Παρασκευή, 01 Απρίλιος 2016 16:05

Ο Μπασακίδης απάντησε στον Μάκαρη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Γράφτηκε από τον

 

Η δημοτική παράταξη του Δήμου Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» με τον επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη τις προηγούμενες μέρες έκανε επισκέψεις σε αθλητικούς χώρους του δήμου για να καταγράψει τα προβλήματα και καταλόγισε ευθύνες στον Δήμο για την συνολική εικόνα τους. 

 

Σειρά πήρε χθες ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης ο οποίος ουσιαστικά απάντησε στον κ. Μάκαρη και την παράταξη του, λέγοντας το τι έχει κάνει όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ο δήμος και το τι πρόκειται να κάνει. 

Ανέφερε μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε πολλούς αθλητικούς χώρους, οι οποίοι έχουν γίνει πιο λειτουργικοί και φιλόξενοι για τους πολίτες ενώ όσον αφορά τα προβλήματα που παραμένουν, τόνισε πως είναι στο πρόγραμμα η επίλυση τους.

Όσον αφορά όμως τα μεγάλα και πολυδάπανα έργα που δεν έχουν γίνει (παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις) και για τα οποία πολλοί καταλογίζουν ευθύνες στο δήμο (π.χ. το πανί στην Τέντα), ο κ. Μπασακίδης επικαλέστηκε την κρίση και έριξε την ευθύνη σε Περιφέρεια και Πολιτεία για την έλλειψη χρηματοδότησης.

Ενώ, ζήτησε από τον κ. Μάκαρη, όταν αυτός κάνει την αθλητική του πρόταση, να περιλαμβάνει κοστολόγιο και κυρίως πηγές χρηματοδότησης. 

Συνολικά χαρακτήρισε "θετικό το ισοζύγιο στις αθλητικές εγκαταστάσεις".

Οι δηλώσεις του

Αναλυτικά ο κ. Μπασακίδης είπε: «Στις γηρασμένες αλλά αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας περνούν πολλές ώρες την εβδομάδα οι συμπολίτες μας, είτε ως αθλούμενοι, είτε ως γονείς, είτε ως παράγοντες των αθλητικών σωματείων και έχουν πλήρη επίγνωση τόσο για την κατάσταση αυτών, όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Αθλητικό Οργανισμό και το  Δήμο για τη συντήρηση τους.

Σε εποχές οικονομικής κρίσης τα σωματεία είτε αυξήθηκαν είτε επέκτειναν τις δραστηριότητες τους, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αθλούμενοι. 

Ανταποκρινόμαστε στις επιπλέον απαιτήσεις και φροντίζουμε για την ευπρέπεια και τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων, προσαρμοσμένοι στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες των Capital controls.

Δεν μεμψιμοιρούμε και ούτε πιστεύουμε ότι οι εγκαταστάσεις θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

Διατηρούμε θετικό ισοζύγιο σε όλα. Και αυτό είναι αποδεκτό από τους περισσότερους.

Ο κ. Μάκαρης μας καταγγέλλει για ολιγωρία και εγκατάλειψη. 

Μας καταγγέλλει για εγκατάλειψη και βέβαια δεν γνωρίζει, ότι φέτος στο Κλειστό της Παραλίας, στους βοηθητικούς χώρους του Σταδίου, στις αίθουσες βαρών, στην Τέντα, στο κολυμβητήριο  στα γήπεδα ποδοσφαίρου έγιναν παρεμβάσεις που βελτίωσαν την λειτουργικότητα και την αισθητική των χώρων αυτών και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την εικόνα της εγκατάλειψης που επικαλείται. Παρεμβάσεις που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό τόσο του Αθλητικού Οργανισμού όσο και του Δήμου.

Πιο αναλυτικά :

Στο κλειστό της Παραλίας, επισκευάστηκε η στέγη, οργανώθηκε και λειτουργεί πραγματικά το ιατρείο, λειτουργεί ο εξαερισμός, ευπρεπίστηκαν τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες, κ.ά

Στη Νότια κερκίδα του Σταδίου, επισκευάστηκαν τα όργανα γυμναστικής στις αίθουσες Βαρών και Αποκατάστασης, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στα παράθυρα και τις τουαλέτες και ευπρεπίστηκαν τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων.

Στη Βόρειο τμήμα του Σταδίου, το ένα γήπεδο basket απέκτησε νέο αντιολισθητικό τάπητα, που όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα οριοθετηθεί και παράλληλα κατασκευάζεται ήδη, ένα skatePark.

Περιμετρικά του μαντρότοιχου του Σταδίου, δημιουργείται ειδικός διάδρομος για την εξυπηρέτηση των δρομέων και την αποσυμφόρηση του κεντρικού αγωνιστικού στίβου.

Στην Τέντα, επισκευάστηκε ο αγωνιστικός χώρος του κεντρικού γηπέδου, τοποθετήθηκαν προστατευτικά καλύμματα, αντικαταστάθηκαν οι μεταλλικοί αεραγωγοί του παρκέ, μονώθηκε από τα νερά το δυτικό τμήμα του γηπέδου, λειτουργεί η θέρμανση, κ.ά 

Στο κολυμβητήριο, επισκευάστηκαν το λεβητοστάσιο, οι διαδρομές, οι βατήρες και ο χώρος αναμονής των κολυμβητών.

Στο γήπεδο Π. Μπαχράμης, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες των υδραυλικών στα αποδυτήρια, επισκευάστηκαν η περίφραξη, οι πάγκοι των αναπληρωματικών, το δημοσιογραφικό θεωρείο και τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, έγινε η κοπή των ευκαλύπτων, επισκευάστηκαν οι προβολείς, ευπρεπίστηκαν οι κερκίδες, κ.α

Σε όλα τα γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα έγιναν οι αναγκαίες συντηρήσεις. 

Πολλά, αλλά όχι αρκετά, αφού και για φέτος έχουν προγραμματιστεί, μετά από σύσκεψη στις τεχνικές υπηρεσίες την 16 Φεβρουαρίου, μια σειρά από παρεμβάσεις, στο κολυμβητήριο, στην Τέντα και το Στάδιο, που θα βελτιώσουν την εικόνα και την λειτουργικότητα αυτών των εγκαταστάσεων. 

Μας καταγγέλλει για ολιγωρία, αλλά γνωρίζει και το κρύβει, ότι :

Έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια και στη ΓΓΑ για χρηματοδότηση μια τεκμηριωμένη μελέτη ύψους περίπου 5.000.000€, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τις επισκευές στο Δημοτικό Στάδιο και την ανακατασκευή του αγωνιστικού στίβου. 

Οι αιτιάσεις του Δημάρχου προς κάθε πηγή χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του κελύφους στην Τέντα, είναι διαχρονικές και επίμονες. 

Προσπάθειες που δυστυχώς γίνονται χρόνια και που παρά τις υποσχέσεις δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Αντίθετα και η σημερινή κυβέρνηση, στην οποία ο κ. Μάκαρης είναι φιλικά προσκείμενος, χρηματοδοτεί αθλητικά έργα ημετέρων και αμφιβόλου αναγκαιότητας. 

Αγνοεί ηθελημένα, ότι :

Αυτή τη στιγμή επισκευάζεται το κλειστό γυμναστήριο του Πολυκλαδικού, το οποίο θα αποτελέσει άριστο προπονητήριο για τις ομάδες και θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Μαζικού Αθλητισμού.

Είναι σε εξέλιξη η εργολαβία για την επισκευή δύο γηπέδων Basket (Πάρκο ΟΣΕ, Όχθη Νέδοντα) που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Μαζικού Αθλητισμού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θα κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα στα Σφαγεία και προπονητικό κέντρο στην περιοχή Παλιάμπελα με χρηματοδότηση από το Δάνειο που έλαβε για έργα ο Δήμος.

Κατασκευάζεται πίστα SkateBoard για τις ανάγκες τμήματος της νεολαίας.

Ο κ. Μάκαρης έρχεται για άλλη μια φορά μετά από τα γεγονότα να εκδηλώσει όψιμα το ενδιαφέρον του. Τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε τώρα μαθαίνει επισκεπτόμενος και φωτογραφιζόμενος τους αθλητικούς χώρους.

Έχει υποσχεθεί πρόταση ολοκληρωμένη, στην οποία ελπίζουμε εκτός από την κοστολόγηση της, να περιλαμβάνει τον τρόπο υλοποίησης, καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης που είναι και το ζητούμενο. 

Εμείς ως δημοτική αρχή, θα κινηθούμε με γνώση και ρεαλισμό, προς το συμφέρον όλων των αθλουμένων».