Πέμπτη, 17 Μάρτιος 2016 17:26

Με άνωθεν εντολή αποφεύχθηκε η... μετωπική Κωνσταντινέα με Κοντονή

Γράφτηκε από τον

Στο... pre-game της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ» αποφεύχθηκε ο «εμφύλιος» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος επιστρατεύτηκε και παρέστη στη συνεδρίαση του αθλητικού τομέα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, γνωρίζοντας πως ο Μεσσήνιος βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας επρόκειτο να καταθέσει τροπολογία με την υπογραφή 70 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά το σύστημα αρχαιρεσιών στις ομοσπονδίες!

Ο άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού «αγρίεψε» όταν οι τόνοι ανέβηκαν και έστειλε μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Η παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Σταύρου Κοντονή πως στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, θα υπάρξει η διάταξη για την απλή αναλογική στις εκλογές των ομοσπονδιών και των ενώσεων κατεύνασαν τα πνεύματα.

Βέβαια, εφόσον επιβεβαιωθεί ο χρόνος ψήφισης του νέου νόμου, θα ισχύσει για τις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών του 2020! Διότι δεν αρκεί η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ. Απαιτείται ακόμα η ενσωμάτωση στο καταστατικό της κάθε ομοσπονδίας (ΕΠΟ, ΕΟΚ, ΚΟΕ, ΕΟΠΕ, ΟΧΕ κ.λπ.), η ομόφωνη ψήφιση στις γενικές συνελεύσεις και βέβαια η έγκριση του Πρωτοδικείου. Οσον αφορά την ΕΠΟ, διέρρεαν πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοιο σχέδιο νόμου».

Τέλος, σχετικά με την τροπολογία του Πέτρου Κωνσταντινέα, μεταξύ άλλων προέβλεπε το σύστημα της απλής αναλογικής στις εκλογές των ομοσπονδιών και των ενώσεων, τον περιορισμό δύο θητειών στα μέλη των ΔΣ και τη συγκρότηση των επιτροπών με μέλη και από την αντιπολίτευση.

Υπερψήφισε η Αυλωνίτου, αντιδράσεις από Καραμανλή

Παρά την οργισμένη της αντίδραση, την παραμονή της συζήτησης στην Επιτροπή και τη δήλωσή της πως «ο Κοντονής δεν ακούει τον κ. Τσίπρα», χθες η Ελένη Αυλωνίτου κράτησε χαμηλούς τόνους και τόνισε πως θα υπερψηφίσει τον νόμο! «Υπερψηφίζω το νομοσχέδιο που βάζει τη χώρα σε διεθνή αρμονία και όλες τις διατάξεις που καλύπτουν τις εκκρεμότητες. Θεωρώ όμως ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν μας τιμά» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν ο Στ. Κοντονής γλίτωσε από τα «πυρά» της Αυλωνίτου, δεν έγινε το ίδιο με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αννα Καραμανλή, η οποία εγκάλεσε τον υφυπουργό λέγοντας ότι δεν χρειαζόταν νόμος, και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος, αλλά μια υπουργική απόφαση. Επίσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κακή αντιγραφή και κακομεταφρασμένο και συμπλήρωσε ότι περιλαμβάνει «διατάξεις άσχετες μεταξύ τους και εξόφθαλμα φωτογραφικές...».

Κοντόνης: «Το ΕΣΚΑΝ είχε νεκρωθεί»

Απαντώντας στις επικρίσεις για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος, ο Σταύρος Κοντονής επεσήμανε πως πίεζε ο χρόνος, καθώς η προθεσμία της WADA λήγει στις 18 Μαρτίου, δηλαδή αύριο. Μάλιστα τόνισε ότι ζήτησε νέα προθεσμία, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση από την Παγκόσμια Οργάνωση Αντιντόπινγκ.

Οσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν το ντόπινγκ, ο υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε πως «για την κυβέρνηση είναι θέμα τιμής, διότι έχει να κάνει με την αξιοπιστία. Παραλάβαμε το ΕΣΚΑΝ στα πρόθυρα διάλυσης. Είχε νεκρωθεί. Υπήρχαν πρωταθλήματα όπου δεν είχε παρέμβει! Σε έναν μέγιστο βαθμό το έχουμε λύσει, αυξήσαμε τη χρηματοδότηση, από τα 50.000 ευρώ, πάνω από τα 200.000 ευρώ».

Σχετικά με τη βία, ο Σταύρος Κοντονής ισχυρίστηκε ότι «η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα άλλα χρόνια. Πέρσι, είχαμε νεκρό. Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και της βίας γενικώς υπάρχει, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα, χωρίς παζάρια και εκπτώσεις. Και ο Μωυσής, που έδωσε τις δέκα εντολές, έλεγε ``ου φονεύσεις'', αλλά ο φόνος δεν καταργήθηκε! Ετσι και η βία δεν καταργήθηκε».

Η ΕΠΟ, το ΕΣΚΑΝ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ομοσπονδία Τοξοβολίας, ο ΣΕΓΑΣ, η Ομοσπονδία Κολύμβησης και η ΔΕΑΒ έχουν κληθεί για σήμερα το μεσημέρι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (12-3) για να εκθέσουν τις θέσεις τους. Στις 6 μ.μ., στην Ολομέλεια πλέον, θα συζητηθεί εκ νέου το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί την Παρασκευή το μεσημέρι, κάτι που σημαίνει ότι οδεύει προς αναβολή η συνάντηση με τη Super League.

Πηγή: sentragoal.gr