Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2015 13:46

Παναθηναϊκός: Οταν «πάγωσε» το Άμστερνταμ πριν 19 χρόνια

Γράφτηκε από τον

Ο Παναθηναϊκός πριν από 19 χρόνια νικούσε τον, επί δύο χρόνια αήττητο, Άγιαξ στην Ολλανδία και το Onsports θυμάται το «έπος» της ομάδας του Χουάν Ραμόν Ρότσα.


Ήταν η κορυφαία στιγμή μιας μαγικής πορείας. Μιας πορείας που διαγραφόταν 25 χρόνια μετά το όνειρο που έζησαν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και γενικά οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα με τη συμμετοχή των «πράσινων» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ στο «Γουέμπλεϊ».
Μια πορεία που είχε ξεκινήσει στην εμπόλεμη Κροατία κόντρα στη Χάιντουκ, συνεχίστηκε σε Άαλμποργκ, Ναντ και Οπόρτο, για να περάσει από τη χιονισμένη Βαρσοβία και να καταλήξει στην Ολλανδία και τον τρομερό «Αίαντα» που είχε δημιουργήσει ο Λουίς Φαν Χάαλ.
Ο πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου, Άγιαξ, ήταν ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του Champions League την περίοδο 1995-1996. Οι πιθανότητες που είχε η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα τότε, μηδαμινές. Πόσο μάλλον όταν έγινε γνωστό πως ο ημιτελικός της 3ης Απριλίου 1996 θα ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του «Αίαντα» στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ.
Όπως ήταν φυσικό, το γήπεδο ήταν κατάμεστο από 42.000 οπαδούς της ομάδας του Άγιαξ, και κάποιους… «τρελούς» που ήθελαν να κάνουν και το Άμστερνταμ «Λεωφόρο»! Όσο για την ομάδα του Φαν Χαάλ; Μάλλον αντιμετώπισε υπεροπτικά τον Παναθηναϊκό, εμφανίστηκε ανώτερη στον αγωνιστικό χώρο, και τελικά το «πλήρωσε». Οι Ολλανδοί είχαν την ποιότητα και την ικανότητα να κυριαρχήσουν στον αγωνιστικό χώρο και το έκαναν.
Δεν υπολόγισαν όμως, την ικανότητα και την ποιότητα του «βουνού» που άκουγε στο όνομα Γιόζεφ Βάντζικ. Στην «μαχητικότητα» και το πάθος των Γιάννη Καλιτζάκη και Θανάση Κολιτσιδάκη και στην οξυδέρκεια του Μαρίνου Ουζουνίδη. Στα ατελείωτα χιλιόμετρα που έγραψαν οι Γιώργος Γεωργιάδης (του… Σάββα) και Καπουράνης, στην εμπειρία του Σπύρου Μαραγκού και στο ταλέντο του Χουάν Χοσέ Μπορέλι.
Αυτό που δεν υπολόγισαν όμως καθόλου, ήταν η... «κούρσα του Δώνη, που αν κάνει την πάσα στον Βαζέχα δεν είναι οφσάιντ, και αν πετύχει το γκολ… Είναι γκολ! Τρία λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός παγώνει το Άμστερνταμ»!
Αυτό ήταν! Ένα τρελό πανηγύρι είχε στηθεί όπου υπήρχε οπαδός του «τριφυλλιού», με το σφύριγμα της λήξης όλοι οι «πράσινοι» έγιναν ένα… «κουβάρι» και τα αποδυτήρια θύμιζαν Ομόνοια που ήδη είχε αρχίσει να καίγεται, από τους πανηγυρισμούς των οπαδών του Παναθηναϊκού. Το γκολ του Βαζέχα άλλωστε, είναι το σύμβολο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας του Παναθηναϊκού. Συγκρίνεται, αν δεν τα ξεπερνά, μόνο με αυτά του Σαραβάκου απέναντι στην Γιουβέντους και αυτό του Σαριέγκι απέναντι στην Ίντερ.
Ήταν το πιο μεγάλο «διπλό» του «πρέσβη». Άσχετα αν στη ρεβάνς 85.000 οπαδοί απογοητεύτηκαν από το 3-0 των ανώτερων Ολλανδών που τους χάρισε την παρουσία τους σε έναν ακόμα τελικό, αυτόν της Ρώμης. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που έγινε και ανατροπή σε νοκ-άουτ αγώνες του Champions League, αφού ομάδα που είχε πάρει εκτός έδρας νίκη δεν είχε αποκλειστεί στον επαναληπτικό.
Αυτό επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά, 15 χρόνια μετά, με την Ίντερ να το κάνει σε βάρος της Μπάγερν Μονάχου στη φάση των «16» του Champions League του 2011. Με τον ίδιο τρόπο που είχε σταματήσει ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη.
Άλλωστε, σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Και σε εκείνο το ταξίδι του Παναθηναϊκού, η καλύτερη στάση ήταν το Άμστερνταμ. Ένα Άμστερνταμ που «πάγωσε» από την κούρσα του Δώνη και το γκολ του Βαζέχα, δύο πράγματα που αν ακούσει κανείς ακόμα και σήμερα – 19 ολόκληρα χρόνια – μετά, το μυαλό του πάει κατευθείαν σε αυτό το παιχνίδι που έκανε όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Άγιαξ (Λουίς Φαν Χάαλ): Φαν ντε Σαρ, Ραϊζίγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπόγκαρντ, Λιτμάνεν (76’ Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλούιβερτ, Ρόναλντ ντε Μπουρ.
Παναθηναϊκός (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Βάντζικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (84’ Μάρκος), Καπουράνης, Βαζέχα (90’ Νιόπλιας), Μαραγκός (62’ Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης.
Πηγή: onsports.gr