Σάββατο, 22 Δεκέμβριος 2018 10:05

Εκδηλώσεις για τον αθλητισμό και την υγεία

Γράφτηκε από τον

Το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας φιλοξένησε χθες το βράδυ την πρώτη από τις δύο δράσεις για τον αθλητικό και την υγεία που διοργανώνουν στην Καλαμάτα το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας.

Η χθεσινή δράση αφορούσε την υποστήριξη αθλητών υψηλών επιδόσεων παιδικής και εφηβικής ηλικίας των αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης ήταν αυτός που εισηγήθηκε την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος στην Καλαμάτα. Σε δήλωση του πριν την έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης, τόνισε πως θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δράσεις καθώς και ότι μπορεί και πρέπει η Καλαμάτα να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο αθλητικού τουρισμού.

Ελέγχθηκαν επιλεγμένοι αθλητές υψηλής απόδοσης που θα τύχουν εξατομικευμένης ιατρικής και επιστημονικής υποστήριξης ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν προπονητές, υπεύθυνοι αθλητικών σωματείων, καθηγητές Φυσικής Αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δράσεις λειτουργούν με την αποκλειστική δωρεά και εποπτεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποιούνται από τη Μονάδα Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence), η οποία λειτουργεί κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Η άσκηση είναι φάρμακο”

Η σημερινή δεύτερη δράση θα γίνει 10.30 το πρωί με 2 το μεσημέρι, επίσης στο Πνευματικό Κέντρο, και αφορά τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Ο τίτλος της είναι “Η άσκηση είναι φάρμακο”. Με τη δράση αυτή επιχειρείται να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης σε ευπαθείς πληθυσμούς με χρόνιες παθήσεις για την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση της καλής υγείας. Στόχος είναι η προσέλκυση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, αναπνευστικά σύνδρομα, ανοϊκές διαταραχές και κακοήθειες, ώστε να ενημερωθούν για το πόσο σημαντική είναι ως συμπληρωματική θεραπεία η αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας”.