Σάββατο, 23 Μάιος 2015 22:50

Νταμπλούχος ο Ολυμπιακός, 3-1 την Ξάνθη στον τελικό του Κυπέλλου!

Γράφτηκε από τον
Νταμπλούχος ο Ολυμπιακός, 3-1 την Ξάνθη στον τελικό του Κυπέλλου!

«Αυτό είναι σωστό, πρωτάθλημα και Κύπελλο στον Ολυμπιακό». Αυτό είναι το σύνθημα, που δονούσε την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου (23/5), με τους «ερυθρολεύκους» να προσθέτουν στη συλλογή τους έναν ακόμα τίτλο.

 

 

Μπροστά σε περίπου 40.000 φιλάθλους ο… αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου κέρδισε δίκαια με 3-1 την Ξάνθη και αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για 27η φορά. Την ίδια ώρα πανηγύρισε το 17ο νταμπλ της ιστορίας του και πλέον κοσμούν 69 κούπες την πλούσια τροπαιοθήκη του.

 

Η ομάδα του Ράσβαν Λουτσέσκου ήταν καλύτερη στο α’ ημίχρονο, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε κάποια από τις ευκαιρίες της και το πλήρωσε ακριβά. Στις καθυστερήσεις ο Μπέρτος έδωσε… δώρο στον Χάρα, που άνοιξε το σκορ και από εκεί και πέρα όλα έγιναν πιο απλά για τους Πειραιώτες.

 

Οι παίκτες του Βίτορ Περέιρα πάτησαν γκάζι στο β’ ημίχρονο, κυριάρχησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο και με εκπληκτικά γκολ των Ντομίνγκεζ και Φορτούνη σφράγισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το μόνο, που κατάφερε να κάνει η Ξάνθη ήταν να σημειώσει το γκολ της τιμής με τον Καπετάνο στο 87’.

 

Αν και πρωτάρα σε τελικούς, η Ξάνθη παρουσιάστηκε στο α’ μέρους ακομπλεξάριστη και δίχως άγχος. Η ομάδα του Λουτσέσκου κέρδισε τις εντυπώσεις, είχε τις πιο σημαντικές ευκαιρίες, αλλά πλήρωσε ένα παιδικό λάθος του καλύτερου παίκτη της, του Μπέρτου, που έδωσε την δυνατότητα στον αναιμικό Ολυμπιακό να προηγηθεί στην τελευταία φάση. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο, αλλά το πρέσινγκ της Ξάνθης από ψηλά τους δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία. Οι ακρίτες κατάφεραν να μεταφέρουν για μεγάλο διάστημα του ημιχρόνου το παιχνίδι προς την περιοχή του Ρομπέρτο, κέρδισαν πολλά κόρνερ (συνολικά 9, έναντι 4 του Ολυμπιακού), αλλά δεν τα αξιοποίησαν. Η πρώτη τους καλή φάση καταγράφηκε στο 17’ όταν ο Μπέρτος δεν σημάδεψε σωστά με δυνατό σουτ, ενώ στο 26΄ ο Ρομπέρτο σταμάτησε με δυσκολία το σουτ του Κλέιτον.

 

Η καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου όμως σημειώθηκε στο 42΄όταν μετά από σέντρα του Λουσέρο ο Σολτάνι βρέθηκε ανενόχλητος στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά δεν έπιασε το πλασέ όπως θα ήθελε. Το μεγαλύτερο κέρδος για τους ακρίτες ήταν ότι κατάφερα να βγάλουν εκτός ρυθμού τον Ολυμπιακό. Εγκλωβίζοντας τον Ντομίνγκεζ και κλείνοντας τον άξονα με τα πολλά τρεξίματα των Ομπόντο, Παπαστεριανού ανάγκασαν τους Πειραιώτες να επιτεθούν από τις πτέρυγες, εκεί όμως που Ντοσεβί και Φουστέρ δεν μπόρεσαν να γίνουν δημιουργικοί. Με εξαίρεση δύο άστοχες προσπάθειες των Φουστέρ (22’) και Ντομίνγκεζ (36΄) ο Ολυμπιακός ήταν ακίνδυνος δείχνοντας αιφνιδιασμένος. Η ποιότητά του όμως και το τραγικό λάθος του Μπέρτου στις καθυστερήσεις του έδωσαν το προβάδισμα. Στην προσπάθειά του να γυρίσει με το στήθος προς τον Κυριακίδη ο Έλληνας μπακ έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Χάρα, ο οποίος με άψογο πλασέ άνοιξε το σκορ.

 

 

Με διάθεση να πάρει εκ νέου πρωτοβουλίες και να δώσει συνέχεια στην καλή εμφάνιση του α’ 45λεπτου μπήκε στο β’ μέρος η Ξάνθη. Ήταν όμως ξεκάθαρο πως το γκολ, που μπήκε σε κομβικό σημείο, βοήθησε τον Ολυμπιακό να αισθανθεί πιο σίγουρος και να πατήσει καλύτερα στο πόδια του. Με τον Μιλιβόγεβιτς να κάνει πολύ καλό παιχνίδι οι Πειραιώτες κέρδισαν τη μάχη του κέντρου και άρχισαν να κυκλοφορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια την μπάλα. Μόλις μάλιστα ο Ντομίνγκεζ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του η πλάστιγγα έγειρε οριστικά στο πλευρά των «ερυθρολεύκων». Ο Αργεντινός στο 63’ σημείωσε ένα εκπληκτικό γκολ δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς στους φίλους της ομάδας του. Ο Ντομίνγκεζ πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο, ντρίπλαρε Μπέρτο και Παπαστεριανό, μπήκε στην περιοχή και με φαναστικό πλασέ νίκησε τον Κυριακίδη γράφοντας το 2-0.

 

Ο Λουτσέσκου έριξε στη μάχη τον Καπετάνο, αλλά άργησε χαρακτηριστικά και οι ακρίτες πλέον είχαν αδειάσει παντελώς ψυχολογικά. Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο και έφταναν με μεγάλη άνεση στα καρέ του Κυριακίδη. Προσέφεραν μάλιστα ένα ακόμα πανέμορφο τέρμα. «Δράστης» αυτή τη φορά ήταν ο Φορτούνης, που με αριστουργηματική απευθείας εκτέλεση φάουλ έγραψε το 3-0 στο 80’ σημαδεύοντας το δεξί παραθυράκι του ανήμπορου να αντιδράσει Κυριακίδη. Αυτό όμως δεν ήταν το τελευταίο γκολ, καθώς οι Πειραιώτες χαλάρωσαν και η Ξάνθη βρήκε την ευκαιρία να πετύχει το γκολ της τιμής. Ο Σολτάνι έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Καπετάνος στο 87’ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα από κοντά. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το ματς με παίκτη λιγότερο εξαιτίας αποβολής του Μποτία στο 91’, αλλά η αποβολή σε καμία περίπτωση δεν χάλασε το πάρτι, που στήθηκε εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου μετά το τελευταίο σφύριγμα του Κουκουλάκη.

 

Διαιτητής ήταν ο Κουκουλάκης (Ηρακλείου). Βοηθοί οι Ακρίβος (Αθηνών), Αλεξέας (Μεσσηνίας), επιπρόσθετοι βοηθοί οι Σπάθας (Πειραιά) και Παππάς (Αθηνών), ενώ 4ος ο Δημητριάδης (Μακεδονίας).

 

Κίτρινες: 69’ Ρομπέρτο, 70’, 91’ Μποτία, 72’ Χάρα, 91’ Σαλίνο - 32’ Κλέιτον, 69’ Καπετάνος

 

Κόκκινη: 91’ Μποτία

 

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βίτορ Περέιρα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας (83’ Κασάμι), Μαζουακού, Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, Ντοσεβί, Φουστέρ (65’ Φορτούνης), Ντομίνγκεζ (78’ Μήτρογλου), Χάρα.

 

ΞΑΝΘΗ (Ράσβαν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπέρτος (77’ Μπαξεβανίδης), Γουάλας, Γούτας, Καρυπίδης, Ομπόντο (78’ Βάλτερ), Παπαστεριανός (66’ Καπετάνος), Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Κλέιτον.

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR