δ. δεν έχει εκδοθεί.

Τον αγώνα κατά της βίας και της διαπλοκής η κυβέρνηση επιθυμεί να τον δώσει μαζί με όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Θα πρέπει όμως να τονίσω, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα που δηλητηριάζουν την ελληνική νεολαία, φτάνοντας ακόμη και σε μέτρα που εφαρμόστηκαν στο εξωτερικό και απέδωσαν τα μέγιστα. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών, αλλά κανένας φορέας αυτοδιοικούμενος ή μη, δεν μπορεί να βρίσκεται υπέρ άνω της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, της νομοθετικής λειτουργίας και των μηχανισμών ελέγχου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα εργαστούμε, μαζί με τις διεθνείς ομοσπονδίες, των οποίων την βοήθεια και τον έλεγχο επιζητούμε απολύτως.

Μέλημά μας είναι να μπει φρένο στην πορεία κατάρρευσης του αθλητισμού που έχει ξεκινήσει και συντελείται εδώ και καιρό από τις έως τώρα ασκούμενες πολιτικές με στόχο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες στήριξης τριών βασικών πυλώνων:

1) της φυσικής αγωγής στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2) των δραστηριοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον ‘‘αθλητισμό για όλους’’.

3) των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, το κύτταρο πάνω στο οποίο έχει δομηθεί διαχρονικά ο αθλητισμός στην Ελλάδα.

Άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις

Η αντιμετώπιση του προβλήματος του ντόπινγκ απαιτεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης και της επιμόρφωσης και παρά το γεγονός ότι η χώρα θεσμικά έχει κάνει βήματα προόδου, έχει εναρμονισθεί με τον κώδικα της WADA και τον έχει ενσωματώσει στο εθνικό αθλητικό νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα ελέγχου, είτε τακτικού είτε αιφνιδιαστικού. Την περασμένη περίοδο μάλιστα το εργαστήριο αντιντόπινγκ κινδύνευσε να χάσει την διεθνή πιστοποίησή του, λόγω της οικονομικής ασφυξίας και των οργανωτικών προβλημάτων.

Θα ενημερώσουμε και επισήμως όλους τους φορείς ότι δεν θα αναγνωρισθεί κανένα πρωτάθλημα και κανένα αγωνιστικό αποτέλεσμα εάν δεν λάβουν τα μέτρα που τους αναλογούν και δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ομοσπονδίες που δεν έχουν φροντίσει να περάσουν οι αθλητές από έλεγχο δεν πρόκειται να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε καμιά διεθνή διοργάνωση. Επιπλέον από εδώ και στο εξής, το ποσό του προϋπολογισμού των αθλητικών ομοσπονδιών που αντιστοιχεί στα έξοδα αντιντόπινγκ θα εντάσσεται σε ειδικό κωδικό ώστε να φτάνει στους δικαιούχους.

Σε ότι δε αφορά την πολιτεία, οφείλουμε να υποστηρίξουμε τον θεσμό του αντιντόπινγκ, οικονομικά, τεχνικά, οργανωτικά, να υποστηρίξουμε τους δειγματολήπτες και το επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με αυτή τη σοβαρή υπόθεση, και να διαμορφώσουμε ένα καθαρό πλαίσιο με σαφείς όρους και κανόνες για όσους συμμετέχουν στο δυναμικό του ΕΣΚΑΝ.

Επιπλέον, θα υπάρξει αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, ο οποίος από την περασμένη κυβέρνηση μειώθηκε από 200 χιλιάδες ευρώ το 2014, σε 50 χιλιάδες ευρώ για το 2015».

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ