Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2022 11:03

Στο… Πι και Φι: Η ώρα της στέψης του Μέσι

Γράφτηκε από τον

Καλημέρα σας. Αργεντινή ή Γαλλία; Μέσι ή Εμπαπέ;

Η απάντηση θα δοθεί την Κυριακή το απόγευμα. Οι κορυφαίες ομάδες στο Μουντιάλ του Κατάρ έφθασαν στον μεγάλο τελικό και απέχουν πλέον, 90, 120 λεπτά ή και κάτι παραπάνω από το να γράψουν ιστορία. Η Αργεντινή διψά να ανέβει στον παγκόσμιο θρόνο μετά από 36 χρόνια και η Γαλλία να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το τρόπαιο. Κάτι που έχουν κάνει μόνο η Ιταλία προπολεμικά (1934, 1938) και η μεγάλη Βραζιλία του Πελέ το 1958 και το 1962! Ο φετινός τελικός είναι ο πιο ισορροπημένος των τελευταίων Μουντιάλ. Αυτό φαίνεται από τις αποδόσεις, όπου υπάρχει ισορροπία. Ενα τεράστιο παιχνίδι, όπου και τα τρία αποτελέσματα έχουν τις ίδιες πιθανότητες! Είναι λοιπόν θέμα έμπνευσης του καθενός τι θα επιλέξει να παίξει.
Το βέβαιο είναι ότι θα δούμε το τελευταίο παιχνίδι του 35χρονου Λιονέλ Μέσι σε Παγκόσμιο Κύπελλο, απέναντι στον… διάδοχό του για τα επόμενα χρόνια Κίλιαν Εμπαπέ, που πριν κλείσει καν τα 24χρονια έχει στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής και είναι ο ηγέτης των “τρικολόρ” αλλά και ο πρώτος σκόρερ με πέντε τέρματα στη διοργάνωση. Πέντε γκολ μετρά και ο Μέσι και η μονομαχία για το “χρυσό παπούτσι” θα κριθεί (αν σκοράρουν) στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ματς του πλανήτη. Αυτό που έχει σημασία βέβαια για τους δύο συμπαίκτες στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι να σηκώσουν την κούπα.
Για το Μέσι είναι η τελευταία του ευκαιρία να κάνει ότι και ο μεγάλος Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986 και να μπει οριστικά στο πάνθεον της ιστορίας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οχι ό,τι αν δεν πάρει το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από τη μυθική συλλογή του, θα “απομυθοποιηθεί”, αλλά με το τρίτο… “αστέρι” για την Αργεντινή, θα μπορούν οι συμπατριώτες του να τον συγκρίνουν με τον Ντιέγκο.
Πιστεύουμε ότι έφθασε η ώρα της στέψης του Μέσι, που το 2014 είδε τους Γερμανούς να του στερούν τη χαρά στην παράταση με το γκολ του Γκέτσε και ενώ στην κανονική διάρκεια ο Ιγκουαίν είχε σπαταλήσει μοναδικές ευκαιρίες. Οι περισσότεροι ουδέτεροι φίλαθλοι επιθυμούν να σηκώσει την κούπα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Ευρώπης, καθώς τελευταία φορά που κατέκτησε το Μουντιάλ ομάδα από τη Λατινική Αμερική ήταν το 2002 (Βραζιλία). Ακολούθησαν το 2006 η Ιταλία, το 2010 η Ισπανία, το 2014 η Γερμανία και το 2018 η Γαλλία.
Πριν από το 62ο και τελευταίο ματς στο Μουντιάλ του Κατάρ, θα διεξαχθεί σήμερα ο μικρός τελικός της διοργάνωσης.
Κροατία και Μαρόκο δεν έφθασαν στο τέλος της διαδρομής και θα αρκεστούν πλέον στο ματς για την 3η θέση, που επί της ουσίας δεν έχει καμία σημασία.
Οι δύο ομάδες χωρίς άγχος πλέον, θα παίξουν ανοιχτά και αναμένεται να δούμε ματς με γκολ.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αργεντινή – Γαλλία 1 2.80
Κροατία – Μαρόκο όβερ 2,5 1.91