Πέμπτη, 17 Μάρτιος 2016 12:25

Ο τριφυλλοφόρος Άγιος της Ιρλανδίας

Γράφτηκε από τον

Διαβάστε για τον Άγιο Πατρίκιο, τον προστάτη της Ιρλανδίας ο οποίος γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου και ποια είναι η έμμεση σχέση του με τον Παναθηναϊκό! 

Στην Ελλάδα, το τριφύλλι έχει συνδυαστεί με τον Παναθηναϊκό... Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι εκτός από το έμβλημα της μεγάλης ελληνικής ομάδας, αποτελεί και το αντικείμενο που συνοδεύει τον Άγιο Πατρίκιο, τον προστάτη Άγιο της Ιρλανδίας; Σίγουρα, όχι πολλοί...

Όμως, την 17η Μαρτίου κάθε έτους, οι Ιρλανδοί ανά τον κόσμο τιμούν τον Άγιο Πατρίκιο και μαζί του, το Τριφύλλι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στον εκχριστιανισμό της χώρας των Κελτών.

Ο Άγιος Πατρίκιος μεταχειρίστηκε το Τριφύλλι χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να εξηγήσει στους μέχρι τότε παγανιστές Ιρλανδούς, την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός, Άγιο Πνεύμα).

Στην παραπομπή του, ισχυρίστηκε ότι όπως το Τριφύλλι έχει τρία φύλλα, αλλά είναι ένας οργανισμός, έτσι και η Αγία Τριάδα διαθέτει τρεις ξεχωριστές μορφές, αλλά είναι ένα πρόσωπο!

Η συμβολή του Τριφυλλιού στον εκχριστιανισμό της Ιρλανδίας τον 4ο αιώνα μετά Χριστό υπήρξε τόσο καθοριστική, ώστε έκτοτε τον συνοδεύει σε κάθε απεικόνιση του, ανεξάρτητα από το εκκλησιαστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Για αυτό και οι πόλεις της Ιρλανδίας και οι γειτονιές με Ιρλανδούς σε άλλα μέρη της γης, γεμίζουν από ανθρώπους οι οποίοι φέρουν το Τριφύλλι σε μπλούζες, καπέλα και σημαίες!

Πηγή: sport24.gr