Κυριακή, 19 Ιούλιος 2015 19:41

Ε.Π.Σ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Τι ισχύει τη νέα σεζόν σε πρωταθλήματα και κύπελλο

Γράφτηκε από τον

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων των ερασιτεχνικών ομάδων της Μεσσηνίας την ποδοσφαιρική περίοδο 2015-2016.

Στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας η ΕΠΣ Μεσσηνίας γνωστοποίησε τις προκηρύξεις του κυπέλλου και των πρωταθλημάτων, δίνοντας από νωρίς χρόνο στις ομάδες να προετοιμαστούν για τις υποχρεώσεις τους στις αντίστοιχες διοργανώσεις, αλλά και να ενημερωθούν για τι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν τη νέα αγωνιστική περίοδο, αλλά και τι θα ισχύσει σχετικά με ανόδους, υποβιβασμούς,. Η κλήρωση σε πρωταθλήματα και κύπελλο, θα γίνει στις 10 Αυγούστου

ΚΥΠΕΛΛΟ
 Στους αγώνες του κυπέλλου είναι υποχρεωτική η συμμετοχή  για τα σωματεία Γ΄ εθνικής, Α΄ και Α1΄ τοπικής και προαιρετική για σωματεία Β΄ και Γ΄ τοπικής.
Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο κύπελλο, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, μέχρι τις 12 το μεσημέρι το αργότερο. Επίσης θα πρέπει να καταβάλλουν και παράβολο συμμετοχής 80 ευρώ. Η πρεμιέρα θα γίνει το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου,, ενώ οι αγώνες μέχρι τα ημιτελικά είναι μονοί. Ο τελικός θα γίνει στον Κορδία στις 9 Μαρτίου ή στις 2 Μαΐου σε περίπτωση που ζητηθεί από την ΕΠΟ νωρίτερα ο Κυπελλούχος).
Οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής και Α΄ Τοπικής Κατηγορίας  θα εισέλθουν στους αγώνες στη  Β΄  Φάση, ενώ όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν σε γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα.
 

Α' ΤΟΠΙΚΗ
Στην Α' τοπική έχουν δικαίωμα συμμετοχής 16 ομάδες που είναι:
Α.Ο.  Κυπαρισσίας, Α.Ο. Διαβολιτσίου, Πάμισος, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Τέλλος Αγρας Σπερχογεία, Απόλλωνας Καλαμάτας, Εθνικός Μελιγαλά, .Τσικλητήρας Πύλου,Αστέρας Αρφαρών, Μεσσηνιακός,  Πανθουριακός, Ανδρούσα, Μιλτιάδης, Δώριιο, Α.Ο. Φαραί.. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και σωματεία ανώτερης κατηγορίας εφόσον δεν δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 12 και 13  Σεπτεμβρίου,

Α1
Η Α1 που ιδρύθηκε πέρυσι θα διεξαχθεί σ' ένα όμιλο των 14 ομάδων:  Εράνη , Νέος Αρις, Ασπρόχωμα,  Κεραυνός Καλαμάτας, Ακρίτας Κορώνης, Απόλλων Πεταλιδίου,. Αίαντας Καλαμάτας, Παπαφλέσσας Χώρας, Ομόνοια Καλαμάτας, Χανδριναϊκός,Μεθώνη, Α.Ε. Αβίας,  Ηρακλής Καλαμάτας, Αναγέννηση Παραλίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και σωματεία ανώτερης κατηγορίας εφόσον δεν δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή.
Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Β' ΤΟΠΙΚΗ
Σε δύο ομίλους (των 12 ομάδων) θα διεξαχθεί η Β' τοπική τη νέα σεζόν. Τα σωματεία που θα λάβουν μέρος είναι:
Α.Σ. Παπαφλέσσας Αμφειας, ΠΑΟ Καλλιθέας, Αστέρας Μικρομάνης, Α.Π.Σ. Δήμου Παπαφλέσσα, Ατρόμητος Πλατύ, Α.Ε. Αιθαίας, Α.Σ. Πανιώνιος Καλαμάτας, Παναθηναϊκός Καλαμάτας, Θύελλα Χαρακοπιού, Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης, Ολυμπιακός Ανάληψης, Α.Ε. Κυπαρισσίας «Ηρακλής», Α.Ε. Μάνης, ΠΑΟ Δόξα Καλαμάτας, ΠΑΟ Πράσινα Πουλιά, Διαγόρας Κοπανακίου, ΠΑΟ Καλού Νερού, ΑΕΚ Καλαμάτας, Α.Ο. Πατίστα Καλαμάτας, Α.Ο. Φυτειάς, Α.Ο. Στενωσιάς, Α.Ε. Γαργαλιάνων, Α.Σ. Θύελλα Μερόπης, Ατρόμητος Καλαμάτας.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και σωματεία ανώτερων κατηγοριών εφόσον δεν δηλώσουν συμμετοχή σε αυτές. Η σέντρα θα δοθεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου,


Γ' ΤΟΠΙΚΗ
Σε δύο ομίλους θα γίνει και η Γ' κατηγορία. Τα σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι: ΠΑΟΚ Καλαμάτας, Θησέας Καλαμάτας, Αστέρας Βαλύρας, Α.Π.Σ. Αρις, Α.Σ. Φυτειάς, Α.Ο. Πανευαϊκός, Α.Ε. Λογγάς, Α.Π.Σ. Νέστωρ Πύλου, Α.Ο. Βέργας, Α.Ο. Ερμής Καλαμάτας, Α.Ο. Διοδίων, Α.Ο. Χατζή, Α.Σ. Δαναός, A.O. Λαιΐκων, ΑΠΟΚ Ικαρος, Δ.Ε.Α.Ο «Ο Ταΰγετος», Νέδουσα Αλαγωνίας, Α.Ο. Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας, Α.Π.Σ. Αχιλλέας Αβραμιού, Θύελλα Κόκλας, Ο.Φ. Θύελλα Παραλίας, Νίκη Πλάτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και σωματεία ανώτερων κατηγοριών εφόσον δεν δηλώσουν συμμετοχή σε αυτές καθώς και νέα σωματεία που θα δηλώσουν εμπρόθεσμα συμμετοχή. Η πρώτη αγωνιστική έχει οριστεί για τις 24 και 25 Οκτωβρίου.

Τα κυριότερα σημεία των προκηρύξεων

Κάθε σωματείο που έχει δικαίωμα και επιθυμεί να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα αυτά πρέπει να υποβάλλει στην ΕΠΣ Μεσσηνίας γραπτή δήλωση συμμετοχής μέχρι 03/08/2015 και ώρα 12.00 το αργότερο. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής καταβάλλεται το ανάλογο παράβολο:
Για συμμετοχή στην Α ́ Κατηγορία 130 ευρώ. Για συμμετοχή στην Α1 ́ Κατηγορία 120 ευρώ Για συμμετοχή στην Β ́ Κατηγορία 100 ευρώ Για συμμετοχή στην Γ΄ Κατηγορία  80 ευρύ
*Σε περίπτωση που το ίδιο γήπεδο δηλώνουν σαν έδρα τους περισσότερα από ένα σωματεία η ΕΠΣΜ αποφασίζει την ημερομηνία και ώρα τέλεσης των αγώνων.
*Όλα τα σωματεία των Α ́ και  Α1 Κατηγοριών υποχρεούνται να συμμετέχουν με μία ομάδα, στα  πρωταθλήματα υποδομής που διοργανώνει η ΕΠΣΜ (παιδικό ή προπαιδικό). Ταυτόχρονα με την δήλωση συμμετοχής υποβάλλεται και Υπεύθυνη δήλωση ότι θα συμμετάσχουν σε ένα τουλάχιστον από τα πρωταθλήματα υποδομής και σε ποιο από τα δύο.
*Ομάδα που παρά τα παραπάνω δεν συμμετάσχει ή αποχωρήσει προ της λήξης των πρωταθλημάτων υποδομής αυτόματα διακόπτεται η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α ́ ή της Α1 Κατηγορίας και υποβιβάζεται στην κατώτερη Κατηγορία.
*Όλοι οι αγώνες Α ́ και Α1 Κατηγορίας διεξάγονται σε γήπεδο με φυσικό ή πλαστικό χλοοτάπητα.
*Οι αγώνες Β ́ Κατηγορίας από τη περίοδο 2016-17 θα διεξάγονται και αυτοί σε γήπεδο με φυσικό ή πλαστικό χλοοτάπητα.
*Σε όλους τους αγώνες είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού, σε περίπτωση που δεν παρευρίσκεται ιατρός ο αγώνας δεν αρχίζει, κατακυρώνεται με τέρματα 3-0 υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας και εφαρμόζεται η παράγραφος 9 του άρθρου 21 του ΚΑΠ.
*Ειδικές τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν στους παρακάτω ανά Κατηγορία:
α. στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος
β. στην πρώτη ομάδα κάθε πρωταθλήματος που θα συγκεντρώσει την μεγαλύτερη βαθμολογία του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ (FAIR–PLAY).
Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η πρώτη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα έχει τη δυνατότητα μετά από αγώνες μπαράζ με τις πρωταθλήτριες ομάδες άλλων Ενώσεων να ανέλθει στη Γ' ́ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία. Υποβιβάζονται στην Α1 Κατηγορία:
α. Δύο (2) ομάδες αν ο Πρωταθλητής της Α ́ Κατηγορίας ανέλθει στη Γ' ́Εθνική και δεν υποβιβασθεί στην Α ́ ομάδα της Γ' Εθνική.  β. Τρεις (3) ομάδες σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.              
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανέρχονται στην Α' Κατηγορία: Δύο (2) ομάδες στην περίπτωση που δεν ανέλθει στη Γ' Εθνική ο Πρωταθλητής της Α' και υποβιβαστεί ομάδα της Γ' Εθνικής. Τρεις (3) ομάδες σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Υποβιβάζονται στην Β' Κατηγορία: α. Τρεις (3) ομάδες αν ο Πρωταθλητής της Α'  Κατηγορίας δεν ανέλθει στη Γ' Εθνική και υποβιβαστεί ομάδα της Γ' Εθνικής.  
β. Δύο (2) ομάδες σε όλες τις άλλες περιπτώσεις              
Β'  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Από Β' Κατηγορία ανέρχονται στην Α1: α) Τρεις (3) ομάδες (ο πρώτος κάθε ομίλου και ένας εκ των δεύτερων μετά από αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο  γήπεδο), εάν δεν υποβιβασθεί ομάδα της Γ' Εθνικής και ανέλθει στη Γ'  Εθνική ο πρωταθλητής της Α.
β) Δύο (2) ομάδες (οι πρωταθλητές των ομίλων) σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Υποβιβάζονται στην Γ' κατηγορία δύο (2) ομάδες (ο τελευταίος κάθε ομίλου)
Γ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανέρχονται στη Β' Κατηγορία: Τόσες ομάδες ώστε να συμπληρωθεί στην κατηγορία αυτή ο αριθμός 26 ομάδων ήτοι: Πέντε (5) ομάδες (οι δύο πρώτοι των ομίλων και ο ένας τρίτος μετά από αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο), σε περίπτωση που ανέλθει ο Πρωταθλητής της Α' Κατηγορίας και δεν υποβιβαστεί ομάδα της Γ' Εθνικής Τρεις (3) ομάδες (οι δύο (2) Πρωταθλητές των ομίλων και ο ένας δεύτερος μετά από αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο) σε περίπτωση που δεν ανέλθει ο Πρωταθλητής της Α' Κατηγορίας στη Γ' Εθνική και υποβιβαστεί ομάδα της Γ' Εθνικής.  
- Τέσσερις (4) ομάδες (οι δύο πρώτοι των ομίλων) σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.