Κυριακή, 29 Νοέμβριος 2015 12:06

Η σκακιστική... βασίλισσα του ΝΟΚ - 2η στον κόσμο η Μαρίνα Μακροπούλου

Γράφτηκε από τον

Η σπουδαία επιτυχία της Μαρίνας Μακροπούλου του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων ήρθε σαν συνέχεια των διακρίσεων που έχει να επιδείξει το ελληνικό σκάκι τα τελευταία χρόνια.


Η διεθνούς φήμης σκακίστρια του ΝΟΚ με πολύ σημαντικές επιτυχίες σε διοργανώσεις εντός αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε κορυφαίες αθλήτριες από ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμα και Ολυμπιονίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.
Για την ίδια το σκάκι ξεκίνησε πολύ νωρίς, στην παιδική ηλικία στη Ρουμανία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ιστορία, όμως, έγραψε εντός των ελληνικών συνόρων, κατακτώντας 8 φορές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ για περισσότερα από 20 χρόνια ήταν από τα φαβορί για τον τίτλο.
Από τις σκακίστριες με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα, βρέθηκε μάλλον ανέλπιστα στο ΝΟ Καλαμάτας, όταν ο προηγούμενος σύλλογός της υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. «Για τους ανθρώπους του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας πραγματικά δεν έχω λόγια. Παρά την κρίση η συμπαράστασή τους σε όλα τα επίπεδα είναι πάρα πολύ σημαντική και ειδικά του κυρίου Καρέλια που μας στηρίζει οικονομικά. Ηταν ένα δώρο από το Θεό για μένα ο ΝΟ Καλαμάτας και πραγματικά δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα χωρίς το σύλλογό μου» υποστηρίζει η Μαρίνα Μακροπούλου που δηλώνει εντυπωσιασμένη και από τις σπάνιες ομορφιές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας: «Η πόλη της Καλαμάτας είναι ένας πολύ αγαπημένος προορισμός, ειδικά το καλοκαίρι αλλά δυστυχώς το πολύ φορτωμένο πρόγραμμα που είχα τα τελευταία χρόνια δεν μου επέτρεπε να την επισκέπτομαι όσο συχνά θα ήθελα».    
Για τη Μαρίνα Μακροπούλου δεν υπάρχει ούτε μία μέρα του χρόνου που να μην ασχοληθεί με το σκάκι, αφού όπως υποστηρίζει αυτό ακριβώς επιτάσσει η επαγγελματική ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα: «Μπορεί να μην παίζω κάθε μέρα, αλλά σίγουρα θα κάνω κάτι σχετικό με το σκάκι. Είτε θα διαβάσω, είτε θα παρακολουθήσω ζωντανά μέσω του ίντερνετ κάποιον σπουδαίο αγώνα. Το σκάκι είναι ένα πανίσχυρο... μικρόβιο, αν κολλήσεις δεν ξεκολλάς. Οσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο περισσότερο σου αρέσει».
Παρά την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και τις δαπάνες της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανάδειξη νεαρών αθλητών και αθλητριών έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς τα τελευταία χρόνια. Οι διακρίσεις σε επίπεδο Νέων και Νεανίδων έρχονται η μία μετά την άλλη, όμως το πέρασμα σε φουλ επαγγελματικό στάτους παραμένει προβληματικό για τους νεαρούς σκακιστές στη χώρα μας.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα τα ταλέντα δεν εξελίσσονται όταν φτάνουν στην πολύ κρίσιμη ηλικία των 18 ετών, καθώς οι απαιτήσεις του σχολείου απαιτούν σχεδόν όλο τους το χρόνο. Εννοείται πως προέχουν τα μαθήματα αλλά έτσι είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά που ξεχωρίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν διεθνή καριέρα. Θα πρέπει να ξεχωρίσει κάποιος αθλητής ή κάποιο αθλήτρια από πολύ μικρή και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σπουδαίες διακρίσεις σε αυτές τις ηλικίες» αναφέρει η κορυφαία σκακίστρια του ΝΟΚ που θεωρεί πως το σκάκι βοηθά τα παιδιά να τα καταφέρνουν καλύτερα στα μαθήματά τους: «Δεν το λέω μόνο εγώ. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες που παίζουν σκάκι έχουν κατά 17% καλύτερους βαθμούς στο σχολείο».