Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2019 18:19

ΨΥΧΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Να εκμεταλλευτούν οι Δήμοι Μεσσηνίας το Φιλόδημος ΙΙ”

Γράφτηκε από τον

 

Για αδιαφορία των δήμων της Μεσσηνίας να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα για αθλητικά έργα κάνει λόγο ο Γιώργος Ψυχογιάννης και τους καλεί να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ που άνοιξε πριν λίγες μέρες και θα γίνονται αιτήσεις μέχρι τις 30 Απριλίου.

Μιλώντας στην “Ε” το μέλος της γραμματείας του Αθλητικού Τμήματος Κ.Ε. Σύριζα και μέλος της Ν.Ε Μεσσηνίας Σύριζα, εκτιμά πως οι δήμοι δεν δείχνουν έτοιμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα. “Το Φιλόδημος ΙΙ είναι μια σύμβαση του Υφ. Αθλητισμού με τον Υπ. Εσωτερικών για την διάθεση χρηματικού ποσού ύψους 50.000.000 ευρώ προς τους Δήμους, για επισκευή, συντήρηση, αθλητικών εγκαταστάσεων την Δήμων με στόχο την βελτίωση των υποδομών, στον τομέα του μαζικού Αθλητισμού. Θεωρώ ότι οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα, σε αυτό το πλαίσιο κοιμούνται και οι Δήμοι Μεσσηνίας”.

Τι έχουν κάνει οι δήμοι της Μεσσηνίας

Ειδικά για την Μεσσηνία ο Γιώργος Ψυχογιάννης αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία: “Για να υπαχθεί ένας δήμος στο πρόγραμμα πρέπει να έχει έτοιμες μελέτες, με τεχνικό δελτίο, τεύχη δημοπράτησης κλπ. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει κανένα αίτημα συνεπώς ούτε μελέτη. Ο Δήμος Τριφυλλίας δεν έχει κανένα αίτημα ούτε μελέτη, Στο Δήμο Πύλου - Νέστωρος υπάρχουν 2 αιτήματα για Στενωσία και Κουκουνάρια. Ο Δήμος Οιχαλίας έχει καταθέσει αιτήματα: Μελιγαλά κλειστό, κερκίδες, ταρτάν ύψους 1.700.000 ευρώ. Δώριο αποδυτήρια, ταρτάν ύψους 400.000 ευρώ. Διαβολίτσι, περίφραξη, αποδυτήρια, φωτισμός ύψους 300.000 ευρώ. Σολάκιο, κατασκευή βοηθητικού γηπέδου Φυσικού χλοοτάπητα ύψους 180.000 ευρώ.

Στο Δήμο Καλαμάτας δεν υπάρχει αίτημα. Στο Δήμο Μεσσήνης έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο για το Δημοτικό Στάδιο και εγκαταστάσεις ύψους περίπου 500.000 ευρώ και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί το πρόγραμμα”.

Για το Δήμο Οιχαλίας

Κάποια από τα αιτήματα που έχουν γίνει είναι χωρίς αντίκρυσμα μιας και δεν έχουν πλήρη φάκελο, λέει ο Γ. Ψυχογιάννης και αναφέρεται στο Δήμο Οιχαλίας: “Ο Δήμος Οιχαλίας έχει υποβάλλει αιτήματα συνολικού ύψους 2.500.000 ευρώ. Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς πλήρη φάκελο δεν θα πάρει ούτε ένα σεντς. Οι δημότες δεν γνωρίζουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης. Αυτό εκμεταλλεύεται ο κ. Σταθόπουλος. Λειτουργώντας πολιτικά, λέει εγώ ζήτησα χρήματα, αλλά δεν μας τα δίνουν γιατί είμαι πολιτικά αντίπαλος. Τον προκαλώ να παρουσιαστεί στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο με ένα φάκελο έργου, ώριμο και τον αριθμό πρωτοκόλλου εισαγωγής του φακέλου στη Γ.Γ.Α. Βέβαια εδώ να κάνω μία παρένθεση ο Δήμος Οιχαλίας, έχει τα “αμαρτήματα” του π.χ. 2012, δόθηκαν 280.00 ευρώ από την ΠΕ.Π. για την επισκευή του αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο του Μελιγαλά. Ο αγωνιστικός χώρος είναι δράμα, είναι καλός για πατινάζ, αλλά το ερώτημα που θέτω είναι: Τα 280.000 ευρώ διατέθηκαν για το έργο με ιδιωτικό διαγωνισμό, ή με κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις; Ερώτημα με πολλούς αποδέκτες”.

Η εξαγγελία Τατούλη

και ο Δήμος Καλαμάτας

Για το βοηθητικό κλειστό στο Δημοτικό Στάδιο ο Γ. Ψυχογιάννης σημειώνει: “Ο Υφ. Αθλητισμού ζήτησε περί τα μέσα Νοεμβρίου από το Δήμο Καλαμάτας, μελέτη για να χρηματοδοτήσει το έργο. Ο Δήμος έστειλε μια πρόχειρη μελέτη χωρίς να είναι οριστική μελέτη με τεχνικό δελτίο, τεύχη δημοπράτησης κλπ., με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Στην μνήμη μου έρχεται και η περιβόητη εξαγγελία Τατούλη, είχε υποσχεθεί με πρόγραμμα γέφυρα το ποσό 2.500.000 ευρώ για το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Ο αθλητικός φορέας σε ερώτημά μου, είχε πει ότι έχει σταλεί η μελέτη στην Περιφέρεια και την αγνόησε ο Περιφερειάρχης. Ο Τατούλης λέει το αντίθετο. Ας παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το τεχνικό δελτίο της μελέτης, τα τεύχη δημοπράτησης κλπ., με τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης, γιατί έτσι οι συνεργάτες του κ. δημάρχου τον εκθέτουν. Δεν μιλάω για τον σημερινό πρόεδρο του Αθλητικού φορέα καθώς ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είναι ένας ανιδιοτελής εργάτης του αθλητισμού που αν λάβει την κατάλληλη βοήθεια από τον δήμο, μπορεί να αναμορφώσει τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές. Τέλος γνωρίζω και για μια άλλη μελέτη, στο ΝΟΚ. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει υποβληθεί ακόμα στη Γ.Γ.Α. Τέλος, στην Καλαμάτα εκκρεμεί η μελέτη για το Κολυμβητήριο, η οποία θα μπορούσε να υπαχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ”.

Κλείνοντας, αφού ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, τονίζει: Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν καθίσουμε να συζητήσουμε, σχεδιάσουμε τι είδους αθλητισμό θέλουμε, τι ανταποδοτικά οφέλη ζητάμε από αυτόν, πάντα θα βρισκόμαστε σ’ αυτή τη θέση, χάνοντας τεράστιες ευκαιρίες”.