Τρίτη, 05 Ιούνιος 2018 19:30

Νέα πράσινη κάρτα στο ποδόσφαιρο

Γράφτηκε από τον

Την επανεμφάνισή της με τελείως διαφορετική χρήση από αυτήν που είχε στη Serie B το 2016, πραγματοποίησε η πράσινη κάρτα, σε ένα ανεπίσημο τουρνουά ποδοσφαίρου.

Δύο χρόνια μετά από την εμφάνιση πράσινης κάρτας για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο, ήρθε μία διαφορετική χρήση της.

Η αρχή είχε γίνει το 2016, όταν στη Serie B ανακοινώθηκε ότι οι ενέργειες fair play κατά τη διάρκεια ενός αγώνα θα επιβραβεύονται με πράσινη κάρτα και ο παίκτης με τις περισσότερες στο τέλος της σεζόν, θα λάμβανε κι ένα βραβείο. Έκτοτε, το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε από επίσημες ή ανεπίσημες διοργανώσεις σε διάφορες χώρες, όπως η Ινδία και η Ιρλανδία.

Φέτος, ο διαιτητής Ρέιμοντ Μασάμπα χρησιμοποίησε πράσινη κάρτα για να τιμωρήσει έναν παίκτη και να τον στείλει πρόωρα στα αποδυτήρια, χωρίς η ομάδα του να μείνει με 10 ποδοσφαιριστές! Τι συνέβη;

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Conifa που διεξάγεται στο Λονδίνο αυτές τις μέρες, τη διοργάνωση μεταξύ εθνικών ομάδων που υπάγονται σε ομοσπονδίες οι οποίες δεν είναι μέλη της FIFA, διεξήχθη η αναμέτρηση της Παντάνιας με το Τουβαλού.

Ο διαιτητής χρειάστηκε να δείξει σε παίκτες της Παντάνια δύο φορές αυτό το χρώμα κάρτας, που αντιπροσωπεύει κάτι ανάμεσα σε κίτρινη και κόκκινη. Ο προπονητής της ομάδας αναγκάστηκε να αντικαταστήσει άμεσα τους παίκτες που αντίκρισαν την κάρτα, εφόσον του είχαν μείνει αλλαγές για τον αγώνα, και το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του τουρνουά, αυτοί οι παίκτες δεν θα τιμωρηθούν από το επόμενο παιχνίδι της ομάδας τους, όπου θα υπολογίζονται κανονικά.

"Είχαμε ορισμένα μικρά προβλήματα στο παρελθόν, με μερικές κόκκινες κάρτες στο τέλος των αγώνων. Κυρίως, όταν οι ομάδες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν και χάνουν για πολλά γκολ στα τελευταία δέκα λεπτά", δήλωσε ο πρόεδρος του ασιατικού τομέα της Conifa, Γενς Τζόκελ.

"Είναι μία καλή ιδέα για το πώς πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάσεις που ίσως δεν αξίζουν κόκκινη κάρτα. Πρόκειται για ατομικά σφάλματα με χρήση ύβρεων, ασέβειας προς τους θεατές και προπονητές κλπ. Είναι ένας τέλειος τρόπος να βρεις κάτι ανάμεσα στις δύο κάρτες".

 Πηγή: www.sport24.gr