Πέμπτη, 09 Ιούλιος 2015 13:37

ΠΑΟ: Ακολουθεί το πετυχημένο από τα πλέι οφ 4-2-2-2 ο Αναστασίου

Γράφτηκε από τον

Το φιλικό της Τρίτης με την Μπριζ δεν μπορεί να δημιουργήσει συμπεράσματα. Φαίνεται όμως στο αρχικό διάστημα προετοιμασίας η απόφαση του Γιάννη Αναστασίου να προσπαθήσει να εφαρμόσει το επιτυχημένο 4-2-2-2 των πλέι οφ.

Η τακτική του Γιάννη Αναστασίου είναι σύνθετη και από το πώς εφαρμόστηκε στα τελευταία περσινά παιχνίδια η συγκεκριμένη λογική ποδοσφαίρου μπορούμε να καταλάβουμε την προσαρμογή στον φετινό Παναθηναϊκό.

Στο κέντρο της άμυνας στο πρόσωπο του Σάντσεθ βρέθηκε ο παρτενέρ του Ταυλαρίδη. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τρεις καθαρούς στόπερ -Ταυλαρίδη, Τριανταφυλλόπουλο, Θελάντερ- και τους Σάντσεθ, Κουτρουμπή να λιμπεροφέρνουν. Ο Σάντσεθ είναι καθαρός στόπερ χώρου.
Στα άκρα, επειδή στην αρχική τακτική δεν υπάρχει κάποιος να ξεκινά σαν καθαρός εξτρέμ, χρειάζονται δύο φουλ μπακ, ο Αναστασίου ελπίζει στο πρόσωπο του Βέμερ να βρήκε έναν Νάνο για τη δεξιά πλευρά. Ούτε ο Χουχούμης που ξέρει μπάλα αλλά δεν έχει προσόντα μπακ ούτε οι Μπούρμπος, Μαρινάκης μπορούν, αν χρειαστεί, να καλύψουν τις απαιτήσεις του ρόλου.

Στο πρώτο ζευγάρι των χαφ η λογική είναι ενός καθαρού 6αριού που θα παίζει κοντά στα στόπερ, θα ανεβάζει τις πίσω γραμμές και θα κάνει σωστές καλύψεις και παγίδες όταν θα προσπαθεί να πρεσάρει ψηλά. Ρόλο που πήρε με επιτυχία στα πλέι οφ ο Κουτρουμπής και προορίζεται για τον Εσιέν. Δίπλα στον Εσιέν θα αγωνίζεται ο Ζέκα. Οι χώροι που μπορεί να καλύπτει ο Ζέκα και η ικανότητά του παίζοντας στον άξονα να καλύπτει ανασταλτικά και επιθετικά τη δεξιά πλευρά δίνουν τη δυνατότητα στον Αναστασίου να δοκιμάζει αυτήν τη συνδυαστική τακτική.

Ενα κλικ πιο μπροστά ο αναγεννημένος Νίνης σε ρόλο δημιουργού. Στο φιλικό με την Μπριζ δοκιμάστηκε ο Πέτριτς. Εχει αποδειχτεί πως ο Παναθηναϊκός με τον Κροάτη στα χαφ έχει αργή ανάπτυξη και η λογική λέει πως κάποια στιγμή θα το καταλάβει και ο Αναστασίου. Στα πλέι οφ πολλές φορές στη ροή του παιχνιδιού ο Νίνης έβγαινε στα άκρα και η διάταξη έμοιαζε με 4-3-3.

Ιδανικός για παρτενέρ του Νίνη θα ήταν ο Αμπεΐντ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο ρόστερ ο Αλγερινός, η θέση αρχικά φαίνεται να προορίζεται για τον Λουντ. Ο Φινλανδός έδειξε με την Μπριζ πως είναι γυμνασμένος, διαθέτει κάθετη κίνηση που του επιτρέπει να πατά την αντίπαλη περιοχή και θα προσφέρει και στο physical game και θα δίνει πίεση στην αντίπαλη άμυνα.

Στην επίθεση στα πλέι όφ έπαιξε περισσότερο ο Καρέλης, με των Κλωναρίδη ή με τον Μαυρία. Στο φιλικό με την Μπριζ στην ίδια λογική αγωνίστηκε ο Καλτσάς. Οταν λείπει ο Μπεργκ, ο Αναστασίου ζητά και από τους δύο να ξεκινάνε από τα άκρα και να συγκλίνουν, όταν υπάρχει στο γήπεδο ο Σουηδός λειτουργεί ως καθαρός φορ και όποιος εκ των Καρέλη, Κλωναρίδη, Καλτσά κι αν αγωνιστεί θα προσφέρει πλάτος στην ανάπτυξη.
Πηγή: sentragoal.gr