Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2015 13:58

Το power game με φόντο τη NOVA

Γράφτηκε από τον

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται περί της πρώτης σοβαρής ρήξης στον Συνεταιρισμό που... ιδρύθηκε το 2006 με “πυρήνα” του την κεντρική διαχείριση των εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος.

Είναι όμως έτσι ή πρόκειται απλώς περί “πυροτεχνημάτων” από Ξάνθη, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ; Ας αρκεστούμε προς το παρόν στα δεδομένα και τα ζητούμενα. Αλλωστε, ποια πρόβλεψη σοβαρή μπορεί να κάνει κάποιος, αν σκεφτούμε ότι δεν έχει κλείσει χρόνος από τη συμφωνία του Γιάννη Αλαφούζου με τον Γιάννη Βρέτζο για τη διαρχία Αγραφιώτη – Σωπήλη στα ηνία της Λίγκας;
* Απαραίτητη διευκρίνιση για τα... παρακάτω: η ανανέωση της συμφωνίας με τη Nova ισχύει για τη διετία 2017-2019. Μέχρι το 2017 όλες οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας δεσμεύονται με το συνδρομητικό κανάλι βάσει του τρέχοντος συμβολαίου. Μαζί μ' αυτές και όσες θα προβιβαστούν τα επόμενα χρόνια από τη Football League (πιθανώς ΑΕΚ, Ηρακλής εφέτος, ποιος ξέρει ποιες τα επόμενα χρόνια...).
Η μοναδική ομάδα που έχει δηλώσει με σαφήνεια “όχι” είναι η Ξάνθη. Βάσει πολιτικής και συγκεκριμένης “γραμμής”, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ φρόντισαν να απέχουν... διακριτικά και “επικοινωνιακά”. Οι Πράσινοι με τη διαρκή τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποχή τους από τις σχετικές με το νέο συμβόλαιο συζητήσεις, ο Δικέφαλος “στέλνοντας” σήμερα στην Αθήνα αντί του προέδρου, Ιάκωβου Αγγελίδη, τον Μάκη Γκαγκάτση που δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Ουσιαστικά, καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή άλυτο ζήτημα με τη Nova. Αμφότερες (θέλουν να) “τρίξουν τα δόντια” στον Ολυμπιακό και στον “Συνεταιρισμό”, τον οποίο εκτιμούν πως ελέγχουν οι Ερυθρόλευκοι. Να προκαλέσουν τριγμούς θέλουν. Να δείξουν σε όλα τα μέλη της Λίγκας το μέγεθός τους και την οντότητά τους. Οτι “κουβαλούν” εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς που είναι εν δυνάμει συνδρομητές και δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το δρόμο που ακολουθούν όλοι. Ουσιαστικά, περισσότερο για τον Παναθηναϊκό και λιγότερο για τον ΠΑΟΚ, το θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αντιμετωπίζεται αυτή την περίοδο ως εύφορο έδαφος για αντίδραση-αντιπολίτευση. Μέχρι πότε; Ουδείς γνωρίζει.
Καμία ομάδα δεν είναι υποχρεωμένη να υπογράψει από τώρα. Δεν προβλέπονται οποιουδήποτε είδους “συνέπειες” είτε από τη Λίγκα, είτε από το συνδρομητικό κανάλι. Ισως κάποια στιγμή να τεθεί θέμα από τη Nova προς τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ για κάποιες έξτρα συμβάσεις (με έξτρα έσοδα ασφαλώς...) που έχουν συναφθεί με τις τρεις πιο εμπορικές ομάδες της Λίγκας (οι δυο τους και ο Ολυμπιακός), μα προς το παρόν το συνδρομητικό δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους. Τα στελέχη του θα κάνουν υπομονή και πιστεύουν πως τελικά κάποια στιγμή θα υπογράψουν και η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.
Αλλωστε, στη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι “13”, η Nova δεν έβαλε κανέναν περιορισμό ως προς τον αριθμό των ομάδων (άρα και των αγώνων που θα μεταδώσει) οι οποίες θα πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα των περιόδων 2017 – 2019, ως ένδειξη “καλής θέλησης”.
Δεύτερη κίνηση fair play και... αγαπησιάρικου “partnership” ήταν ότι δεν θα “τραβήξει” τη Λίγκα στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τις προβλεπόμενες ρήτρες (ύψους 5 εκατ. Ευρώ!) για την αποχώρηση της Νίκης Βόλου και του ΟΦΗ από το πρωτάθλημα.
Τρίτη κίνηση; Αύξηση ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ για καθεμιά από τις δύο σεζόν (2017 – 2018 & 2018 – 2019) παρότι δεν υπέγραψαν ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Ξάνθη! Τεράστια “κατάθεση” εμπιστοσύνης! Θέλοντας να δείξει προς όλους την καλή διάθεσή της, ενδεχομένως και λόγω ανάγκης να διατηρήσει οπωσδήποτε τα δικαιώματα του πρωταθλήματος.
Σημαντική παράμετρος, η οποία συμπεριλήφθηκε και στη σχετική θέση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά... ελάχιστοι ασχολούνται! Στο “πακέτο” της συμφωνίας συμπεριλαμβάνονται και όλα τα διαδικτυακά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της Σούπερ Λίγκας. Ο διαχωρισμός των ιντερνετικών δικαιωμάτων είναι κάτι που ζητά ο Δικέφαλος. Δεν είναι κάτι παράλογο, θα μπορούσαν να το ζητήσουν κι άλλες “μεγάλες” ή μικρότερου βεληνεκούς ομάδες, δεδομένης της ανάπτυξης των διαδικτυακών μέσων και του... πώς θα βλέπουν οι φίλαθλοι ποδοσφαιρικά ματς το 2017!
Το κλίμα είναι τόσο θολό και η κατάσταση τόσο ρευστή... γενικώς στην Ελλάδα και ειδικότερα στο τηλεοπτικό τοπίο (και δη των συνδρομητικών καναλιών), που λογικά οι περισσότερες ομάδες επέλεξαν την “ασφάλεια”. Τα δεδομένα έσοδα. Πολλά έχουν γραφτεί, ακόμη περισσότερα ακούγονται για τον OTE TV (και σε σχέση με τη NOVA) και τα μελλοντικά πλάνα του, ως τώρα ωστόσο, ουδεμία χειροπιαστή απόδειξη ή έστω αποχρώσα ένδειξη για διεκδίκηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας υφίσταται.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν ξεχνούν τι συνέβη με τον Ολυμπιακό (κυρίως) και την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα μπάσκετ! Εκεί... έχει διαλυθεί προ πολλού ο”συνεταιρισμός” ως προς την “κεντρική διαχείριση”. Διότι τα παιχνίδια τους μεταδίδονται – με ξεχωριστές συμφωνίες – από τον ΟΤΕ TV...
Πηγή: sport24.gr