Δευτέρα, 08 Ιούνιος 2015 09:45

Οταν όλη η πόλη γιόρταζε την άνοδο - πριν 20 χρόνια η "Μαύρη Θύελλα" επέστρεφε στα μεγάλα σαλόνια

Γράφτηκε από τον

Ακριβώς 20 χρόνια από τη σπουδαία (επ)άνοδο της «Μαύρης Θύελλας» στην Α’ Εθνική συμπληρώνονται φέτος κι επειδή τα τελευταία χρόνια κοντεύουμε να... ξεχάσουμε ανάλογες επιτυχίες, το «Notosport» ξαναφέρνει σήμερα στην επιφάνεια τη σπουδαία εκείνη σεζόν.


Η μέτρια παρουσία της προηγούμενης χρονιάς παρά τις σπουδαίες μεταγραφές απέδειξε πως μόνο με την εμπειρία δεν ανεβαίνει κανείς στα μεγάλα σαλόνια. Ετσι, ο Σταύρος Παπαδόπουλος έβαλε ακόμα πιο... βαθιά το χέρι στην τσέπη, φέρνοντας όμως αυτή τη φορά αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και πολλές ηγετικές προσωπικότητες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αποκτήθηκαν ηγετικές προσωπικότητες, ποδοσφαιριστές που έφεραν το περιβραχιόνιο του αρχηγού στις προηγούμενες ομάδες τους, όπως ο Κωνσταντινίδης στον Πιερικό, ο Δουβίκας στο Αργος και ο Γκόλιας στην Κόρινθο.
Αυτή τη φορά η τεχνική ηγεσία ανατέθηκε στον Ντράγκαν Κοκότοβιτς, υπό την καθοδήγηση του οποίου ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε εντυπωσιάσει την προηγούμενη σεζόν, παίζοντας φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο Σέρβος έφερε μαζί του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τα δύο μεγάλα αστέρια των ηπειρωτών, τους συμπατριώτες του Μουφ και Μιλόγεβιτς, οι οποίοι είχαν μεγάλη συμμετοχή στην επίτευγμα της ανόδου.
Ο προβιβασμός στην Α’ Εθνική είχε τεθεί ξεκάθαρα από το ξεκίνημα της σεζόν, με τον  Σταύρο Παπαδόπουλο να ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές σε δύο... δόσεις, καθώς εξίσου δυνατή ήταν και η χειμερινή μεταγραφική ενίσχυση με Τζούμπα, Μπελά, Κελπέκη, για τους οποίους δαπανήθηκαν ποσά... σοκ για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Μόνο για τον ξανθομάλλη γκολκίπερ η Βέροια εισέπραξε 150 εκατομμύρια!
Ο Κοκότοβιτς στηρίχθηκε, πάντως, αρκετά και στο ντόπιο στοιχείο. Ο Μαυρέας στην κορύφωση της καριέρας του πέτυχε με το κεφάλι πέντε γκολ «χρυσάφι» που έδωσαν τρίποντα, ο Δέδες σε πιο δημιουργικό ρόλο μοίραζε ασίστ με το... τσουβάλι, ο Λυμπερόπουλος σαφώς πιο προσαρμοσμένος έδειχνε συχνά τι ήταν ικανός να κάνει τα επόμενα χρόνια σε υψηλότερο επίπεδο, ο Ρακιτζής βοήθησε όποτε χρειάστηκε, ενώ οι πιο νεαροί Σακελλαρόπουλος, Μπαχράμης, Δρούγας ανταποκρίθηκαν σε όσες ευκαιρίες τους δόθηκαν.
Ατραξιόν ήταν φυσικά ο Ζντένκο Μουφ, το όνομα του οποίου έγινε ιαχή στα χείλη του κόσμου που πλημύριζε τις εξέδρες τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας. Εκείνη τη σεζόν οι Μεσσήνιοι φίλαθλοι έγραψαν κυριολεκτικά ιστορία ταξιδεύοντας με ειδικά ναυλωμένο τρένο στον Πύργο για το ντέρμπι μίσους με τον Πανηλειακό, ενώ γενικά η παρουσία τους ήταν ολοένα και πιο δυναμική.
Επιστρέφοντας στο γήπεδο του Μεσσηνιακού η «Μαύρη Θύελλα» δημιούργησε εκεί ένα πραγματικό... φρούριο. Εντός έδρας είχε απολογισμό 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.
Ζητούμενο, ωστόσο, ήταν να έρθουν βαθμοί και εκτός Μεσσηνίας, όπου είχε υστερήσει δραματικά την προηγούμενη σεζόν με μόλις δύο ισοπαλίες σε 17 ματς. Πράγματι, η «Μαύρη Θύελλα» του Κοκότοβιτς κατάφερε να σπάσει το εκτός έδρας... ταμπού πετυχαίνοντας συνολικά 5 «διπλά», ενώ μάζεψε και αρκετούς πόντους από τις ισοπαλίες (6 συνολικά).
Ο δρόμος της ανόδου δεν ήταν, πάντως, στρωμένος με... ροδοπέταλα και υπήρξαν κάποιες αρκετά δύσκολες χρονικές περίοδοι. Το 1994 μπορεί να ολοκληρώθηκε ιδανικά με... επική νίκη στην Καρδίτσα (4-5), όμως το 1995 δεν μπήκε καθόλου καλά και χρειάστηκε να περάσουν 51 μέρες και έξι αγωνιστικές μέχρι το... καράβι να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών, βάζοντας πλώρη για την Α’ Εθνική.
Η οριστικοποίηση της ανόδου ήρθε στις 10 Μαϊου μετά το 2-0 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας και πλέον τα τρία τελευταία παιχνίδια απέκτησαν διαδικαστικό χαρακτήρα.





Η BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Πανηλειακός    67
2. Παναχαϊκή    59
3. Καλαμάτα    59
4. Ιάλυσος    57
5. Απόλλων Καλ.    52
6. Προοδευτική    52
7. Παναργειακός    52
8. ΠΑΣ Γιάννινα    48
9. Αναγ. Κολινδρου    47
10. Αναγ. Καρδίτσας    46
11. Βέροια    46
12. ΕΑΡ    44
13. Νάουσα    42
14. Πιερικός    39
15. Χαραυγιακός    36
16. Πανσερραϊκός    35
17. Πόντιοι Βέροιας    34
18. Κόρινθος    30



ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

Καλαμάτα – ΕΑΡ    4-0
Νάουσα – Καλαμάτα    1-1
Καλαμάτα – Πανσερραϊκός    2-0
Ιάλυσος – Καλαμάτα    1-0
Καλαμάτα – Βέροια    3-0
Καλαμάτα – Πανηλειακός    3-2
Αναγ. Κολινδρού – Καλαμάτα    2-1
Καλαμάτα – Απόλλων Καλ.    1-1
Πόντιοι Βέροιας – Καλαμάτα    0-1
Καλαμάτα – Παναργειακός    2-0
Πιερικός – Καλαμάτα    0-1
Καλαμάτα – Κόρινθος    3-1
ΠΑΣ Γιάννινα – Καλαμάτα    0-0
Αναγ. Καρδίτσας – Καλαμάτα    4-5
Καλαμάτα – Παναχαϊκή    0-0
Προοδευτική – Καλαμάτα    0-0
Καλαμάτα – Χαραυγιακός    1-1
ΕΑΡ – Καλαμάτα    2-0
Καλαμάτα – Νάουσα    0-1
Πανσερραϊκός – Καλαμάτα    2-1
Καλαμάτα – Ιάλυσος    3-0
Βέροια – Καλαμάτα    0-1
Πανηλειακός – Καλαμάτα    0-0
Καλαμάτα – Αναγ. Κολινδρού    2-0
Απόλλων Καλ. – Καλαμάτα    1-1
Καλαμάτα – Πόντιοι Βέροιας    2-0
Παναργειακός – Καλαμάτα    0-0
Καλαμάτα – Πιερικός    4-0
Κόρινθος – Καλαμάτα    0-1
Καλαμάτα – ΠΑΣ Γιάννινα    1-1
Καλαμάτα – Αναγ. Καρδίτσας    2-0
Παναχαϊκή – Καλαμάτα    2-0
Καλαμάτα – Προοδευτική    1-1
Χαραυγιακός – Καλαμάτα    2-1





ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Μάκης Τσανίδης
Γιώργος Μίρτσος
Σωκράτης Κοψαχείλης
Χρήστος Κελπέκης

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Νίκος Βαβίλης
Γιώργος Καραθανάσης
Αντώνης Μαυρέας
Παναγιώτης Κωνσταντινίδης
Παναγιώτης Τζαναβάρας
Τάκης Σακελλαρόπουλος
Αριαν Τζούμπα
Θεοδωρος Γκόλιας
Λύσσανδρος Γεωργαμλής


ΜΕΣΟΙ

Θανάσης Κωστούλας
Βλάνταν Μιλόγεβιτς
Τάκης Ρακιτζής
Παύλος Παπαϊωάννου
Παναγιώτης Δρούγας
Παναγιώτης Μπαχράμης
Αλέκος Δέδες
Νίκος Λυμπερόπουλος
Γιάννης Μπελά
Σάκης Κερανούδης


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ζντένκο Μουφ
Γιώργος Παπανδρέου
Θοδωρής Ζάκκας
Γιάννης Δουβίκας
Χρήστος Δημόπουλος