Τρίτη, 09 Ιούνιος 2015 15:27

Κοντονής: "Έλεγχοι παντού"

Γράφτηκε από τον

Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για τους ελέγχους στις ομοσπονδίες, τα χρήματα που θα λάβουν και το πρόβλημα του ντόπινγκ. Συναδινός: "Πληρώνουμε τις αμαρτίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".


Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού, Σταύρου Κοντονή και του γγΑ, Ιούλιου Συναδινού. Οι δυο άνδρες μίλησαν για όλα τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, τις χορηγίες, τους ελέγχους ντόπινγκ και εξήγησαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρήκαν τα ταμεία.

Όπως έγινε γνωστό, πλέον θα πραγματοποιηθεί ανακατανομή των χρημάτων στις ομοσπονδίες, ενώ θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι για το κάθε ευρώ.

Το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Κοντονής:

"Την περίοδο αυτή που έχουμε αναλάβει με τον κ. Συναδινό, πρώτο μέλημα ήταν η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών. Είμαστε σε μια προ-Ολυμπιακή χρονιά. Θέλουν οι Ομοσπονδίες την καλύτερη δυνατή οργάνωση για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους αθλητές. Είναι κάτι δύσκολο και σύνθετο.

Έχουμε να διαχειριστούμε πολύ λιγότερα χρήματα και αυτά είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή. Έπρεπε να γίνει και μια ανακατανομή των χρημάτων στις Ομοσπονδίες. Έγινε προσπάθεια από τις αρχές Φλεβάρη για να συμβεί αυτό και το πετύχαμε σε υψηλό ποσοστό. Κάποιοι έμειναν παραπονεμένοι, αλλά το σημαντικό είναι πως καταφέραμε να προσδιορίσουμε ως άμεση χρηματοδότηση το 40% κάθε Ομοσπονδίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε πολλές Ομοσπονδίες, για μήνες ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και υπήρχαν και ζητήματα ποινικά σε κάποιες περιπτώσεις. Ξεπερνάμε τα προβλήματα και είμαστε σε καλό δρόμο.

Διπλασιάσαμε τα χρήματα στο πρόγραμμα 'Άσκηση για όλους'. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην Κοινωνία ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στον αθλητισμό και στα θετικά που προσφέρει. Είναι για την Κυβέρνηση μας κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης, ανασυστάθηκε το ελεγκτικό Συμβούλιο. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Για πολλά χρόνια αυτός ο θεσμός είχε πέσει σε αχρηστία. Δεν είχαν ελεγχθεί τα πολλά εκατομμύρια που δίνονταν στις Ομοσπονδίες. Ο μηχανισμός έχει ξεκινήσει ελέγχους σε κάποιες Ομοσπονδίες και θα γίνει σε όλες. Είναι υποχρέωσή μας έναντι του φορολογούμενου πολίτη.

Ο καθένας που έχει αναλάβει το βάρος της διαχείρισης των χρημάτων, θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ανασυστάθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και θα βάλουν μια τάξη. Θα γίνει έλεγχος όλων των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Γίνονται έλεγχοι στα αθλητικά κέντρα. Σε δυο αθλητικά κέντρα, του Σελίου και των Πατρών, υπάρχει σωρεία παρεμβάσεων και θα επέμβει εισαγγελέας. Καταγράφουμε με τρόπο αξιόπιστο τα σωματεία και τους αθλητικούς φορείς σε μια ειδική πλατφόρμα. Δεν ξέραμε μέχρι τώρα πόσα ήταν τα σωματεία. Η πλήρης αποτύπωση θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τα πράγματα. Ποια είναι η δράση τους, οι αθλητές τους, τα προγράμματά τους. Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων τους. Να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των μισθώσεων. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα καλά σωματεία πρέπει να δικαιούνται μιας γενναίας χρηματοδότησης".

Για το θέμα του ντόπινγκ, είπε: "Μεγάλη προσπάθεια για το ΕΣΚΑΝ με στόχο την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Το κονδύλι για φέτος είχε μειωθεί στις 50.000 ευρώ. Υπήρχε ο κίνδυνος να αφαιρεθεί η άδεια από την WADA στην ΕΣΚΑΝ και να μην έχουμε πιστοποιημένο φορέα για τον έλεγχο ντόπινγκ στην Ελλάδα. Αντιληφθήκαμε το πρόβλημα και αποφύγαμε τον κίνδυνο της άρσης της αναγνώρισης. Βρήκαμε χρήματα με την αναδιανομή των πόρων και οδεύουμε σε μια θετική κατεύθυνση".

Για τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών κέντρων, δήλωσε: "Δώσαμε μια παράταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στόχος είναι να διορθώσουμε όλα τα ζητήματα. Τα χρόνια της μνημονιακής επέλασης υπήρξαν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε να τα φτιάξουμε. Τις μέρες που θα ακολουθήσουν θα υπάρξει η τοποθέτηση νέων διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών κέντρων με ανθρώπους άξιους και τίμιους που θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους".

Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο αξιολόγησης όλων των αθλητικών ομοσπονδιών. Η αριστερά πιστεύει στην αξιολόγηση, ακριβώς γιατί θέλουμε να υπάρχουν βελτιώσεις. Ένα σύστημα που θα ελέγχει τις δράσεις τους για να μπορούμε να κάνουμε και καλύτερες υποδείξεις και να ανταποκρίνονται και τα χρήματα που δίνουμε. Όσο για το ποδόσφαιρο, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά διεθνές πρόβλημα. Ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να βρει ευρωπαϊκή λύση. Θα θέσουμε τα ζητήματα στην συνάντηση των υπουργών αθλητισμού για να υπάρξουν λύσεις. Είναι σημαντικό η Ε.Ε. να επανακαθορισεί τις θέσεις τις με τις ευρωπαϊκές Συνομοσπονδίες, για να είναι το έργο τους αποτελεσματικό και να λύνονται οι παθογένειες που υπάρχουν".
Περισσότερα στο sport24.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ