Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 19:56

Γ. Βρούτσης: «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και εξορθολογισμό»

Γράφτηκε από τον
Γ. Βρούτσης: «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και εξορθολογισμό»

Οδηγίες και διευκρινίσεις, σχετικά με τη συμμόρφωση και την παροχή οδηγιών για την έγκριση και την ορθή εκτέλεση των προϋπολογισμών των εποπτευομένων φορέων, περιλαμβάνει η ερμηνευτικής εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού, σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 84 του ν.5128/2024 (A΄ 118), που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Στόχος της διάταξης είναι η οικονομική διαφάνεια και ο πλήρης εποπτικός έλεγχος των αθλητικών Ομοσπονδιών.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, έθεσα ως προτεραιότητα σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύνολο του ελληνικού Αθλητισμού. Πολλές από αυτές είναι ήδη γνωστές, έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενδεικτικά ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, νόμος για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, ταυτοπροσωπία με ηλεκτρονικό εισιτήριο, ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση του ελληνικού Αθλητισμού με το e-kouros, κωδικοποίηση αθλητικής νομοθεσίας, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση όλων των εθνικών αθλητικών κέντρων, ΟΑΚΑ, ΣΕΦ με γενναία αύξηση για πρώτη φορά των προϋπολογισμών τους κ.α.», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης και συμπλήρωσε: «Σήμερα, μετά την ψήφιση του τελευταίου νομού και την εγκύκλιο του Υπουργείου Αθλητισμού, επιλύουμε και κλείνει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που υπονόμευε διαχρονικά τη χρηστή διαχείριση και διόγκωνε τα -σχετικά με τη χρήση εγκαταστάσεων- χρέη των αθλητικών φορέων. Η κατάσταση αυτή δημιουργούσε διαφυγόντα έσοδα από τα ΕΑΚ και τους εποπτευόμενους φορείς μας, ποσά απόλυτα αναγκαία για την συντήρηση και αναμόρφωσή τους. Τώρα λύνουμε άπαξ δια παντός αυτό το ζήτημα».

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που θεσπίστηκαν είναι οι εξής:
- Διενέργεια ελέγχου των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από Ορκωτούς Ελεγκτές, για τους αθλητικούς φορείς με ετήσιο προϋπολογισμό άνω του ποσού των 100.000 ευρώ.
- «Φρένο» στις αυθαίρετες προβλέψεις των Ομοσπονδιών που οδηγούσαν σε ελλείμματα -υποθηκεύοντας το μέλλον τους- με την παραδοχή ή απόκλιση των προϋπολογισμένων ιδίων εσόδων να μην υπερβαίνει το 10% των πραγματοποιηθέντων ιδίων εσόδων του απολογισμού του προηγούμενου έτους.
- Αποδοχή του πάγιου αιτήματος των διοικήσεων των Αθλητικών Ομοσπονδιών να μπορούν να προϋπολογίσουν εγκαίρως βασιζόμενες στο 80% των εσόδων της κρατικής επιχορήγησης του προηγούμενου χρόνου. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως μετά την οριστικοποίηση του ύψους της ετήσιας επιχορήγησης τους. Έτσι για πρώτη φορά όλες οι Ομοσπονδίες και οι Αθλητικοί φορείς θα μπορούν να συντάσσουν προϋπολογισμούς εμπρόθεσμα.
- Απαραίτητη προσκόμιση -για πρώτη φορά- βεβαίωσης περί μη οφειλής από 1/1/2024 προς τα Ν.Π.Δ.Δ. Εθνικά Αθλητικά Κέντρα εποπτείας Υπ. Αθλητισμού και στα Ν.Π.Ι.Δ. Ο.Α.Κ.Α, ΣΕΦ, ΕΟΚΑΝ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 84 του Ν. 5128/2024 (Α΄ 118), οι φορείς που αιτούνται επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα πρέπει να μην έχουν υποχρεώσεις προς τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», «Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ» και «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών - Σπύρος Λούης», οι οποίες να παραμένουν ανεξόφλητες. Σε αντίθετη περίπτωση το ποσό της οφειλής θα παρακρατείται από το Υπ. Αθλητισμού κατά το στάδιο της εκτέλεσης της τακτικής επιχορήγησης είτε του «ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ» και θα αποδίδεται εν συνεχεία στους φορείς στους οποίους υπήρχαν οι οφειλές.

Οι πόροι που θα αποδίδονται σε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την συντήρηση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ