Δευτέρα, 10 Αύγουστος 2020 10:33

Φόβος για στημένα λόγω... κορονοϊού στην Αγγλία!

Γράφτηκε από τον
Φόβος για στημένα λόγω... κορονοϊού στην Αγγλία!

Εντονη ανησυχία εκφράζει η Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας και υπογραμμίζει ότι τα νέα οικονομικά δεδομένα που έφερε η πανδημία μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση των στημένων ματς στις μικρές κατηγορίες.

Η Ενωση εφιστά την προσοχή στα μέλη της, ενόψει της επόμενης σεζόν, αφού θεωρεί πως οι μειωμένοι μισθοί μπορεί να κάνουν τους ποδοσφαιριστές εύκολους στόχους για τα κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων.

Δεν είναι μικρός ο αριθμός των ποδοσφαιριστών, ειδικά στις χαμηλές κατηγορίες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους (ειδικά μετά τη θέσπιση του salary cap) και πολλοί μπορεί να μείνουν άνεργοι και αυτό συνδέεται άμεσα με την κρίση του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με την Πρέμιερ Λιγκ ή την Τσάμπιονσιπ, όπου χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα φέρνουν στους συλλόγους τα περισσότερα έσοδα, στις μικρές κατηγορίες τα διαφυγόντα κέρδη από τα εισιτήρια μετά την απαγόρευση εισόδου θεατών στα γήπεδα κάνουν μεγάλο κακό στις ομάδες. Ετσι πολλοί μισθοί θα κοπούν, ενώ υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι σύλλογοι θα προσπαθήσουν να μικρύνουν τα ρόστερ τους, αφήνοντας πολλούς ποδοσφαιριστές άνεργους. Εικάζεται, επίσης, ότι φέτος θα δούμε μεγάλη αύξηση σε συμβόλαια «ανά αγώνα», όπου οι παίκτες θα πληρώνονται μόνο εφόσον παίζουν.

Μέσα σε αυτόν τον πανικό, η Ενωση Ποδοσφαιριστών βλέπει τα μέλη της να γίνονται πιο ευάλωτα στα κυκλώματα. Οσο κι αν σεμινάρια και ιδιωτικές συζητήσεις για την πρόληψη του φαινομένου γίνονται κάθε καλοκαίρι στην Αγγλία, η Ενωση θεωρεί ότι το 2020 και το 2021 θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη μάχη κατά της χειραγώγησης αποτελεσμάτων.

Τα κυκλώματα, άλλωστε, στοχοποιούν το ποδόσφαιρο περισσότερο από άλλα σπορ. Αυτό δείχνει και η τελευταία έκθεση της Europol. Οχι ότι αυτό πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Από τα 1,69 τρισεκατομμύρια ευρώ που παίζονται παγκοσμίως σε στοίχημα ετησίως, τα 895 δισεκατομμύρια ποντάρονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, είναι λοιπόν λογικό να έχει το ποδόσφαιρο την πρωτιά και στη λιγότερο επιθυμητή κατηγορία των στημένων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Europol «λιγότερο από το 1% των χρημάτων που ποντάρονται στο ποδόσφαιρο αφορούν αγώνες που έχουν χειραγωγηθεί».

Ακόμα και έτσι, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά μέτωπα, ειδικά στα εγχώρια πρωταθλήματα και ακόμα ακριβέστερα στις χαμηλές κατηγορίες, δικαιώνοντας την κίνηση των Αγγλων: «Το πρόβλημα είναι στις μικρές κατηγορίες. Εκεί λειτουργούν εγχώρια δίκτυα που είναι δύσκολο να ξεσκεπάσεις, γιατί δεν έχουν διαύλους επικοινωνίας με το εξωτερικό και χρησιμοποιούν μη ανιχνεύσιμα κινητά τηλέφωνα μίας χρήσης. Τους είναι εύκολο να έρθουν σε επαφή με παίκτες και διαιτητές και κανείς δεν τους καταλαβαίνει. Και ξέρουν σε ποιους παίκτες να απευθυνθούν. Τερματοφύλακες, αμυντικοί και αρχηγοί των ομάδων είναι κατά σειρά οι πιο αποτελεσματικοί όταν υπάρχει προσπάθεια να στηθεί ένα ματς».

Πηγή: www.kingbet.net