Τρίτη, 08 Σεπτέμβριος 2020 10:06

Γ.Γ. Αθλητισμού: Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για διαχείριση κρούσματος κορονοϊού στον αθλητισμό

Γράφτηκε από τον
Γ.Γ. Αθλητισμού: Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για διαχείριση κρούσματος κορονοϊού στον αθλητισμό

Σε επικαιροποίηση των υπαρχουσών οδηγιών για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος στον αθλητισμό προχώρησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.

Ο κορονοϊός αποτελεί μία νέα πραγματικότητα στην οποία ομάδες και αθλητές καλούνται να προσαρμοστούν. Πρόσφατα ο τελικός για το Κύπελλο Ελλάδας ποδοσφαίρου αναβλήθηκε, ύστερα απο τον εντοπισμό κρούσματος στον Ολυμπιακό. Με την έναρξη των πρωταθλημάτων να είναι προ των πυλών, η Γενική Γραμματεία αθλητισμού, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, επικαιροποίησε τις οδηγίες για διαχείριση κρούσματος κορονοϊού και επανέναρξης αθλητικής δραστηριότητας μετά από κρούσμα.

Συγκεκριμένα, στις οδηγίες για τις ενέργειες και διαδικασίες ομοσπονδιών, συλλόγων αθλητών και εγκαταστάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση έναντι της λοίμωξης COVID-19 αναφέρεται πως:

- Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται από τους αθλητές και στις εξωαγωνιστικές τους δραστηριότητες, στην τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα ατομικής προστασίας (σωστή εφαρμογή απλής μάσκας, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή της υγιεινής των χεριών με πλύσιμο με σαπούνι και νερό, ή και αλκοολούχου αντισηπτικού) καθώς και των μέτρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η ατομική ευθύνη, στην κατεύθυνση της προστασίας των συναθλητών τους, των αντιπάλων τους, της δραστηριότητας του αθλήματός τους, όπως και των ατόμων του περιβάλλοντος τους, είναι κομβική.

- Για τους αθλητές που προέρχονται ή επιστρέφουν από το εξωτερικό ισχύουν τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο άφιξης στη χώρα (https://travel.gov.gr/#/) σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στις εκάστοτε οδηγίες της ΓΓΑ και της διοργανώτριας αρχής, αν πρόκειται για διεθνή διοργάνωση.

- Μοριακά τεστ RT-PCR στους αθλητές όλων των αθλημάτων θα γίνονται κατόπιν ενδείξεων για κρούσμα και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, με το μοριακό τεστ να μην είναι υποχρεωτικό, αλλά να συνιστάται για την έναρξη αθλητικής δραστηριότητας.

- Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, οι ασυμπτωματικοί αθλητές θα επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα ύστερα από 10 μέρες της εργαστηριακής επιβεβαίωσης (χωρίς τεστ) ή με ένα τεστ που θα πραγματοποιηθεί μετά από 7 μέρες από την εργαστηριακή επιβεβαίωση.

- Οι συμπτωματικοί αθλητές με επθιβεβαιωμενο κρούσμα επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα έπειτα απο καρδιολογική εξέταση ύστερα από 14 μέρες από την εργαστηριακή επιβεβαίωση εφόσον δεν παρουσιάζουν πυρετό και τα συμπτώματα βρίσκονται σε ύφεση (χωρίς τεστ) ή με ένα τέστ μετά τη 10η μέρα της εργαστηριακής επιβεβαίωσης και εφόσον δεν παρουσιάζουν πυρετό και τα συμπτώματα βρίσκονται σε ύφεση, όπως και παραπάνω.

Επίσης, για όσους ήρθαν σε στενή και μη προστατευμένη επαφή με κρούσμα συστήνεται αυξημένη ενεργητική επιτήρηση για 10 μέρες απο την επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ακόμα, σε περίπτωση που βρεθούν 3 ή περισσότερα κρούσματα έπειτα απο τη διεξαγωγή μοριακού τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικο δείγμα κατά την παραμονή της τέλεσης αγώνα, αυτός ο αγώνας αναβάλλεται.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η πραγματοποίηση αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης ενός αθλητή ή μιας ομάδας, τότε τα μέτρα που λαμβάνονται είναι:

1. Η Διοίκηση του Συλλόγου ή της Ομάδας αναβάλει για 10 ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εξωαγωνιστικές δραστηριότητες των αθλητών (εκτός των προπονητικών και αγωνιστικών υποχρεώσεων).

2. Ενημερώνονται όλοι οι αθλητές και το υπόλοιπο επιτελείο για την ανάγκη περιορισμού των κοινωνικών επαφών τους και των μετακινήσεων εκτός από τις απολύτως απαραίτητες για την ομάδα.

3. Στο χώρο προπόνησης προσέρχονται μόνο οι απολύτως απαραίτητοι για αυτή.

4. Οι ομάδες που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης αποφεύγουν τα φιλικά παιχνίδια με άλλες ομάδες για όσο διαρκεί το διάστημα αυτό.

5. Στην προπόνηση όλοι, εκτός των αθλητών την ώρα της άσκησης, φοράνε μάσκα.

6. Όλοι οι συμμετέχοντες στη προπόνηση (αθλητές και τεχνικό επιτελείο) αποστέλλουν κάθε πρωί στον ιατρό της Ομάδας SMS ή μήνυμα σε εφαρμογή στο οποίο αναφέρουν συνοπτικά “ΟΚ”. Η χρήση της συντομογραφίας γίνεται για διευκόλυνση της διαδικασίας και σημαίνει ότι είναι απύρετοι (γίνεται καθημερινή θερμομέτρηση), δεν νιώθουν εξάντληση, δεν έχουν βήχα ή δύσπνοια ή συμπτώματα κρυολογήματος ή ανοσμία.

7. Όποιος έχει οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα παραμένει στην οικία του και ενημερώνει σχετικά τον Ιατρό του Συλλόγου ή της Ομοσπονδίας για αξιολόγηση των ευρημάτων.

Μάλιστα, σημειώνεται πως σε περίπτωση που το επιβάλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα υπάρξει νέα επικαιροποίηση των οδηγιών.
Πηγή: sport24.gr