Παρασκευή, 20 Ιούνιος 2014 13:25

Νίκη για Ισημερινό, κρατάει η Ελβετία, με χάντικαπ η Κόστα Ρίκα

Γράφτηκε από τον
Νίκη για Ισημερινό, κρατάει η Ελβετία, με χάντικαπ η Κόστα Ρίκα

Ζωντανές κράτησε τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση η Εθνική Ελλάδος, που χθες παρότι αγωνίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κατσουράνη, κράτησε το «μηδέν» και πήρε το «λευκή» ισοπαλία με αντίπαλο την Ιαπωνία. Πλέον η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα ψάξει μόνο τη νίκη στο τελευταίο παιχνίδι της με αντίπαλο την Ακτή Ελεφαντοστού, ελπίζοντας πως η Κολομβία θα κάνει το χρέος της κόντρα στην Ιαπωνία.

Στις σημερινές αναμετρήσεις ξεχωρίζει το παιχνίδι Ιταλία – Κόστα Ρίκα, καθώς σε περίπτωση ισοπαλίας η Αγγλία μένει μαθηματικά εκτός διοργάνωσης, χάνοντας και τις ελάχιστες ελπίδες που έχει τώρα, μετά την ήττα χθες από την Ουρουγουάη με 2-1. Για τον 5ο όμιλο η Ελβετία αντιμετωπίζει τη Γαλλία και η Ονδούρα αγωνίζεται κόντρα στον Ισημερινό.

Σημείο της ημέρας η νίκη του Ισημερινού

Αρχίζουμε τα σημερινά μας Προγνωστικά Μουντιάλ με το δυνατό σημείο της ημέρας που είναι το «Διπλό» του Ισημερινού κόντρα στην Ονδούρα σε απόδοση 1.70. Από το ίδιο ματς κρατάμε επίσης και ένα στοίχημα σε σκόρερ, επιλέγοντας να σκοράρει ανά πάσα στιγμή ο Ένερ Βαλένσια που πληρώνει 2.75.

Η συνάντηση των δύο απογοητευμένων. Ή μήπως όχι; Οι πρωθύστερες σκέψεις του Ισημερινού για πρόκριση μιλούν για δύο νίκες ίσως και με διαφορά αρκετών τερμάτων σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας. Η δε Ονδούρα θέλει δύο νίκες με διαφορές τερμάτων που θα υπερκαλύψουν το 0-3 της πρεμιέρας. Θεωρίες….ή μήπως όχι και για τους δύο; Ο Ισημερινός έχει τον τρόπο.

Αρχίζουμε με την Ονδούρα όπου η αποβολή του Γουίλσον Παλάσιος στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και ταυτόχρονα ο καταλογισμός του πέναλτι που επέτρεψε στους Γάλλους να ανοίξουν το σκορ, χάλασε τις όποιες θετικές εντυπώσεις είχαν αφήσει οι παίχτες της Ονδούρας στο πρώτο μέρος και μετέτρεψε το δεύτερο ημίχρονο σε 45λεπτο διεκπεραίωσης. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ονδούρας εκτέθηκε στις σέντρες των Γάλλων, καθώς έχασε αρκετές κεφαλιές ακόμα κι από παίκτες που στερούνται σωματικών προσόντων (π.χ. Γκριζμάν). Απέναντι στον εκρηκτικό Καϊσέδο και τον ταχύ Ένερ Βαλένσια η πρόκληση φαντάζει μεγάλη και δύσκολη. Καθίσταται, επομένως, βάσιμη η πιθανότητα διάσπασης της άμυνας με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ονδούρα στο καναβάτσο. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί, επίσης, η απουσία του Παλάσιος από τον άξονα της μεσαίας γραμμής. Η έλλειψη θα γίνει σίγουρα αισθητή, γιατί μιλάμε για τον παίκτη συνδετικό κρίκο άμυνας – κέντρου και συνάμα τον εμπειρότερο και ποιοτικότερο παίκτη αυτής της ομάδας. Το επιθετικό δίδυμο των Μπέγκτσον και Κόστλι έδειξε στο πρώτο ματς τη σωστή αμυντική προσέγγιση που πρέπει να έχει ένα επιθετικό δίδυμο σε σχηματισμό 4-4-2 όταν η αμάδα επιλέγει να βρίσκεται καθ’ ολοκληρία πίσω από τη μπάλα. Οι επιθετικοί της Ονδούρας πίεσαν ψηλά όταν έπρεπε, οπισθοχώρησαν συντεταγμένα προς τη μεσαία γραμμή και γενικότερα έκαναν δύσκολη τη ζωή των Γάλλων όταν αυτοί ξεκινούσαν τις επιθέσεις τους.

 

Από την άλλη πλευρά μετά την ψυχρολουσία που δέχτηκε στο πρώτο ματς με το γκολ στα …χασομέρια, ο Ισημερινός καλείται να ανασυνταχτεί, να κερδίσει και να παίξει την τελευταία ευκαιρία στην αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής με τους Γάλλους. Τα άκρα της μεσαίας γραμμής καλούνται να κουβαλήσουν την μπάλα για αρκετά μέτρα, να διεμβολίσουν τους αντίπαλου μπακ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και να δημιουργήσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα έτσι ώστε οι δύο επιθετικοί της ομάδας, που συνετά γεμίζουν την περιοχή, να έχουν ευκολότερο έργο. Το πλάνο δεν πέτυχε απέναντι στο πολύ ισχυρό ελβετικό κέντρο. Αντιμετωπίζοντας, όμως, την πλέον αδύναμη ομάδα του ομίλου το σχέδιο μπορεί ξανά να μπει σε εφαρμογή και να δικαιώσει τον προπονητή που στον αγώνα με την Ελβετία έδειξε να το έχει δουλέψει, παρά το τελικό αποτέλεσμα.

 

Ο αριστερός μπακ Αγιοβί επιβεβαίωσε την ικανότητά του στις στημένες φάσεις μιας και οι εκτελέσεις του ήταν κίνδυνος-θάνατος για την αντίπαλη άμυνα. Ο Ένερ Βαλένσια έχει την ικανότητα σε αυτές τις φάσεις να χώνεται ανάμεσα στα αντίπαλα σέντερ μπακ καραδοκώντας για τυχόν ολιγωρία τους. Επομένως, κρίνεται εξαιρετικά πιθανή η επίτευξη τέρματος από τέτοιου είδους φάσεις. Ο έτερος σέντερ φορ της ομάδας, Καϊσέδο μπορεί να είναι επιρρεπής στην ασυνέπεια εφαρμογής του τακτικού πλάνου, αλλά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ρήγματα με την εκρηκτικότητα και τις απρόβλεπτες ενέργειες. Ο κυριότερος αντίπαλος του Εκουαδόρ σε αυτό το παιχνίδι ίσως αποδειχτεί το άγχος για τη νίκη, καθώς μετά την ήττα στην πρεμιέρα δεν υπάρχει «χώρος» για άλλο αποτέλεσμα. Επίσης, είναι προς διερεύνηση το κατά πόσο οι ατίθασοι ποδοσφαιριστές του Ισημερινού θα μπορέσουν να χαλιναγωγήσουν το άγχος τους, ειδικότερα αν δεν καταφέρουν να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ. Η Ονδούρα δεν είναι ακριβώς σάκος του μποξ και το Εκουαδόρ δεν είναι και ο καλύτερος «μποξέρ» της διοργάνωσης. Ωστόσο, η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων είναι αισθητή και καθιστά το διπλό εξαιρετικά πιθανό. Ο Ισημερινός διαθέτει (έστω και λίγους) παίκτες προσωπικότητες – κάτι που κάνει την διαφορά σε όχι και τόσο υψηλά αγωνιστικά επίπεδα όπως αυτά των δύο αντιπάλων.

 

Δε χάνει η Ελβετία απέναντι στη Γαλλία

Περνάμε στο παιχνίδι της Εθνικής Ελβετίας με την Εθνική Γαλλίας όπου επιλέγουμε το 1Χ σε απόδοση 2.05. Στους αγώνες της πρεμιέρας και οι δύο ομάδες ήταν νικήτριες. Τώρα η face to face μονομαχία κρίνει πολύ περισσότερα από μια πρόκριση: υποδηλώνει ενδόμυχα και την μακροημέρευση του νικητή στη διοργάνωση. Πώς γίνεται αυτό; Ο πρώτος αυτού του ομίλου αποφεύγει στην επόμενη φάση μια δυσάρεστη συνάντηση με την Αργεντινή. Υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από την αποφυγή των «δυνατών» αντιπάλων στα χιαστί των μεγάλων διοργανώσεων; Ο Ότμαρ Χίτσφελντ δικαιούται, αναμφίβολα, το χαρακτηρισμό ‘’άρχοντας των δαχτυλιδιών’’ μιας και έχει σηκώσει champions league και με τη Μπάγερν και με τη Ντόρτμουντ. Ίσως μοιάζει υπερβολικό, αλλά φαίνεται να έχει το άγγιγμα του Μίδα σε όποια ομάδα κοουτσάρει. Στην πρεμιέρα, οι δύο αλλαγές του κόντρα στο Εκουαδόρ σκόραραν, χαρίζοντας μια πολύτιμη νίκη διατηρεί στο ακέραιο τις πιθανότητες πρόκρισης. Αντίστοιχες επιλογές τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και τακτικής αναμένεται να αποσυντονίσουν τους πετεινούς δίνοντας ‘παράσταση νίκης’ στους Ελβετούς. Ο Χίτσφελντ έχει την τύχη να διαθέτει ένα αρμονικά δεμένο σύνολο με ποδοσφαιριστές ‘’εργαλεία’’ σε όλες τις γραμμές και ικανότητα διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων σε κρίσιμα παιχνίδια. Βρίσκονται, επίσης, σε κατάλληλη ‘ποδοσφαιρική ηλικία’ και παρουσιάζονται έτοιμοι σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και ψυχολογικής ετοιμότητας. Η μπαγκέτα του ‘σοφού’ μαέστρου είναι το μόνο που απομένει για να γίνει πράξη η εικαζόμενη αγωνιστική υπέρβαση. Το βασικότερο πρόβλημα των Ελβετών είναι ότι δε διαθέτουν στις τάξεις του roster τον ‘παίκτη-ηγέτη’, που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Ο Σακίρι έδειξε υπερβάλλοντα ατομικισμό στον πρώτο αγώνα. Η μεταφορά του από το δεξί φτερό της επίθεσης στον άξονα σε ρόλο επιτελικού χαφ βοήθησε στο κουβάλημα της μπάλας, αλλά κατέδειξε πως είναι ένας ικανότατος διεισδυτικός winger και όχι ο άνθρωπος –πάσα για το εύκολο γκολ. Είναι, επομένως, αμφίβολο αν θα μπορέσει να εξελιχθεί σε παίκτη αναφοράς για ολόκληρο το οικοδόμημα που φιλοδοξεί να αποτελέσει την έκπληξη του Μουντιάλ.

Η χρησιμοποίηση του τρίο Ινλέρ -Μπεχράμι -Τζάκα στο χώρο του κέντρου μοιάζει επιτακτική και φαντάζει ως αντίδοτο στην ισχυρότατη τριπλέτα των Γάλλων στη μάχη της μεσαίας γραμμής. Οι Τζουρού και Φον Μπέργκεν θα έχουν πολύ δύσκολο έργο κόντρα στον Μπενζεμά αλλά συνδυάζοντας ο μεν Φον Μπέργκεν την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, ο δε Τζουρού την ταχύτητά του στις χαμηλές κάθετες μπαλιές έχουν κάποιες ελπίδες να κρατήσουν το Γάλλο φορ μακριά από το τέρμα τους. Οι Μεχμέντι και Σεφέροβιτς σκόραραν στο πρώτο ματς και χαρακτηρίστηκαν ως οι απόλυτοι changers. Ενδέχεται, συνεπώς, να δημιουργήσουν πρόβλημα στη γαλλική άμυνα με τη φρεσκάδα και την ταχυδύναμη που διαθέτουν.

 

Από την άλλη ο παίκτης κλειδί για την ανάπτυξη της Γαλλίας θα είναι ο Βαλμπουενά, που θα κληθεί να αναλάβει ένα σύνθετο ρόλο. Συγκεκριμένα, θα επωμισθεί το βάρος της δημιουργίας είτε παίρνοντας τη μπάλα στον άξονα (πίσω από το φορ) με σκοπό τη γρήγορη κάθετη πάσα ή την εκμετάλλευση του δεξιού μπακ που παράλληλα θα έχει κάνει το overlap, είτε παίρνοντας τη μπάλα σε θέση έξω δεξιά ώστε να σεντράρει ή να συμμετάσχει σε παιχνίδι δύο εναντίον δύο με τον δεξιό Γάλλο μπακ που θα έχει ανέβει ψηλά. Ο Μπενζεμά έχει φέτος το εύκολο γκολ και μπορεί αυτό το γεγονός να αποδειχθεί key point στην πορεία της Γαλλίας στο Μουντιάλ. Αρκεί να διατηρήσει τη συγκέντρωση και την ψυχραιμία του απέναντι στην πολυπρόσωπη συνδυασμένη άμυνα που θα οργανώσει ο Χίτσφελντ. Είναι ένα ντέρμπι ομάδων της Ευρώπης. Εκεί που οι αποστάσεις είναι πραγματικά μικρές. Εκεί που έχουν χώρο η τακτική και η σκοπιμότητα. Εκεί που όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Αναμφίβολα, συγκρούονται δύο πραγματικά χαρισματικές φουρνιές ποδοσφαιριστών: δύο φουρνιές που θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

 

Με χάντικαπ η Κόστα Ρίκα κόντρα στην Ιταλία

Κλείνουμε με τον αγώνα Εθνικής ΙταλίαςΕθνική Κόστα Ρίκα που είναι και ο πρώτος χρονικά σήμερα (19:00) κρατώντας το Ασιατικό χάντικαπ +1 για την Κόστα Ρίκα. Το στοίχημά μας επιβεβαιώνεται σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας της Κόστα Ρίκα. Αν η Κόστα Ρίκα ηττηθεί με ένα γκολ διαφορά τότε μας επιστρέφεται το ποντάρισμά μας. Στη δεύτερη πράξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων του 4ου ομίλου οι δύο ομάδες αναμετρώνται με στόχο την πρόκριση σε περίπτωση νίκης στην επόμενη φάση του θεσμού. Η βασική επιδίωξη της Ιταλίας δε θα είναι άλλη από τον έλεγχο του ρυθμού της αναμέτρησης και τη δημιουργία υπεραριθμιών στη δεξιά πτέρυγα, ενώ από την άλλη η Κόστα Ρίκα είναι σίγουρο πως θα επιδιώξει να αμυνθεί και πάλι μαζικά βασίζοντας τις όποιες πιθανότητες της για επίτευξη τέρματος κατά τις αντεπιθέσεις και τις στημένες φάσεις.

Ο Λουίς Πίντο δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από τη διάταξη που είχε χρησιμοποιήσει στην ιστορική νίκη απέναντι στην Ουρουγουάη με το 5-4-1 σε φάση άμυνας να μετατρέπεται σε 3-4-3 στις περιπτώσεις που η ομάδα από τη ζώνη της Κεντρικής Αμερικής θα βρίσκεται σε φάση επίθεσης. Εκτός από την τάση για προσήλωση στην άμυνα η στρατηγική που η «σταχτοπούτα» του ομίλου ακολουθεί στα παιχνίδια της εμπεριέχει άμεσο παιχνίδι και εφαρμογή αντεπιθέσεων κατά την ανάκτηση της μπάλας με βασικό όπλο κατά τη φάση αυτή τον γνώριμο στο Ελληνικό κοινό Τζόελ Κάμπελ αλλά και με άξιους συμπαραστάτες τους Ρουίζ, Μπόργκες και τον επιθετικογενή Γκαμπόα χάρη στην ποδοσφαιρική ταχύτητα των οποίων ειδικά σε σύγκριση με αυτή των Μπαρτζάλι και Κιελίνι μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επίτευξη τέρματος. Αναφορικά με το κομμάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά για την μεγάλη έκπληξη μέχρι στιγμής του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτό δεν είναι άλλο από τις στημένες φάσεις που οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφύγουν σε αντίθεση με το πρώτο τους ματς αν δεν θέλουν να μπλέξουν προσφέροντας παράλληλα σημαντικές ανάσες εντός του 90λέπτου στην άμυνα των αντιπάλων.

Από την άλλη πλευρά οι «Ατζούρι» αναμένεται να επενδύσουν στις συνεργασίες των Καντρέβα και Νταρμιάν από τη δεξιά πτέρυγα απέναντι στους Μπολάνος και Ντίαζ που θυμίζουμε πως είχε υποπέσει σε πέναλτι χάρη στην επιπόλαιη ανασταλτική του συμπεριφορά ενώ από την άλλη ο Μαρκίζιο θα επιδιώξει να προσφέρει σε αρκετές περιπτώσεις τον παίκτη παραπάνω στον άξονα για τον καλύτερο έλεγχο του παιχνιδιού αλλά και να υποστηρίζει τις ενέργειές του προωθημένου Μάριο Μπαλοτέλι επιχειρώντας εσωτερικά overlap απέναντι στην αμυντική τριπλέτα των τυπικά φιλοξενουμένων.

Επισκεφτείτε το Betarades.gr, διαβάστε αναλυτικά από νωρίς το πρωί όλα τα Previews των αγώνων που βρίσκονται στο Κουπόνι Στοιχήματος και διαβάστε τα μοναδικά αφιερώματα για όλες τις Εθνικές ομάδες.