Τρίτη, 14 Μάιος 2019 15:14

Δημοτικές εκλογές και ερασιτεχνικός τοπικός αθλητισμός

Γράφτηκε από τον
Δημοτικές εκλογές και ερασιτεχνικός τοπικός αθλητισμός

 

Αρθρο του μέλους του διοικητικού συμβουλίου και μέλος του δ.σ. της ΕΟΚ Γιάννη Κουτραφούρη για για τις δημοτικές εκλογές και τον ερασιτεχνικό τοπικό αθλητισμό.

Αναλυτικά:

"Στις 26 Μαΐου καλούμαστε στις κάλπες για να εκλέξουμε τους νέους αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες πρώτου και δευτέρου βαθμού συγχρόνως (Δήμοι-Περιφέρεια).

Στο σύντομο τούτο σημείωμα, θα προσπαθήσουμε με δυο λόγια να ανιχνεύσουμε τη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ερασιτεχνικού αθλητισμού και πόσο αυτή η σχέση μέσα από την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, μπορεί να αναβαθμιστεί (ή και το αντίθετο βέβαια...) για το καλό της αθλούμενης νεολαίας και γενικότερα όσων εμπλέκονται με τον ερασιτεχνικό μαζικό τοπικό αθλητισμό.

Επίκαιρη όσο ποτέ η γενική διαπίστωση που υπάρχει σε όλους εμάς, που χρόνια τώρα με τον έναν ή άλλο τρόπο ασχολούμαστε με τα ερασιτεχνικά σωματεία, είναι η παθητική έως αρνητική στάση των τοπικών μας “αρχόντων”, απέναντι στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν κύρια με την έλλειψη αθλητικής υποδομής και την ελάχιστη, έως μηδαμινή οικονομική ενίσχυση, απ΄ την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και τούτο βέβαια έχει ως αφετηρία το γεγονός, ότι ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός δεν θεωρείται από τους τοπικούς “άρχοντες” ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αλλά δευτερεύον ή και τριτεύον πρόβλημα που... κάποτε θα τύχει της σοβαρής ενασχόλησης τους. Η όποια αθλητική τους “κουλτούρα” έχει αφετηρία και τερματισμό σε κάποιο ποδοσφαιρικό ή σε καλαθοσφαιρικό επαγγελματικό αγώνα... Τίποτα παραπάνω. Αδυνατούν να συλλάβουν τη σχέση τοπικού μαζικού αθλητισμού και νεολαίας. Αδυνατούν να δουν το θετικό και διέξοδο αποτέλεσμα τούτης της σχέσης. Και πολλές φορές δυναμιτίζουν με την απόλυτη απραξία τους και όχι μόνον και τις όποιες προσπάθειες γίνονται έξω και πέρα από αυτούς (ίσως γιατί δεν τις ελέγχουν…).

Οι όποιες φωτεινές εξαιρέσεις υπάρχουν, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα και σε καμία περίπτωση δεν διορθώνουν την αρνητική πραγματικότητα.

Τι μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα, ώστε η αρνητική σχέση του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ν΄ αλλάξει ρότα; Και ιδιαίτερα σήμερα που εγκαταλείπεται στην τύχη του από την πολιτεία, αφού όπως γνωρίζουμε όλοι μας, οι τακτικές οικονομικές επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών συρρικνώνονται, των δε αθλητικών σωματείων είναι πλέον μηδενικές, με προφανή στόχο την οριστική κατάργησή τους, μια και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, πιέζουν και συμπιέζουν προς τα κάτω για λιγότερο, έως καθόλου κοινωνικό κράτος.

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει επιτακτικά σήμερα, είναι εάν μπορεί ν΄ αλλάξει το γκρίζο και θολό τοπίο, που περιβάλλει τον ερασιτεχνικό τοπικό αθλητισμό, έτσι ώστε η φθίνουσα πορεία του ν΄ ανακοπεί σε πρώτη φάση. Εμείς απαντούμε πως ΝΑΙ. Και πιστεύουμε πως η απάντηση μπορεί να προέλθει και απ΄ τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την προϋπόθεση βέβαια πως οι αυριανοί τοπικοί μας “άρχοντες” θα συνειδητοποιήσουν όλα τα παραπάνω και θα εντάξουν στα προγράμματά τους, τα ουσιαστικά και όχι αυτά που απαιτούν τα προεκλογικά “μπαλκόνια”, θέσεις γύρω από τον ερασιτεχνικό μαζικό αθλητισμό σε πρώτη μάλιστα προτεραιότητα. Θέσεις που θα έχουν να κάνουν με την αθλητική υποδομή, χώρο της ευθύνης τους, αλλά και με την οικονομική στήριξη των σωματείων. Και ακόμη θα πρέπει να περιλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους (και εμείς να τους στηρίξουμε….) ανθρώπους με πείρα και προπάντων ανιδιοτελή σχέση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό – δύσκολο στις μέρες μας – και όχι βέβαια φίρμες - “μαϊντανούς” με προφανή στόχο την ψηφοθηρία (άπειρα παραδείγματα και χθες και σήμερα δυστυχώς..).

Και εδώ τέλος, μπαίνει και η δική μας ευθύνη και υποχρέωση συνάμα. Να επιβάλλουμε, πρέπει, με κάθε δυνατό τρόπο όλα τα παραπάνω στους υποψήφιους αυριανούς τοπικούς μας “άρχοντες”. Ίσως έτσι ο βρόγχος που πνίγει αργά – αργά, αλλά σταθερά τον ερασιτεχνικό μαζικό τοπικό αθλητισμό, να χαλαρώσει. Ίσως…".

Ι. Κουτραφούρης

μέλος δ.σ. ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, μέλος δ.σ. ΕΟΚ