Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2015 18:44

Τι αλλάζει από το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ

Γράφτηκε από τον

Το Τσάμπιονς Λιγκ πλησιάζει προς το τέλος του, ωστόσο δεν είναι λίγες οι ομάδες που δίνουν «μάχη» για την έξοδό τους στη διοργάνωση της περιόδου 2015/2016.

Δεν ήταν δυνατό, λοιπόν, να περάσουν στα... ψιλά οι νέοι κανονισμοί που αφορούν το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν και οι οποίοι ανακοινώθηκαν από την UEFA στο περιθώριο της σημερινής κλήρωσης των ημιτελικών.

 

Μία σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την κατάταξη, με την οποία θα μπουν οι ομάδες στους ομίλους στην κλήρωση της 28ης Αυγούστου. Μέχρι τώρα τα γκρουπ φτιάχνονταν με βάση τους συντελεστές ανταγωνισμού των ομάδων, ενώ τώρα το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα αποτελείται από τις 7 πρωταθλήτριες ομάδες των κορυφαίων ομοσπονδιών της Ευρώπης, που είναι της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, συν την ομάδα που θα πάρει το τρόπαιο στις 6 Ιουνίου στο Βερολίνο.

Εάν η ομάδα που θα πανηγυρίσει μετά τον τελικό στη γερμανική πρωτεύουσα κατακτήσει παράλληλα και το πρωτάθλημα της χώρας της, τότε η ομάδα που πήρε τον τίτλο στην Ολλανδία (σ.σ. Αϊντχόφεν), η 8η χώρα στην κατάταξη της UEFA, θα μπει αυτόματα στο πρώτο γκρουπ της κλήρωσης.

Η αλλαγή αυτή είχε προταθεί το 2014 από την αρμόδια επιτροπή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, πριν εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή. Το 2009/2010 ο δρόμος για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχε χωριστεί στα δύο: στο δρόμο των πρωταθλητών και σε αυτόν των μη πρωταθλητών από τον τρίτο προκριματικό γύρο. Αυτό έδινε στους εγχώριους πρωταθλητές μια δίοδο για τη φάση των ομίλων, κατά την οποία δεν θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσουν ομάδες, οι οποίες βρίσκονταν μεν ψηλότερα στη βαθμολογία της UEFA, αλλά δεν είχαν πάρει τον τίτλο.

Τα άλλα τρία γκρουπ θα καταρτίζονται με βάση τη βαθμολογία που έχουν οι ομάδες στην UEFA, την οποία ρυθμίζει η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία βασιζόμενη στα αποτελέσματα των 5 τελευταίων διοργανώσεων (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ