Κυριακή, 11 Ιούλιος 2021 11:25

Euro 2020: Το ματς που περίμεναν 55 χρόνια!

Γράφτηκε από τον

Ενας μήνας γεμάτος ποδόσφαιρο, θέαμα, συγκινήσεις. Είδαμε 24 εθνικές ομάδες, εκατοντάδες ποδοσφαιριστές και 50 μέχρι σήμερα αγώνες, σ’ ένα Euro που έγινε μ’ ένα χρόνο καθυστέρηση, αλλά μας αποζημίωσε.

Η “αυλαία” για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη, πέφτει σήμερα Κυριακή στις 10 το βράδυ στο Γουέμπλει, με τη διεξαγωγή του τελικού. Η Ιταλία, που αγωνίστηκε στο εναρκτήριο ματς με την Τουρκία στις 11 Ιουνίου, θα τεθεί αντιμέτωπη με την Αγγλία, σε μια μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση, που θα την παρακολουθήσουν 60.000 φίλαθλοι στο γήπεδο και εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη.
Η Ιταλία ή η Αγγλία θα διαδεχτούν λοιπόν την Πορτογαλία στον ποδοσφαιρικό θρόνο της Ευρώπης.
Η “σκουάντρα ατζούρα” θέλει να κατακτήσει το δεύτερο τρόπαιο μετά το 1968, ενώ τα “τρία λιοντάρια”, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τελικό Euro! Για να βρεθούν να διεκδικούν το τρόπαιο οι δύο ομάδες ξεπέρασαν στα νοκ – άουτ, η Ιταλία τα εμπόδια της Αυστρίας, του Βελγίου και της Ισπανίας και η Αγγλία, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Δανίας. Αμφότεροι οι φιναλίστ πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους (με Ουαλία, Ελβετία, Τουρκία η Ιταλία και Κροατία, Τσεχία, Σκωτία η Αγγλία).
Πρόκειται για δύο ομάδες που δίκαια έφθασαν στον τελικό και διψούν για την κατάκτηση του τροπαίου.
Για την Αγγλία μπορούμε να πούμε ότι είναι το ματς που περίμεναν εδώ και 55 χρόνια, αφού από το 1966 όταν πήρε το παγκόσμιο κύπελλο, δεν είχε βρεθεί ποτέ σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Η μεγάλη στιγμή λοιπόν έφθασε και η Αγγλία έχει το αβαντάζ ότι θα παίξει στο σπίτι της. Γι’ αυτό και οι Αγγλοι τραγουδούν παντού το “it’s coming home”, αλλά η Ιταλία θέλει να πάρει το τρόπαιο στη ...Ρώμη.
Πρόκειται για ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες και είναι ίσως ο πιο αμφίρροπος τελικός την τελευταία εικοσαετία σε Euro.
Ενδεικτικό και το σετ των αποδόσεων (2,75-2,91, 2,48). Η Αγγλία θα είναι γηπεδούχος, αλλά η Ιταλία κουβαλά αήττητο 33 αγώνων, ενώ δεν έχει βρεθεί πίσω στο σκορ σε αυτό το Euro. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδρασή της αν συμβεί αυτό στον τελικό.
Η Αγγλία βρέθηκε σε αυτή τη θέση στον ημιτελικό με τη Δανία και αντέδρασε, παίρνοντας ώθηση από την εξέδρα.
Η Ιταλία υπερέχει στη θέση του τερματοφύλακα με τον Ντοναρούμα έναντι του Πίκφορντ αλλά υστερεί σε αυτή του σέντερ φορ (Ιμπόμπιλε – Κέιν)., διαθέτει εξαιρετική μεσαία γραμμή με Ζορζίνιο, Βεράτι, Μπαρέλα, όμως δεν έχει παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Στερλινγκ στα άκρα της επίθεσης, ούτε είναι το ίδιο δυνατή στα στημένα (Η Αγγλία παίρνει γκολ και από τα στόπερ, όπως ο Μαγκουάιρ).
Επιπλέον οι Αγγλοι παίζουν με ψηλά τις γραμμές τους, πιέζοντας τον αντίπαλο και η Ιταλία θα επιχειρήσει να ελέγξει τη μεσαία γραμμή, ώστε να βρει φάσεις στην κόντρα με την ταχύτητα του Κιέζα και του Ινσίνιε.
Οι δύο προπονητές θα επιδιώξουν να εξουδετερώσουν τα ατού του αντιπάλου και η κρισιμότητα του ματς, προμηνύει παιχνίδι χωρίς μεγάλα ρίσκα. Μια ενέργεια όμως ίσως αποδειχθεί αρκετή να κρίνει τον τελικό.
Πιστεύουμε ότι η Αγγλία δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και ο Κέιν θα σηκώσει το βράδυ της Κυριακής την κούπα, δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στο Λονδίνο και σε όλη τη χώρα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
100. Ιταλία – Αγγλία 2 2,48