Παρασκευή, 21 Μάρτιος 2014 21:06

Πρόβα τζενεράλε για το ματς της χρονιάς!

Γράφτηκε από τον

Όσο περνά ο καιρός, και μέχρι την τελευταία αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκα, τα σενάρια πρόκρισης ή αποκλεισμού των εμπλεκομένων σε αυτήν τη διαδικασία ομάδων θα πληθαίνουν. Ήδη μετά και την χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού επί της Φενέρμπαχτσε, σε μία από τις πιο αξέχαστες βραδιές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ (λόγω Ομπράντοβιτς), και με το αποψινό πρόγραμμα να διαθέτει τα παιχνίδια Μάλαγα-Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός-Λαμποράλ Κούτσα, οι υποθέσεις εν όψει των τελευταίων τριών «χορών» και για τον αριθμό νικών που φέρει την πολυπόθητη πρόκριση στα play-offs έχουν αυξηθεί με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.


 
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, μόνο ένα σενάριο μπορεί να καταστήσει τον Ολυμπιακό (σχεδόν) βέβαιο για την είσοδό του στους κορυφαίους 8 της διοργάνωσης. Οι 4 νίκες σε ισάριθμα ματς είναι ο μοναδικός στόχος των «Ερυθρολεύκων», με την υποχρέωση να υπερβούν τον εαυτό τους σε αυτά, όπως φυσικά οφείλουν όλες οι ομάδες που διεκδικούν το πολύτιμο αυτό «εισιτήριο».
 
Και η αρχή γίνεται απόψε, με το παιχνίδι στο Σ.Ε.Φ. απέναντι στην παραδομένη εδώ και πολύ καιρό Λαμποράλ Κούτσα, η οποία δεν έχει κάποια ουσιαστική επιδίωξη από αυτόν τον αγώνα. Υποθετικά, πρόκειται για το πιο εύκολο παιχνίδι από τα επόμενα 4 για τους παίκτες του Μπαρτζώκα, όμως το «πάθημα» του «αιωνίου» αντιπάλου Παναθηναϊκού, πρέπει να τους γίνει «μάθημα», ώστε να μη «θρηνήσουν» μία μεγάλη απώλεια και έναν διαφαινόμενο αποκλεισμό.
 
Μπορεί να παίζει χωρίς τους Πρίντεζη και Περπέρογλου, ενώ ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για περιορισμένο χρόνο, λόγω του τραυματισμού από τον οποίο είχε ταλαιπωρηθεί. Όμως, ακόμη κι έτσι, αν οι «μικροί» και οι ξένοι του επιδείξουν σοβαρότητα και προσπαθήσουν να μη δώσουν σε κανένα σημείο του αγώνα το δικαίωμα στους Βάσκους να ελπίζουν ότι μπορούν να πανηγυρίσουν ένα τιμητικό «διπλό» εναντίον του πρωταθλητή Ευρώπης, με απόντα τον Γιέλινεκ, όπως συνέβη και στο Ο.Α.Κ.Α. πριν από δύο εβδομάδες, τότε μάλλον δε θα δυσκολευτούν να εκτελέσουν την πρώτη από τις τέσσερις κρίσιμες αποστολές τους.
 
Εφόσον καταφέρουν αυτά, το εν λόγω ματς μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για τον Μπαρτζώκα να δοκιμάσει κάποια επιπλέον πράγματα στο τακτικό του πλάνο, μήπως μπορέσει να βρει, δίχως σημαντικούς παίκτες στα πλάνα του (ή με την περιορισμένη τους συμμετοχή) κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, ικανές να τον βοηθήσουν στο ματς της επόμενης εβδομάδας στην Ανδαλουσία, κόντρα στη Μάλαγα. Κι αυτό φαίνεται να είναι το σημαντικότερο ματς για τον ίδιο, πριν από εκείνο της τελευταίας αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό στον Πειραιά.
 
Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν κοιτάξουμε το πρόγραμμά του μέχρι τη 14η αγωνιστική, αλλά και αυτό της Μάλαγα. Εκτός από το σημερινό, αυτό της επόμενης εβδομάδας στη Μάλαγα και τη μεγάλη «μάχη» του Σ.Ε.Φ., ο Ολυμπιακός έχει τη 13η αγωνιστική να ταξιδέψει και στην Πόλη, αυτήν την φορά στο «Αμπντί Ιπεκτσί», για να παίξει με την ετέρα αδιάφορη ομάδα του ομίλου Εφές. Η Μάλαγα, όπως είπαμε, παίζει απόψε εντός έδρας με την Μπαρτσελόνα, σε ένα ματς όπου δε θα μας έκανε έκπληξη αν οι «Μπλαουγκράνα», θέλοντας να αποφύγουν τη συνάντηση με κάποια εκ των δύο ελληνικών ομάδων στο Final-4, παραχωρούσαν την πρώτη τους ήττα στη δεύτερη φάση. Μετά έχει να υποδεχθεί τους «Ερυθρολεύκους» και να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο Ο.Α.Κ.Α., σε ένα ματς όπου οι «Πράσινοι» μπορεί να μην έχουμε κανένα περιθώριο, καθώς η ήττα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» την επόμενη εβδομάδα είναι αρκετά πιθανή. Τέλος, έχει να παίξει ξανά εντός έδρας με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο, με τους Ιταλούς να έχουν κατά πάσα πιθανότητα εξασφαλισμένη τη δεύτερη θέση μέχρι εκείνο το ματς, εκτός κι αν χάσουν και στην Πόλη από την Φενέρ και στο Φόρουμ των Μεδιολάνων από την Μπάρτσα, νιώθοντας ίσως τότε κάποιον κίνδυνο, αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει στη Βαρκελώνη και φτάσει στις 8 νίκες μέχρι το ματς του Φαλήρου.
 
Όπως βλέπετε, τα σενάρια είναι αναρίθμητα και θα γίνουν με τον καιρό «ακόμη περισσότερα». Μόνο στο παρκέ θα λάβουμε τις οριστικές απαντήσεις για όλες τις ομάδες, όσον αφορά την τελική τους κατάταξη και την πρόκρισή τους στους «8» ή την αντίστοιχη αποτυχία τους. Όμως, βλέποντας και αναλύοντάς τα, καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού της προσεχούς Πέμπτης ανάμεσα σε Μάλαγα και Ολυμπιακό. Ίσως να είναι και για τους δύο το πιο σημαντικό «do or die» παιχνίδι, υπό την έννοια ότι είναι αυτό που προηγείται από τα επόμενα του προγράμματος. Η ήττα, δηλαδή, είναι πολύ πιθανό να ισοδυναμεί με αποκλεισμό για αυτόν που θα την υποστεί.
 
Γι’ αυτό και το σημερινό ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τον πρωταθλητή Ευρώπης να κάνει μία καλή «πρόβα» σε υψηλό επίπεδο, πριν πάει να αγωνιστεί σε αυτό το ματς που κρίνει μία ολόκληρη σεζόν, καθώς και αν θα αντέξει ακόμη στην προσπάθεια διατήρησης του «στέμματος», που πανάξια και με τόσο μεγάλη προσπάθεια και δυσκολίες κατέκτησε!

Ραφαήλ Αλαγάς