Κυριακή, 14 Ιούνιος 2015 00:07

ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ - ΕΛΛΑΔΑ 2-1: Ερασιτέχνες... εραστές και Euro 2016 από την... TV

Γράφτηκε από τον

«Φταίνε τα λόγια των ειδικών που θεωρίες μου πουλούσαν» τραγουδούν οι Ερασιτέχνες Εραστές στο ομώνυμο (με το συγκρότημα) τραγούδι και από το βράδυ του Σαββάτου αυτοί οι στίχοι - πλην του θυμού, βεβαίως - βγαίνουν από τα χείλη των Ελλήνων φιλάθλων, που πίστεψαν τους Έλληνες διεθνείς ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες πρόκρισης.


Ποιες πιθανότητες πρόκρισης; Οι ερασιτέχνες των Νήσων Φερόε ταπείνωσαν για δεύτερη φορά την Εθνική ομάδα, τη νίκησαν 2-1 και την έστειλαν να δει ντροπιασμένη το Euro του 2016 από το «σπίτι» της! Βλέπετε άφησαν την Ελλάδα μετά από έξι αγωνιστικές στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις δύο πόντους και τέρματα 1-7!
Η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα να λέει παγκοσμίως ότι είναι η μόνη ομάδα μαζί με Μάλτα, Σαν Μαρίνο και Λουξεμβούργο που έχει χάσει εντός και εκτός έδρας από τα Νησιά Φερόε, που τον περασμένο Νοέμβριο στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε νικήσει για πρώτη φορά μακριά από το «σπίτι» της σε διοργάνωση της UEFA ή της FIFA.
Τότε είχε σκοράρει ένας γυμναστής. Σήμερα σκόραραν ο Χάλουρ Χάνσουν στο 32', που εργάζεται σε συνεργείο για ασφαλτοστρώσεις, και ο Όλσεν για το 2-0 στο 70', ο οποίος είναι ξυλουργός!
Κι αφού είχαμε εμείς γιατί όχι εκείνοι;
Το γκολ του Παπασταθόπουλου με κεφαλιά στο 84' δεν άλλαξε τη… μοίρα του αγώνα, με τα Νησιά Φερόε να φτάνουν τους έξι βαθμούς στον όμιλο από τις δύο νίκες επί της Ελλάδας. Και αφού θα είχαμε εμείς ελπίδες για τα μπαράζ με διαφορά έξι πόντων από τους 3ους Ούγγρους γιατί να μην έχουν και εκείνοι, που απέχουν πέντε βαθμούς;
Βαριά η νόσος
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να αντιληφθεί ότι η εθνική ομάδα, … νοσεί βαριά. Αποκλείστηκε ουσιαστικά από τα Νησιά Φερόε, των 50.000 συνολικά κατοίκων. Οι δύο νίκες αν ήταν από την… αντίστροφη θα έβρισκαν την Ελλάδα στο -3 από την Ουγγαρία. Αλλά αυτά είναι υποθέσεις. Η εθνική έδειξε και σήμερα ότι δεν μπορούσε. Με εξαίρεση το πεντάλεπτο 15'-20' (και το εξωτερικό δοκάρι του Μήτρογλου στο 31') δεν ήταν καλύτερη των γηπεδούχων. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς.
Και αφού τα Ν. Φερόε είχαν προειδοποιήσει σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις νωρίτερα, άνοιξαν το σκορ στο 32' σε μια φάση που ξεκίνησε από ελεύθερο. Το 1-0 προήλθε ουσιαστικά από τρεις πάσες και εκτέλεση του Χάνσεν.
Το δεύτερο δοκάρι και το ακυρωθέν γκολ
Στο β' μέρος με την είσοδο του Νίνη η Ελλάδα ανέβασε την απόδοσή της, έχοντας – μεταξύ άλλων – δοκάρι με τον Καρέλη στο 53' κι ένα γκολ του Μήτρογλου στο 56', που κακώς δεν μέτρησε, καθώς ο Χάγκεν σφύριξε φάουλ – που δεν ήταν - εκτός φάσης στον Μανωλά.
Πάντως και πάλι δεν… έπειθε. Το 2-0 ήρθε σε μια πανομοιότυπη με το α' μέρος φάση με τον Βάντχαμαρ να σεντράρει από τα δεξιά και τον Ολσεν να εκτελεί.
Το μόνο, που καταφέραμε έπειτα, ήταν να μειώσουμε με κεφαλιά του Παπασταθόπουλου σε κόρνερ του Νίνη στο 84'.
Ο πρώτος αποκλεισμός στο Euro μετά το 2004
Η εθνική έχασε με τη σημερινή ήττα τις όποιες ελπίδες της είχαν απομείνει για τα μπαράζ πρόκρισης στο Euro 2016 και μένει εκτός τελικής φάσης Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του 2004 (είχε αποκλειστεί και από το Mundial του 2006 σε ότι αφορά στις μεγάλες διοργανώσεις).
ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ (Λαρς Όλσεν): Νίλσεν, Γκρέγκερσεν, Νάτεσταντ, Χάνσον, Μπενιάμινσεν, Όλσεν, Σόρενσεν (12' λ.τρ. Ντάβιντσεν), Χολστ (81' Φρο), Βάτνχαμαρ, Έντμουντσον, Χάνσεν
ΕΛΛΑΔΑ (Σέρχιο Μαρκαριάν): Καρνέζης, Σταφυλίδης Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τοροσιδης, Σάμαρης, Χριστοδουλόπουλος, Κονέ (81΄Κονέ), Καρέλης, Φετφατζίδης (71' Κολοβός), Μήτρογλου.
Πηγή: sentragoal.gr