Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2015 13:24

ΕΠΟ: «Δεν χρειαζόμαστε Μεσσία, δεν υποκύπτουμε στις επικοινωνιακές πιέσεις», λέει ο Γκιρτζίκης

Γράφτηκε από τον
ΕΠΟ: «Δεν χρειαζόμαστε Μεσσία, δεν υποκύπτουμε στις επικοινωνιακές πιέσεις», λέει ο Γκιρτζίκης

Με διάθεση αυτοκριτικής αλλά και σαφή θέση ότι η Ομοσπονδία δεν θα υποκύψει «στις πολυποίκιλες επικοινωνιακές πιέσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης στη Γενική Συνέλευση του σώματος.



Όπως ανέφερε στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του «το ποδόσφαιρο και η Ομοσπονδία πρωταγωνίστησαν σε ζητήματα που δεν δείχνουν ότι είναι συμβατά με τη δεοντολογία του αθλήματος. Όλα αυτά τα θέματα είναι σε εξέλιξη».

Ο κ. Γκιρτζίκης διαβεβαίωσε ότι «η Ομοσπονδία τα παρακολουθεί από πολύ κοντά και θα υπερασπιστεί, όπως έχει υποχρέωση το τεκμήριο της αθωότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ενημερώσει τις υπερεθνικές ποδοσφαιρικές Αρχές και δεν είναι σε άμεση επαφή μαζί τους. Δεν πρόκειται να υποκύψει όμως στις πολυποίκιλες επικοινωνιακές πιέσεις, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη αφετηρία και στόχο».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έθεσε δίλημμα. «Έχουμε φτάσει σ' ένα σημείο που πρέπει να διαλέξουμε: ή προχωράμε μπροστά, με συλλογική συνείδηση και ατομική ευσυνειδησία, για να φτιάξουμε το σήμερα και να επιβιβαστούμε στο όχημα που θα μας μετακινήσει με ασφάλεια σ' ένα καλύτερο αύριο ή, ως μέλη της ίδιας οικογένειας με συγγενικούς δεσμούς, θα καταλήξουμε τεθλιμμένοι συγγενείς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα, όπως τα χαρακτήρισε: την Εθνική ομάδα, την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, το θεσμικό πλαίσιο για βία - χειραγωγημένους αγώνες και τα οικονομικά.

Για την Εθνική ομάδα υπογράμμισε ότι «ένας μεγάλος κύκλος κλείνει, κι αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να επιστρέψουμε στο ίδιο επίπεδο, εκκινώντας από την επόμενη μεγάλη διοργάνωση που είναι το Μουντιάλ της Ρωσίας».

Πώς θα γίνει αυτό; «Προχωράμε στην αναδιοργάνωση, στην αναζωογόνηση και στην αναδημιουργία της Εθνικής ομάδας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη δοκιμασία, χωρίς βέβαια να αδιαφορήσουμε για τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου μας».

 

Όπως είπε ο κ. Γκιρτζίκης «δίνουμε μεγάλη έμφαση στις μικρές Εθνικές στη βάση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού. Μεγάλη ευκαιρία αποτελεί και η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων που ξεκινά σε δέκα ημέρες στη Βέροια, στην Λάρισα και στην Κατερίνη».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο. «Με την έγκριση του νέου καταστατικού από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς το καταστατικό της Ομοσπονδίας είναι πλέον σε όλο το εύρος του πλήρως εναρμονισμένο με τις καταστατικές διατάξεις της FIFA».

 

Και συνέχισε με αιχμές προς πάσα κατεύθυνση: «Πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε αν πλησιάσουμε περισσότερο τα διεθνή επιτυχημένα πρότυπα, αντί να ψάχνουμε για ελληνικές ευρεσιτεχνίες που θα μας απομακρύνουν και θα μας θέσουν εκτός διεθνούς ποδοσφαίρου».

 

Για το θέμα της βίας ζήτησε είπε ότι «με το νέο θεσμικό πλαίσιο, πιστεύω ότι θα παρουσιαστούμε ισχυρότεροι στη μάχη κατά της γηπεδικής βίας», ενώ για τους χειραγωγημένους αγώνες υπογράμμισε πως «με το νέο καταστατικό έχουμε πλέον εντάξει στο θεσμικό μας οπλοστάσιο Επιτροπή Δεοντολογίας και Κανονισμό Δεοντολογίας και εξειδικευμένα επιλαμβάνεται επ' αυτών των θεμάτων».

Ο κ. Γκιρτζίκης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της ΕΠΟ με την εταιρεία Sportradar: «Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν 120 εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια στις επόμενες τρεις αγωνιστικές περιόδους, με περισσότερες από 2.000 επιμέρους ενότητες ατομικής ηλεκτρονικής εκμάθησης και αξιολόγησης».

Για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι η ΕΠΟ θα πρέπει να εξορθολογήσει τη λειτουργία της και να την προσαρμόσει στην πραγματικότητα. «Μέσα από τον εξορθολογισμό πιστεύω ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στις Ενώσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως κάναμε πάντα».

'Αλλα θέματα στα οποία η ΕΠΟ θα εστιάσει είναι τα ζητήματα που αφορούν στις Μικτές ομάδες, τις αλλαγές στο Κύπελλο Ερασιτεχνικών ομάδων των ΕΠΣ (ο Κυπελλούχος θα προβιβάζεται στη Γ΄ Εθνική) και ο σχεδιασμός για τα νέου τύπου Δελτία των ποδοσφαιριστών. Στον επίλογο της τοποθέτησής του ο κ. Γκιρτζίκης δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις βολές που δέχεται η ΕΠΟ είναι άδικες, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το ποδόσφαιρο και δεν το αγαπούν.

«Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ να επωμίζεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το βάρος όλων των ευθυνών (…) Γι΄ αυτό καλώ όλους να κοιταχτούν με ειλικρίνεια στον καθρέπτη τους. Να αναλάβουν, ο καθένας ξεχωριστά, τις ευθύνες τους. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στη γλώσσα της αλήθειας και θα έχουμε αυξημένες πιθανότητες να συνεννοηθούμε (…) Δεν χρειαζόμαστε κανέναν Μεσσία» είπε.

πηγη ΑΠΕ