Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2020 15:35

Αυγενάκης: "Στοιχεία σοκ από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων"

Γράφτηκε από τον
Αυγενάκης: "Στοιχεία σοκ από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων"

Για τις εκλογές στην ΕΠΟ, αλλά και την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό μίλησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ τονίζοντας ότι περίμενε την ολιστική μελέτη από την FIFA και την UEFA, ενώ επεσήμανε ότι το "απόλυτο χάος στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό καταδεικνύεται με όσα καταγράφονται στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων".

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα καθώς και εξελίξεις στην τρίτη κατηγορία ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όσα είπε στο Action 24:

Για το ότι στο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν συμπεριλήφθηκε το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ: "Δεν το φέραμε ακόμη. Περιμέναμε την ολιστική μελέτη από τη FIFA και την UEFA, την οποία θα την έχουμε απόψε αργά το βράδυ. Αύριο θα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκα στην έδρα της UEFA. Θα είναι περίπου στις 1000 σελίδες. Μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά χρήσιμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις, που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αντιπροσωπευτικότητα. Ελπίζουμε να αγκαλιαστούν και από τη σημερινή ηγεσία της ΕΠΟ. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως σύμφωνη με αυτές και θέλουμε να τις εφαρμόσουμε".

Για το αυτοδιοίκητο κι αν ενδεχόμενη αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ προσκρούει σε αυτό: "Το αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει αυτόνομα κράτος. Με την ημερομηνία των εκλογών της ΕΠΟ, στο τέλος υπήρξε σεβασμός στην ελληνική νομοθεσία. Πρώτα έλεγαν εκλογές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τελικά θα γίνουν τον Νοέμβριο γιατί είναι νόμος του κράτους. Είμαστε κυρίαρχο κράτος και κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο να υπακούει στο νόμο. Το καταλαβαίνουν όλοι, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που κοιτάζουν τη βόλεψή τους και πετούν ένα αυτοδιοίκητο".

Για την ανάκληση της απόφασης περί επιστροφής φιλάθλων στα γήπεδα: "Η SL1 έκανε εξαιρετική δουλειά με το στρατηγικό πλάνο που κατάρτισε με πολύ μεθοδικότητα και προσοχή. Παρά τις συζητήσεις που κάναμε με τον κ. Χαρδαλιά και τους λοιμωξιολόγους, ο Πρωθυπουργός πολύ σωστά αποφάσισε να αναβάλει το πλάνο διότι έχουμε μία εκτίναξη του κορονοϊού. Πάνω από όλα είναι η υγεία και είδατε πως δεν ακούστηκαν παράπονα και γκρίνιες από την αθλητική κοινότητα. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζεις. Πάντως η πρόταση της SL1 είναι πολύ εμπεριστατωμένη και μόλις βελτιωθεί η εικόνα με τον κορωνοϊό, θα είναι οδηγός και για τις υπόλοιπες αθλητικές διοργανώσεις. Μεγάλο μπράβο στην ομάδα που σύστησε ο κ. Μπουτσικάρης".

Για το αν θα ενισχυθούν οι ΠΑΕ που δεν κόβουν πλέον εισιτήρια λόγω κορονοϊού: "Γίνεται μία τέτοια κουβέντα για να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν, όμως δεν είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του υπουργείου Αθλητισμού".

Για την SL2-FL: "Κάναμε πολύ καλή δουλειά μέχρι και πριν 10-15 ημέρες, μέχρι που υπήρξε μία κοιλιά στη συνεργασία. Θα μπουν εκ των προτέρων γνωστοί όροι για την αναδιάρθρωση, ώστε να προκύψουν ΠΑΕ που έχουν το ειδικό βάρος να είναι ΠΑΕ. Θα υπάρξουν και εκεί νομοθετικές διατάξεις. Δεν μπορεί όμως να αποφασίζει ο υπουργός ποιες ομάδες θα ανεβοκατεβαίνουν. Εγώ δεν είμαι Βασιλειάδης. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία βιασύνη, αρκετά πλέον με την προχειρότητα. Είναι πάντως μία πολύ ιδιαίτερη φάση και το κράτος καλείται να ενισχύσει τις ομάδες μέσω της ΕΡΤ, καθώς η αιμορραγία τους είναι μεγάλη".

Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό: "Το απόλυτο χάος στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό καταδεικνύεται με όσα καταγράφονται στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε. Οι... ισόβιοι πρόεδροι των αθλητικών ομοσπονδιών έβαζαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Θέλουμε να μπει μία τάξη, να υπάρχει διαφάνεια, να λειτουργεί το μητρώο. Αυτό το χάος μπαίνει σε μία σειρά.

Ερχεται, παράλληλα, το πλήρωμα του χρόνου που πρέπει να ανανεώσεις και να δώσεις χώρο. Βγαίνουν μπροστά πλέον αθλητές που είναι σπλάχνο του κάθε αθλήματος. Αυτό θέλαμε, να αναδειχθούν. Χρειάζεται μία νέα γενιά στελεχών των αθλητικών ομοσπονδιών. Ελεγαν ότι ο Αυγενάκης θα ανασχηματιστεί, αλλά κουμάντο στην κυβέρνηση κάνει ο πρωθυπουργός. Βάλαμε όριο ηλικίας, βάλαμε όριο θητειών και δεν κρυφτήκαμε".

Πηγή: sport24.gr