Τετάρτη, 20 Μάιος 2015 10:31

Προετοιμάζεται φιλικός αγώνας ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Γράφτηκε από τον
Προετοιμάζεται φιλικός αγώνας ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος της Διεθνoύς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) Σεπ Μπλάτερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να πείσει την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (PFA) να αποσύρει την πρόταση αποκλεισμού του Ισραήλ από την διεθνή ομοσπονδία, πρότεινε χθες τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ειρήνης μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων.

 

Ο Μπλάτερ εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ, μετά την συνάντηση του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και δήλωσε πως βρισκόταν σε μια «αποστολή ειρήνης». Πρόκειται να συναντήσει την Τετάρτη τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον επικεφαλής της PFA Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατηγορεί το Ισραήλ για παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων της και για περιορισμούς στην κυκλοφορία των αθλητών της μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και την κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ επικαλείται θέματα ασφαλείας για τους περιορισμούς που επιβάλει.

Παρόλο που ο Μπλάτερ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, αυτό που συζητήθηκε με τον Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Οφέρ Έινι αφορούσε το θέμα της ημερήσιας διάταξης που έχουν θέσει οι Παλαιστίνιοι στο συνέδριο της FIFA στις 29 Μαΐου. Ο πρόεδρος της FIFA δήλωσε πως θα αποκαλύψει το σχέδιο του για ένα «ποδοσφαιρικό αγώνα ειρήνης».

«Ένα θέμα το οποίο μπορώ να σας πω ότι συζήτησα με τον Νετανιάχου…ήταν να προγραμματίσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα για την ειρήνη μεταξύ των εθνικών ομάδων του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και η FIFA θα χαρεί να τον διοργανώσει», δήλωσε ο Μπλάτερ.

Πρόσθεσε πως ο Νετανιάχου υποσχέθηκε πως θα παρακολουθούσε μια τέτοια αθλητική εκδήλωση, αλλά με τις εχθρότητες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να κλιμακώνονται, είναι δύσκολο να φανταστεί έναν τέτοιο ποδοσφαιρικό αγώνα να πραγματοποιείται στο κοντινό μέλλον.

Η PFA έχει επίσης καταγγείλει περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην εισαγωγή αθλητικού εξοπλισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και σε επισκέψεις από ξένες ομάδες και άτομα. Παράλληλα καταγγέλει ότι το Ισραήλ συμπεριέλαβε συλλόγους από εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημά του.

Η FIFA προσπαθεί να βρει μια λύση στα παράπονα των Παλαιστίνιων για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ ο Ρατζούμπ παραμένει μέχρι στιγμής αμετακίνητος, επιμένοντας να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση αποκλεισμού του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Μπλάτερ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ πως δεν έχει την εξουσία να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη και το περιέγραψε ως «ένα πολύ ασυνήθιστο και πολύ σοβαρό ζήτημα».

Εάν η FIFA αποκλείσει το Ισραήλ, θα αποβάλει όλες του τις ομάδες και τους συλλόγους του από διεθνείς οργανώσεις όπως το Champions League και τα προκριματικά του Euro2016.

Το Ισραήλ είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), ενώ η Παλαιστίνη μέλος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC).

ΑΠΕ-ΜΠΕ