Τρίτη, 02 Ιούνιος 2015 21:49

Παραιτήθηκε ο Μπλάτερ από τη FIFA

Γράφτηκε από τον

Την παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου της FIFA, υπέβαλε ο Σεπ Μπλάτερ. Ο Ελβετός παράγοντας συγκάλεσε έκτακτη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

 

Η είδηση έσκασε σαν "βόμβα" αντίστοιχη με αυτή της σύλληψης στελεχών της FIFA την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Μπλάτερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ζυρίχη ανακοίνωση την αποχώρησή του. Τέσσερις ημέρες μετά την 5η διαδοχική εκλογή του στον προεδρικό θώκο, ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από το 1998 μέχρι σήμερα, φεύγει γιατί «... η FIFA είναι η ζωή μου. Αυτό που μετράει είναι η FIFA και το ποδόσφαιρο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Το συντομότερο δυνατό, θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο για να εκλεγεί ο διάδοχός μου. Παρότι εξελέγην ξανά, δεν είχα την καθολική υποστήριξη του κόσμου του ποδοσφαίρου. Η FIFA αντιμετωπίζει ασταμάτητα νέες προκλήσεις και χρειάζεται αναδιάρθρωση εκ βάθρων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επανεκλογή Μπλάτερ εν μέσω διαδοχικών αποκαλύψεων για σκάνδαλα στο εσωτερικό της FIFA προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις. Από τις αρχές της εβδομάδας η κατάσταση κλιμακώθηκε με την πρόταση διεξαγωγής "εναλλακτικού Μουντιάλ" να πέφτει στο τραπέζι από την Αγγλία και να βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε χάσει πλέον την αξιοπιστία της, αφού οι πληφορορίες για "μίζες" κατά την ανάθεση των μεγάλων διοργανώσεων, διαδέχονταν η μία την άλλη, με τελευταία το δημοσίευμα των New York Times που εμπλέκει τον Ζερόμ Βαλκ, δεξί χέρι του προέδρου και γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ο 79χρονος Μπλάτερ δέχθηκε έντονη πίεση και προφανώς αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί.

Ωστόσο, το "ταχύτερο δυνατό" που... υποσχέθηκε ο Μπλάτερ για τη διενέργεια νέων εκλογών, υπολογίζεται στο διάστημα Δεκέμβριος 2015-Μάρτιος 2016, όπως είπε ο Ντομένικο Σκάλα, πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ