Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2015 13:49

Συνάντηση Κοντονή - Ινφαντίνο: «Θα προστατευτεί, με αλλαγές, το αυτοδιοίκητο»

Γράφτηκε από τον

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ήρθε τα ξημερώματα στην Ελλάδα και από νωρίς το πρωί βρέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας όπου ξεκίνησε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς από την ΕΠΟ, την πολιτεία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Παρόντες στη συζήτηση ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Πάτρικ Κομνηνός, οι βουλευτές Κουίκ (ΑΝΕΛ), Κουκοδήμος (ΝΔ), Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ), Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γκιόκας (ΚΚΕ) και φυσικά ο Υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.
«Πιστεύω πως το αποτέλεσμα ήταν θετικό, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Μετά αυτή τη συζήτηση θα γίνουν κάποιες αλλαγές για το αυτοδιοίκητο που θα προστατευτεί. Εμείς δεν θα δεχθούμε έναν νόμο που θα βάλει σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο. Δεν θα αποτρέψουμε την Κυβέρνηση από το να πάρει μέτρα για την βία που είναι μεγάλο πρόβλημα. Περιμένουμε λοιπόν τις αλλαγές για να τις μελετήσουμε για να δώσουμε την απάντηση μας το αργότερο μέχρι αύριο». Η προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι να θιγεί η ΕΠΟ, αλλά η βία και η διαφθορά», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τζιάνι Ινφαντίνο που εκπροσωπούσε και την FIFA στη σημερινή συζήτηση.
O πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης δήλωσε: «Ο Τζιάνι Ινφαντίνο εκπροσώπησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι τοποθετήσεις του εκφράζουν και την ΕΠΟ. Το ποδόσφαιρο είναι ένα. Εμείς ακούσαμε τον κύριο Υπουργό πως θα κάνει τροποποιήσεις και όταν τις δούμε γραπτώες θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτές. Το καλό είναι πως υπάρχει χρόνος γιατί το νομοσχέδιο δεν θα πάει στη Βουλή Δευτέρα-Τρίτη, αλλά Τετάρτη-Πέμπτη. Ένα είναι σίγουρο πως όλοι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο και κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο κύριος Ινφαντίνο ήρθε εδώ για να δώσει λύση. Πρέπει όμως θα κατατεθούν όλα γραπτώς. Ο κύριος Υπουργός θα μας στείλει το κείμενο που θα περάσει προς ψήφιση και πάνω σε αυτό θα αποφασίσει η UEFA. Όπως και για όλα τα άρθρα που αφορούν το αυτοδιοίκητο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω ποιες είναι οι τροποποιήσεις. Πρέπει να τις δούμε γραπτώς πρώτα».

Τι δήλωσαν οι βουλευτές που συμμετείχαν στην συζήτηση

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ) δήλωσε: «Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ειλικρινής. Όλα τοποθετήθηκαν πάνω στο τραπέζι. Δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις πως δεν θίγεται το αυτοδιοίκηση της ομοσπονδίας. Χάρηκα που έγινε δεκτή η πρόταση μου να είμαστε όλοι στην αίθουσα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για ηρεμήσουν τα γήπεδα και να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Είναι μία καλή ευκαιρία να βάλουμε το ποδόσφαιρο σε μία τροχιά. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται μόνο τίμια αλλά και να είναι. Πιστεύω πως θα έχουμε καλή κατάληξη. Οι ΑΝΕΛ ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο το ποδόσφαιρο».
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Κουκουδήμος σχολίασε: «Πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που περάσει σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία. Έγινε μία σκληρή μάχη στην επιτροπή της Βουλής. Ακούστηκαν όλες οι φωνές που δεν ήθελαν το GREXIT. Ο κύριος Ινφαντίνο πήρε τις τελικές προτάσεις και θα μας απαντήσει το βράδυ. Θα γνωρίζουμε λοιπόν και αύριο το πρωί θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Τελικά ο Υφυπουργός πείσθηκε και άλλαξε γνώμη. Δεν έπρεπε να τιμωρήσουμε το ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ, είπε: «Έγινε μία συνάντηση με τον εκτελεστικό της UEFA κ. Ινφαντίνο και της Πολιτείας. Ήταν εποικοδομητική συνάντηση. Δόθηκαν εξηγήσεις και έγιναν τροποποιήσεις. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να γεφυρωθεί το χάσμα, έτσι ώστε να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς να μπει σε κίνδυνο το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα τα θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο, τα θέματα των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ».
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Υπήρξε ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ινφαντίνο. Όταν υπάρχει συζήτηση και λογική, το GREXIT υποχωρεί. Ο κ. Κοντονής θα φέρει τροποποιήσεις. Συζητήθηκε το θέμα διαβούλευσης για τις διεθνείς διοργανώσεις. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα για τα πειθαρχικά, έτσι πιστεύω πως το νομοσχέδιο θα έρθει στην Βουλή και θα αποτρέψει τον κίνδυνο GREXIT. Υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να πάει στο γήπεδο. Θέλει όμως να γυρίσει. Συζητήθηκαν αυτά με ουσιαστικό τρόπο».
H Παναγιώτα Δριτσέλη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Έγινε κατανοητό πως από την μεριά της Κυβέρνησης υπάρχει σεβασμός για το αυτοδιοίκητο. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση γιατί έχει την εντολή για πάταξη της βίας που δεν αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Πηγή: sentragoal.gr