Τρίτη, 24 Ιούνιος 2014 14:07

Σκληρό καρύδι η Εθνική, με κάλυψη η Ιταλία, κερδίζει η Κολομβία

Γράφτηκε από τον
Σκληρό καρύδι η Εθνική, με κάλυψη η Ιταλία, κερδίζει η Κολομβία

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για την Εθνική Ελλάδος που σήμερα στις 23:00 αντιμετωπίζει την Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο μόνο τη νίκη που θα τη φέρει στους «16» της διοργάνωσης αντιμέτωπη με την ομάδα της Κόστα Ρίκα. Κατά τα άλλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπληκτική αναμέτρηση μεταξύ της Ιταλίας και της Ουρουγουάης, ενώ από τον ίδιο όμιλο η Κόστα Ρίκα θέλει να ολοκληρώσει τον όμιλο με τον πλέον μοναδικό τρόπο κυνηγώντας την Τρίτη νίκη της απέναντι στην Αγγλία. Για τον όμιλο της Εθνικής η πρωτοπόρος Κολομβία αντιμετωπίζει την Ιαπωνία που μόνο με δική της νίκη και συνδυασμό αποτελεσμάτων ελπίζει σε πρόκριση.

 

Τα δίνει όλα για πρόκριση η Εθνική Ελλάδος

Αρχίζουμε τα σημερινά μας προγνωστικά Μουντιάλ 2014 με το παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού όπου θα πάμε με το 1Χ σε απόδοση 1.90. Η Εθνική μας τελειώνει τις υποχρεώσεις στον όμιλο, ελπίζοντας όλοι μας να μην τελειώσει μαζί και το ταξίδι της στην διοργάνωση. Είναι αλήθεια ότι η ομάδα μας δεν έχει αποδώσει καλό ποδόσφαιρο και μαζί με τον Ιράν διεκδικούν… δάφνες για το πιο βαρετό ποδόσφαιρο στην διοργάνωση. Αν αναλογιστεί κανείς τα παραπάνω συμπεραίνει ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι με νίκη η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στους 16 του Μουντιάλ.

Αναφορικά με τα σενάρια πρόκρισης η Εθνική Ελλάδος με ισοπαλία ή ήττα αποκλείεται. Με νίκη θέλει καλύτερο αποτέλεσμα από την Ιαπωνία ή εάν κερδίσουν και οι δύο να καλύψει το -2 στα γκολ. Από την άλλη η Ακτή με νίκη προκρίνεται (και πρώτη εάν χάσει η Κολομβία και καλύψει η ίδια το -4). Με ισοπαλία περνάει εάν δεν κερδίσει η Ιαπωνία την Κολομβία καλύπτοντας και το +1. Με ήττα αποκλείεται.

Τα ρεπορτάζ μιλούσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες για 3-5-2 και σχετικά αγωνιστικά ρίσκα από τον Σάντος. Η αλήθεια είναι ότι Σάντος δεν αρέσκεται στα ρίσκα και πολύ δύσκολα θα το κάνει σε ένα παιχνίδι που κρίνεται πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ. Ο Πορτογάλος αναμένεται να κάνει τα προφανή: να επιδιώξει το μηδέν στην άμυνα και να προσαρμόσει ολίγον τα πλάνα του σε σχέση με το αγωνιστικό πρόσωπο των αντιπάλων. Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η επιστροφή του Καραγκούνη στην αρχική ενδεκάδα – κίνηση ίσως επιβεβλημένη για τις συνθήκες του αγώνα. Ο Κάρα έχει εμπειρία, πάθος, έχει την δυνατότητα να πάρει την μπάλα από βαθιά σε ένα 4-5-1 που στερείται τεχνικού «6» (με την απουσία Κατσουράνη) άλλα κυρίως μπορεί να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του και να κερδίσει φάουλ σε όλο το γήπεδο. Το τελευταίο είναι πάρα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα στημένα αποτελούν ίσως τον πλέον αναμενόμενο τρόπο επίτευξης τέρματος για την Ελλάδα. Θέση στην αρχική ενδεκάδα αναμένεται να πάρει κι ο Σαλπιγγίδης αφού η παρουσία του προσφέρει τακτική ισορροπία στην ομάδα. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ έχει την δυνατότητα να ντουμπλάρει το αντίπαλο μπακ, να πιέζει τις πρώτες πάσες στα χαφ του αντιπάλου, κρατά την θέση του ενώ υποπίπτει σπάνια σε λάθη παρά την γενικότερα… πενιχρή συμβολή του στο καθαρά επιθετικό κομμάτι (αναλογικά με την θέση του). Η παρουσία των Μποκά και Ζερβινιό καθιστούν την συμμετοχή του καθοριστική στο αμυντικό κομμάτι – ειδικότερα σε μία πλευρά που μένει αρκετά συχνά εκτεθειμένη από τις προωθήσεις του Τοροσίδη που διαθέτει, μάλλον, την καλύτερη σέντρα στο ρόστερ της Εθνικής μας ομάδας.

 Με κάλυψη σε DNB η Ιταλία

Συνεχίζουμε με τον αγώνα Ιταλία – Ουρουγουάη όπου θα επιλέξουμε τον «Άσσο» Draw No Bet σε απόδοση 1.95. Η Ιταλία ξεκινώντας το παιχνίδι έχει στη φαρέτρα της δύο βέλη. Τα δύο αποτελέσματα που της δίνουν την πρόκριση: τη νίκη και την ισοπαλία. Έχοντας βρεθεί στο παρελθόν σε πάμπολλες ανάλογες περιπτώσεις, γνωρίζει καλά τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου παιχνιδιού . Ως γνωστό, οι επιτυχίες της στο παρελθόν την έχουν κατατάξει ως ειδική σε τέτοιες καταστάσεις.

Η Εθνική Ουρουγουάης ζει και πεθαίνει για τα παιχνίδια που βγάζουν προς τα έξω τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των ποδοσφαιριστών της. Θέλοντας μόνο νίκη, ένα τέτοιο παιχνίδι θα κάνει και κόντρα στη σκουαντρατζούρα.

Η κλασσική Ιταλία που τα καταφέρνει μια χαρά με τους μεγάλους (βλέπε Αγγλία) και στραπατσάρεται από τους μικρούς (βλέπε Κόστα Ρίκα) έκανε την εμφάνισή της και σε αυτό το Μουντιάλ. Η άμυνα δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη που ενέπνεε στο παρελθόν, διότι ο Πραντέλι δεν έχει ξεκάθαρες ιδέες για το αν θα διαγράψει το σύστημα με τα τρία σέντερ μπακ μονομιάς ή θα το επαναφέρει κάθε τόσο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες και άλυτα θέματα.

 Ο Πίρλο είναι ο ηγέτης της ομάδας. Η μπάλα σε κάθε επίθεση περνάει από τα δικά του πόδια πρώτα, μα είναι γεγονός πως δε διανύει και την πρώτη νιότη του. Ο μελλοντικός Πίρλο, ονόματι Βεράτι κάνει τα πρώτα σοβαρά τεστ σε αυτή τη διοργάνωση δίχως μέχρι στιγμής ευανάγνωστα αποτελέσματα. Εκείνο που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς είναι το πώς θα ξυπνήσει το πρωί ο Μπαλοτέλι. Αν σηκωθεί κακόκεφος, θα χαθεί και στο γήπεδο. Αν σηκωθεί ευδιάθετος, είναι ικανός να παρασύρει στο διάβα του τα στόπερ της Ουρουγουάης και τον ασταθή γκολκίπερ Μουσλέρα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ολόκληρη η χώρα θα κρέμεται από τα πόδια του. Είναι, επομένως, πιθανότερο να ξεχάσει το παιδί που κρύβει μέσα του και να αναδείξει το τεράστιο ταλέντο του οδηγώντας την Ιταλία σε πρόκριση.

Οι πλάγιοι χαφ των Ιταλών Καντρέβα και Μαρκίζιο επωμίζονται όλη τη λεγόμενη βρώμικη δουλειά και το έργο τους είναι σύνθετο. Αφενός πρέπει να παρέχουν υποστήριξη στον Πίρλο ανασταλτικά ,αφετέρου τροφοδοτήσουν σε κατάλληλη θέση για άμεση απειλή τον Μπαλοτέλι. Από την απόδοσή τους κρίνονται πολλά, καθώς η ομάδα γίνεται απολύτως προβλέψιμη (Πιρλο-κεντρική) χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάπτυξη.

 Βγάζουν Over Κόστα Ρίκα και Αγγλία

Η εντυπωσιακή Εθνική Κόστα Ρίκα που στον όμιλο φωτιά με Ουρουγουάη, Αγγλία και Ιταλία κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση αντιμετωπίζει σήμερα την Αγγλία που έχει ήδη αποχαιρετήσει τη διοργάνωση. Θα πάμε με το Over 2.5 σε απόδοση 1.93. Αν η Αγγλία αποχαιρετήσει τη διοργάνωση με νίκη και πειστική εμφάνιση, η κριτική που θα δεχθεί άμα τη επιστροφή της στα πάτρια εδάφη θα είναι δριμεία. Είναι, επομένως, βέβαιο ότι θα επιδιώξει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ‘κυνηγώντας’ όσο περισσότερα γκολ γίνεται. Από την άλλη πλευρά, η Κόστα Ρίκα ως πρωτοπόρος (και βέβαιη πρώτη) θα απολαύσει το παιχνίδι. Αναμένεται μικρό rotation κυρίως βάζοντας ως αλλαγές παίκτες που διαθέτουν ταλέντο αλλά υστερούν σε τακτική παιδεία.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για την έκπληξη του ομίλου και ολόκληρης της διοργάνωσης, μέχρι σήμερα. Στον όμιλο του ‘’θανάτου’’ όπως πολλάκις χαρακτηρίστηκε ο συγκεκριμένος όμιλος, η Κόστα Ρίκα ότι λογίζονταν ως τελευταία και καταϊδρωμένη από τους ειδικούς και μη. Κατόρθωσε, όμως, μετά τη συμπλήρωση δύο μόνο αγωνιστικών να εξασφαλίσει και την πρόκριση αλλά και την πρωτιά. Απίθανο αν μη τι άλλο επίτευγμα, για μια ομάδα που συγκαταλέγεται μεταξύ των ‘μικρών’ του ποδοσφαιρικού κόσμου. Αυτή την επιτυχία την οφείλει εν πολλοίς στη συμπαγή της άμυνα που δε θα αλλάξει και ιδιαίτερα σε άτομα και φιλοσοφία ούτε σε αυτό τον (αδιάφορο κατά τα άλλα) αγώνα. Άλλωστε, ως γνωστό, από την καλή άμυνα χτίζεται η ψυχολογία της ομάδας και η εμπιστοσύνη στο πλάνο των στοχευμένων αντεπιθέσεων.

 Όνειρα χτισμένα στην άμμο και για τη φετινή Αγγλία. Και από άμμο δόξα τον Ιησού (του Ρίο με τα ανοιχτά χέρια) η Βραζιλία διαθέτει εν αφθονία. Ο Χότζον και οι παίκτες δέχονται σκληρή κριτική και μόνο μια νίκη που θα αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον μπορεί να κατευνάσει για λίγο τα οξυμένα πνεύματα.

Στο τελευταίο παιχνίδι της στη διοργάνωση η αγγλική εθνική ομάδα θα παρουσιάσει τη νέα βερσιόν της , όσα στελέχη δηλαδή θα ηγηθούν της νέας προσπάθειας. Παράλληλα, θα τιμήσει και παίκτες-σύμβολα μιας εποχής όπως ήταν ο Φρανκ Λάμπαρντ. Είναι, επομένως, πιθανό να παρακολουθήσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο με περισσότεροι ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν να…αποδείξουν πράγματα και να επικοινωνήσουν τη δυσαρέσκειά τους διά της καλής απόδοσης.

Σε αυτή την προσπάθεια η μεσοεπιθετική τριπλέτα αποτελούμενη από τους Λαλάνα, Στέρλινγκ και Μπάρκλεϊ θα προσπαθήσει να ενσαρκώσει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο , δείγματα του οποίου μπορεί να παρουσιάσει σε αυτό το παιχνίδι. Ο Ρίκι Λάμπερτ ως φορ κορυφής θα τα βάλει με την αντίπαλη τριπλέτα των στόπερ στηριζόμενος στον old fashioned τρόπο παιχνιδιού του. Κεφαλιές μετά από βαθιές μπαλιές, σπρωξίματα στην περιοχή , πράγματα που συναντούσαμε από τα φορ στα αγγλικά γήπεδα πριν από δεκαετίες. Στο πλέον αδιάφορο παιχνίδι του ομίλου, η Αγγλία θα βγάλει εγωισμό και θα θελήσει να γλυκάνει την πίκρα του αποκλεισμού με νίκη. Η Κόστα Ρίκα ενδιαφέρεται να μην υπάρξουν τραυματισμοί και κάρτες και θα αποφύγει το σκληρό παιχνίδι. Θέλει μόνο ένα αποτέλεσμα ψυχολογικά διαχειρίσιμο για τη συνέχεια της στη διοργάνωση. Δηλαδή, θα ποντάρει περισσότερο στο επιθετικό ταλέντο και δε θα διακινδυνεύσει σκληρά μαρκαρίσματα στην άμυνα. Το over 2,5 φαντάζει ως η πλέον αξιόλογη πρόταση.

 Ακόμα μία νίκη για Κολομβία

Κλείνουμε με τον αγώνα Ιαπωνία – Κολομβία όπου επιλέγουμε το «Διπλό» σε απόδοση 2.30. Τα σενάρια λίγο ως πολύ γνωστά: η Κολομβία έχει προκριθεί, αλλά την «καίει» να μην πέσει πάνω σε Ουρουγουάη ή Ιταλία. Είναι σχεδόν σίγουρη 1η και τερματίζει 2η εάν κερδίσει η Εθνική Ακτής Ελεφαντοστού την Ελλάδα και καλύψει και το -4. Η Ιαπωνία με ισοπαλία ή ήττα αποκλείεται. Με νίκη θέλει ήττα της Ακτής ή ισοπαλία αυτής και να καλύψει η ίδια το -1 στη διαφορά τερμάτων. Τα παραπάνω δείχνουν ότι μόνο ή Ιαπωνία έχει ουσιαστικό βαθμολογικό ενδιαφέρον από την αναμέτρηση – αρκεί όμως αυτό για να θεωρήσει κανείς την ομάδα του Πέκερμαν… αδιάφορη; Η παρουσία των φίλων της Κολομβίας στα γήπεδα της Βραζιλίας είναι εντυπωσιακή και αν μη τι άλλο αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για τους παίκτες του Χοσέ Πέκερμαν που δήλωσε ότι μοναδικός στόχος είναι το 3/3 και η διατήρηση της εξαιρετικής ψυχολογίας και ομοψυχίας στην ομάδα. Δεν βλέπουμε κάποιο λόγο η Κολομβία να χαλάσει τις θετικότατες εντυπώσεις που έχει χτίσει στην διοργάνωση – χωρίς ωστόσο να έχει εντυπωσιάσει με την αγωνιστική της παρουσία. Οι «καφετέρος» παρουσιάζονται πολύ σοβαροί και πειθαρχημένοι στο γήπεδο στηριζόμενοι στην συνοχή των γραμμών, την τακτική συμπεριφορά των δύο αμυντικών μέσων και την φανταστική κατάσταση του Ροντρίγκες που ως «10» εντυπωσιάζει με 2 γκολ, 1 MOM και ποσοστά επιτυχημένων μεταβιβάσεων κοντά στο 80%. Ο Ροντρίγκες αναμένεται να πάρει τον ηγετικό ρόλο και στο ματς με την Ιαπωνία – έναν αντίπαλο που σαφώς δεν έχει τους μέσους που θα δυσκολέψουν το κοντρόλ του σταρ της Μονακό. Επιπλέον θετικό για την ομάδα της Κολομβίας είναι ότι η Ιαπωνία έχει τεράστιο πρόβλημα ανάπτυξης απέναντι σε τακτικές αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόζει ο Πέκερμαν: μειωμένο πλάτος στον άξονα, παιχνίδι από τον άξονα, βάθος στην άμυνα και … ξύλο στα χαφ. Λογικά η έλλειψη βαθμολογικού κινήτρου θα κάνει την Κολομβία λίγο πιο επιθετική και ίσως αφήσει κάποιους κενούς χώρους προς τέρψιν των φιλάθλων που θα γεμίσουν το γήπεδο. Πάντως, όπως και να έχει, η ανασταλτική λειτουργία της Κολομβίας είναι εξαιρετική και είναι δεδομένο ότι ο Πέκερμαν δεν θα αποκλίνει πολύ της έως τώρα επιτυχημένης συνταγής. Ποιος προπονητής άλλωστε δεν κυνηγά μία ακόμα νίκη σε ένα Μουντιάλ;

 Επισκεφτείτε το Betarades.gr, διαβάστε αναλυτικά από νωρίς το πρωί όλα τα Previews των αγώνων που βρίσκονται στο Κουπόνι Στοιχήματος και διαβάστε τα μοναδικά αφιερώματα για όλες τις Εθνικές ομάδες που βρίσκονται στο Mundial 2014.