Τετάρτη, 09 Ιούνιος 2021 13:36

Αυτό το Euro ποιος θα το πάρει;

Γράφτηκε από τον

24 εθνικές ομάδες, 11 γήπεδα σε ισάριθμες χώρες, 624 ποδοσφαιριστές, 51 παιχνίδια. Με μια λέξη Euro!

H κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη βρίσκεται προ των... πυλών. Δύο και σήμερα έμειναν για το εναρκτήριο ματς του τουρνουά, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία στο "Ολίμπικο" της Ρώμης.
Η αναμονή φθάνει λοιπόν στο τέλος της και έστω και μ' ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξεκινά την Παρασκευή και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τον τελικό στο "Γουέμπλει" στις 11 Ιουλίου.
H διοργάνωση θα διεξαχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στάδια, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα 60α γενέθλια.
Γι' αυτό (αλλά και για τους... χορηγούς που έχουν πληρώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ) δεν άλλαξε η ονομασία και αν και 2021, παραμένει Euro 2020.

Ανάλυση και πρόταση για το νικητή της διοργάνωσης

Η "Ε" δεν θα μπορούσε να λείπει στοιχηματικά από τη μεγάλη γιορτή του βασιλιά των σπορ και καθημερινά θα αναλύουμε, θα σχολιάζουμε και θα προβλέπουμε, με την ελπίδα ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής θα έχουμε απολαύσει το ταξίδι και ποιος ξέρει, μπορεί να έχουμε βγάλει και τα έξοδα για το... ταξίδι.
Πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση, η συζήτηση περιστρέφεται στο ποια ομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για την κούπα, ενώ στα δημοφιλή μακροχρόνια στοιχήματα συγκαταλέγεται ο πρώτος σκόρερ, αλλά και οι νικητές των ομίλων. Αραγε ποιος θα πάρει το Euro 2020;
Η απάντηση θα δοθεί στις 11 Ιουλίου στο Λονδίνο, σίγουρα όμως υπάρχουν φαβορί, αλλά και δυνατά αουτσάιντερ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, μαζί με την Αγγλία είναι τα πρώτο φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες με την απόδοση στον ΟΠΑΠ να είναι 5.50. Ακολουθεί το Βέλγιο με 6.00, η Γερμανία με 7, η Ισπανία και η Πορτογαλία με 8, η Ιταλία με 11 και η Ολλανδία με 12.
Οι μικρές διαφορές στις αποδόσεις μαρτυρούν και το πόσο αμφίρροπο είναι αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Η Γαλλία έχει αναμφισβήτητα το καλύτερο ρόστερ και είναι και η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018. Φοβερή ποιότητα, ειδικά μεσοεπθετικά και το Βέλγιο, το οποίο έχει σκαρφαλώσει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εχει "χρυσή γενιά", αλλά του λείπει η φανέλα. Η Αγγλία θέλει να φθάσει ψηλά, γνωρίζοντας ότι οι ημιτελικοί και ο τελικός θα γίνουν στο "σπίτι της". Η Γερμανία δεν έχει την ποιότητα των προηγούμενων χρόνων, αλλά ποιος μπορεί να υποτιμήσει τους Γερμανούς.
Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία, που έκανε θραύση από το 2008 έως το 2012 σαρώνοντας τους τίτλους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η Πορτογαλία είναι η προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ιταλία μετά την απουσία από το Μουντιάλ επιστρέφει αποφασισμένη, όπως και η Ολλανδία. Ολες οι παραπάνω εθνικές διαθέτουν σπουδαίους παίκτες με παραστάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και φιλοδοξία να φθάσουν μέχρι το τέλος.
Πιο κάτω συναντάμε τη φιναλίστ του Μουντιάλ του 2018 Κροατία (25 απόδοση), τη Δανία (35), τις Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία (51), Ρωσία (61), Αυστρία, Σουηδία και Πολωνία (81) που έχει τον κορυφαίο επιθετικό στον κόσμο αυτή την εποχή Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
Από εκεί και πέρα, η Τσεχία έχει 101 απόδοση, η Ουαλία που είχε φθάσει στους "4" στο προηγούμενο Εuro, προσφέρεται με απόδοση 151, η Σλοβακία και η Σουηδία στο 201 η Ουγγαρία στο 301, και την υψηλότερη απόδοση για κατάκτηση, έχουν οι πρωτάρες Β. Μακεδονία και Φινλανδία (501).
Σε μια διοργάνωση όλοι έχουν όνειρα, αλλά θαύματα δεν γίνονται συνέχεια, όπως το... 2004 και δύσκολα θα δούμε σε αυτό το ιδιαίτερο Euro, κάποιο νέο ποδοσφαιρικό παραμύθι. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα έχουμε χρήση VAR σε Euro, ενώ προκρίνονται και οι 4 καλύτεροι τρίτοι από τους έξι συνολικά ομίλους, μαζί με τους δύο πρώτους από κάθε όμιλο.
Ως εκ τούτου από τις 24 ομάδες που θα βρεθούν στην εκκίνηση, στα νοκ - άουτ θα συνεχίσουν οι 16.
Οι διασταυρώσεις θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην πορεία μιας ομάδας, αλλά είναι "σπαζοκεφαλιά" να βρεις το μονοπάτι, που θα ακολουθήσει μια ομάδα, όταν είναι θολό το τοπίο με τους καλύτερους τρίτους.
Ο 6ος όμιλος με Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, είναι ο πιο δύσκολος και ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα από τα φαβορί να μείνει εκτός αν την πατήσει με την... Ουγγαρία..
Γι' αυτό και η Πορτογαλία αν και πρωταθλήτρια Ευρώπης, προσφέρεται 5ο φαβορί (μαζί με την Ισπανία). Το θέμα είναι τι θα παίξουμε εμείς;
Η μελέτη με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των 24 φιναλίστ μας οδήγησε σε τρεις επιλογές. Βέλγιο, Ιταλία και Πορτογαλία.
Το Βέλγιο διαθέτει τον θηριώδη Λουκάκου που δεν "παίζεται" από τους αντίπαλους αμυντικούς, η Ιταλία βαριά φανέλα και παίκτες που "διψάνε" για διάκριση και η Πορτογαλία τον σπουδαίο Κριστιάνο Ρονάλντο και σοβαρό προπονητή, τον Φερνάντο Σάντος.
Στο προσωπικό μου παιχνίδι, θα πάρουν ποντάρισμα και οι τρεις αυτές εθνικές. Ως πρώτη επιλογή στην στήλη κρατάμε την Πορτογαλία, η οποία δεν τα περιμένει όλα από τον Κριστιάνο. Εχει τον Μπρούνο Φερνάρντες που έκανε σούπερ σεζόν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον πρωταθλητή Ισπανίας με την Ατλέτικο Ζοάο Φέλιξ, τους Κανσελό, Ρούμπεν Ντίας, που πήραν πρωτάθλημα στην Αγγλία με την Μάνστεστερ Σίτι, τον Ζότα της Λίβερπουλ, τον "γερόλυκο" Πέπε, τον σταθερό κάτω από τα γκολπόστ Ρουί Πατρίσιο και μια πλειάδα ακόμα σπουδαίων παικτών, που θέλει να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της. Στα συν, ότι ξεκινά το τουρνουά κόντρα στην Ουγγαρία, ενώ η Γαλλία θα κοντράρεται με τη Γερμανία. Με νίκη παίρνει βαθμολογική και ψυχολογική ώθηση και η πρώτη ή η δεύτερη θέση στον όμιλο, θα της εξασφαλίσουν πιο βατούς αντιπάλους για τα νοκ - άουτ.
Νικητής διοργάνωσης: 107 Πορτογαλία 8.00

Η πρόταση του “Αδικαιολόγητου”

Νικητής διοργάνωσης: 105 Ιταλία 11.00