Πέμπτη, 07 Μάιος 2015 14:04

Οι αριθμοί του 100άρη Μέσι

Γράφτηκε από τον

Στην αναμέτρηση με την Μπάγερν Μονάχου ο Λιονέλ Μέσι συμπλήρωσε 100 συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το... γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Αργεντινός πέτυχε δύο καταπληκτικά γκολ μέσα σε 4 λεπτά κόντρα στον κορυφαίο τερματοφύλακα του πλανήτη, Μάνουελ Νόιερ και στο 94' έκανε την ασίστ στον Νεϊμάρ που διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Μεγάλη εμφάνιση σε έναν ημιτελικό του Champions League, πραγματικά ιδανικό για 100ό ευρωπαϊκό ματς.
Πρώτα με Βέρντερ και Παναθηναϊκό
Το ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση το έχει κάνει στην Βρέμη, όταν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2005 στην πρεμιέρα του ομίλου του Champions League είχε αντικαταστήσει τον Λουντοβίκ Ζιουλί στο 66ο λεπτό. Την 2η αγωνιστική κόντρα στην Ουντινέζε ήταν για 1η φορά στην 11άδα (χατ-τρικ ο Ροναλντίνιο) και την 3η αγωνιστική έπαιξε ως αλλαγή κόντρα στην Παναθηναϊκό στην Αθήνα (0-0). Το παρθενικό του γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση το πέτυχε την 4η αγωνιστική κόντρα στον Παναθηναϊκό. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 5-0 στο "Καμπ Νόου", με τον Μαρκ φαν Μπόμελ να σκοράρει στο 1ο λεπτό και τον Σαμουέλ Ετο'ό να κάνει χατ-τρικ, ενώ ο Μέσι ήταν βασικός και στο 34 είχε κάνει το 3-0. Για την ιστορία, στον Παναθηναϊκό έχει βάλει 4 γκολ, καθώς είχε σκοράρει και στα δύο ματς του 2010 με το "τριφύλλι", δύο φορές στην Βαρκελώνη και μία στην Αθήνα.
Τα γκολ του σε αυτά τα 100 ματς
Σε αυτά τα 100 ευρωπαϊκά ματς λοιπόν, ο Μέσι έχει πετύχει 78 γκολ. Τα 77 είναι στο Champions League και το ένα που... περισσεύει είναι κόντρα στην Πόρτο, όταν είχε ανοίξει το σκορ στο "Λουί ΙΙ", φυσικά στον τελικό του UEFA Super Cup στις 28 Αυγούστου 2011. Οι ομάδες που έχει αντιμετωπίσει περισσότερες φορές είναι οι Μίλαν και Τσέλσι, με τις οποίες έχει παίξει κόντρα από 8 φορές, ακολουθεί η Παρί Σεν-Ζερμέν με 6 ματς και οι Μπάγερν, Σαχτάρ με 5 (η Μπάγερν θα πάει στο 101ο του ματς στο 6).
Η Μίλαν δεν είχε τον Τέρι στην άμυνα!
Πριν πάμε στα υπόλοιπους αριθμούς θα σταθούμε σε Μίλαν και Τσέλσι. Είπαμε πως τις έχει αντιμετωπίσει από 8 φορές και το εντυπωσιακό στοιχείο έχει να κάνει με τα γκολ του. Η Μίλαν είναι η ομάδα στην οποία έχει πετύχει τα περισσότερα από κάθε άλλη, καθώς έχει σκοράρει κόντρα στους "ροσονέρι" 8 φορές. Μέσο όρο ένα γκολ ανά ματς! Το τρομερό είναι πως κόντρα στην Τσέλσι δεν έχει καταφέρει να σκοράρει ποτέ! 8 ματς και δεν έχει μπορέσει ο Μέσι να βάλει γκολ στους "μπλε" και φαίνεται πως ο Τζον Τέρι ξέρει το μυστικό.
Tα χατ-τρικ και από μία φορά 4 και 5 γκολ
Μετά την Μίλαν με τα 8 γκολ, τα περισσότερα είναι 6 και τα έχει πετύχει κόντρα σε Άρσεναλ, Άγιαξ και Λεβερκούζεν, στην οποία και τα 5 τα έχει πετύχει σε ένα ματς! Αφού είχε σκοράρει μία φορά στο Λεβερκούζεν (1-3), σκόραρε άλλες 5 στο 7-1 της ρεβάνς για τους "16" το 2012. Αυτό είναι το ρεκόρ του όσον αφορά στα περισσότερα γκολ σε ένα ευρωπαϊκό ματς. Μία φορά έχει πετύχει 4 τέρματα στο 4-1 επί της Άρσεναλ στο 2010 (προημιτελικός) και έχει κάνει χατ-τρικ τρεις φορές. Πρώτη με την Βικτόρια Πλζεν στο 2011, δεύτερη με τον Άγιαξ το 2013, τρίτη με το ΑΠΟΕΛ το 2014. Στην φωτογραφία της η UEFA αναφέρει 5 χατ-τρικ, καθώς υπολογίζονται και τα ματς που πέτυχε 4 και 5 γκολ.
Λεπτά, νίκες και σερί πρωτιάς
Σε αυτά τα 100 ματς έχει αγωνιστεί 8199 λεπτά και έχει 59 νίκες, 14 ήττες και 27 ισοπαλίες η ομάδα του. Για 4 συνεχόμενες χρονιές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Champions League, από το 2009 μέχρι το 2012, κάτι που έχει πετύχει ποτέ άλλος κανείς.
Πρώτος σκόρερ φέτος και γενικά στην ιστορία
Με τα γκολ που πέτυχε με την Μπάγερν έφτασε τα 10 φέτος στην διοργάνωση και ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς, με τους Λουίζ Αντριάνο (Σαχτάρ) και Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι μαζί στην 2η θέση, έχοντας από 9 γκολ. Επίσης, ανέβηκε ξανά στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς γενικά στην ιστορία της διοργάνωσης φτάνοντας τα 77, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι δεύτερος με 76 (τρίτος ο Ραούλ με 71).
Απέτρεψε αρνητικό ρεκόρ
Τα γκολ του Λιονέλ Μέσι κόντρα στην Μπάγερν ήταν τα πρώτα του στα νοκ-άουτ ματς του φετινού Champions League. Είχε πετύχει 8 στον όμιλο, αλλά δεν σκόραρε ούτε στα δύο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι στην φάση των "16", ούτε σε αυτά με την Παρί Σεν-Ζερμέν στα προημιτελικά. Με το τρομερό του σουτ με το οποίο άνοιξε το σκορ στο 77' νικώντας τον Νόιερ κατάφερε να αποτρέψει ένα δικό του αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, αν δεν κατάφερνε να σκοράρει σε αυτό το ματς θα ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του που δεν πετύχαινε γκολ για 5 συνεχόμενα ματς του Champions League. Η τελευταία φορά που για 4 σερί ματς του CL δεν σκόραρε ήταν το 2008, πριν 7 χρόνια δηλαδή, ενώ του είχε... συμβεί και την σεζόν, 2006-2007, όπως και την σεζόν 2005-2006 (μαζί με την αρχή της επόμενης). Για την ιστορία, τα περισσότερα συνεχόμενα ματς που έχει σκοράρει είναι πέντε και το έχει πετύχει δύο φορές. Την δεύτερη φέτος στον όμιλο και την πρώτη πέρσι στα 3 τελευταία ματς του ομίλου και στα δύο που ακολούθησαν με την Μάντσεστερ Σίτι για τους "16".
Πηγή sport24.gr