Κυριακή, 08 Νοέμβριος 2015 09:36

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ: Ο ηγεμόνας του βυθού, εξηγεί τα μυστικά της ελεύθερης κατάδυσης

Γράφτηκε από τον

Ενα ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ κατέρριψε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα μεσσηνιακά νερά ο Σταύρος Καστρινάκης, που κατάφερε να φτάσει τα 146 μέτρα βάθος στην κατηγορία εναλλασσόμενων βαρών της ελεύθερης κολύμβησης, κερδίζοντας δικαιωματικά τον τίτλο του «ηγεμόνα του βυθού».


Οι επιτυχίες, φυσικά, δεν έρχονται τυχαία. Ο γεννημένος στην Αθήνα πριν από 39 χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής που εδώ και αρκετά χρόνια παράλληλα με την προσωπική του προετοιμασία, εκπαιδεύει κι άλλους δύτες, ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία τα... μακροβούτια. Ηταν μόλις 5 ετών όταν δοκίμασε για πρώτη φορά να κρατήσει όσο μπορούσε την αναπνοή του μέσα στο νερό και σίγουρα δεν φανταζόταν ότι μερικές δεκάδες χρόνια αργότερα θα έφτανε σε ένα τέτοιο ρεκόρ.
«Ολο το μυστικό στην ελεύθερη κατάδυση είναι η αυτοσυγκέντρωση, που αγγίζει τον απόλυτο βαθμό, αλλά και η σωστή αποθήκευση του οξυγόνου που μπαίνει στο σώμα στην τελευταία ανάσα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα τεχνικής και σκληρής δουλειάς που απαιτεί πολλές ώρες προετοιμασίας καθημερινά» υποστηρίζει ο Σταύρος Καστρινάκης που θεωρεί πως η Καλαμάτα είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για προετοιμασία αθλητών της ελεύθερης κατάδυσης: «Τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να βρει κανείς πουθενά αλλού στην Ελλάδα και πολύ σπάνια στο εξωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει στην Καλαμάτα η μοναδική σχολή ελεύθερης κατάδυσης με πολλούς ξένους αθλητές κυρίως».
Μετά από μία πολύ κουραστική σεζόν που ξεκίνησε την άνοιξη και ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με το μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε, ο ίδιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση διακοπών. «Τους τελευταίους μήνες είχα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και λόγω της σχολής, αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα που η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού δεν επιτρέπει καταδύσεις, θα μου δοθεί η ευκαιρία να ξεκουραστώ. Αλλωστε του χρόνου μας περιμένει μία ακόμα πιο απαιτητική σεζόν, μιας και θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».
Παρ’ ότι δεν βιάζεται να βάλει νέους στόχους για το μέλλον, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα επιχειρήσει κάποια στιγμή να διευρύνει ακόμα περισσότερο την επίδοση που τον έφερε πρώτο στον κόσμο. Το γεγονός, άλλωστε, ότι πέτυχε το ρεκόρ σε λιγότερο από 4 λεπτά, ενώ μπορεί να κρατήσει την ανάσα του για περισσότερα από 6’ και 30’’, σημαίνει πως μπορεί να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος. «Η αποθήκευση οξυγόνου στο σώμα απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και τεράστια εξάσκηση, αλλά όταν κάποιος ξεκινήσει θα δει άμεσα αποτελέσματα. Ενας υγιής άνθρωπος με μερικούς μόνο μήνες προπόνησης, μπορεί άνετα να μείνει για τουλάχιστον δύο λεπτά μέσα στο νερό χωρίς να πάρει ανάσα. Φανταστείτε, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει μετά από κάποια χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας» λέει ο Σταύρος Καστρινάκης.
Αντί επιλόγου, ο Ελληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής καλεί τους Μεσσήνιους να μάθουν τα μυστικά της κατάδυσης. «Σε όλους αρέσουν τα μακροβούτια, συνεπώς η κατάδυση είναι κάτι αρκετά ευχάριστο και το γεγονός πως η προετοιμασία των αθλητών συνδυάζει την ενασχόληση με πολλές αθλητικές δραστηριότητες κάνει την όλη υπόθεση ακόμα πιο ελκυστική. Μακάρι στο μέλλον να βγουν μεγάλοι αθλητές και από τη Μεσσηνία».