Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2015 13:15

ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ: Οι κορυφαίοι έπαιξαν στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το διήμερο Πελοποννησιακό ανοικτό πρωτάθλημα 9μπαλου μπιλιάρδου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του "TOP Billiards", το Σαββατοκύριακο 12-13 Δεκεμβρίου.


Ήταν ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, καθώς παραβρέθηκαν οι καλύτεροι αθλητές της Πελοποννήσου, ενώ συμμετείχαν 6 αθλητές Α' εθνικής κατηγορίας οι Παπαδόπουλος, Σκούμης από την Πάτρα, Χαρλαύτης, Γκρέμος από το Λουτράκι, Ξυπολιτέας, Λυραντζής από την Σπάρτη και οι υπόλοιποι Β' κατηγορίας.

Νικητής ο Γιάννης Χαρλαύτης

Στο τελικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Χαρλαύτης από το σύλλογο του Λουτρακίου, που ήταν και ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Στο τελικό αντιμετώπισε τον Δημήτρη Χριστόπουλο, αθλητή του Α.Σ.Μ. Καλαμάτας, ο οποίος κατάφερε να τον δυσκολέψει, όμως στο τέλος επικράτησε με 9-7.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μεγάλη διάκριση για τον Καλαματιανό σύλλογο, η συμμετοχή τριών αθλητών του στην τελική 4άδα του πρωταθλήματος. Εκτός από τον Δ. Χριστόπουλο που κατετάγη 2ος, οι Νίκος Φερέτος και Δημήτρης Κεράνης, πήραν κατά σειρά τις άλλες δύο θέσεις, που συμπληρώνουν την 4άδα. Μικρότερα χρηματικά ποσά παίρνουν και οι αθλητές που τερμάτισαν στην πρώτη 8άδα. Οι αθλητές αυτοί είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Άγγελος Σκούμης, Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφεραν να αφήσουν εκτός τελικής φάσης μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως είναι οι Παπαδόπουλος και Σκούμης από το σύλλογο της Πάτρας.

Κύπελλα και χρηματικά έπαθλα

Ο μεγάλος νικητής Γιάννης Χαρλαύτης εκτός από το κύπελλο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης πήρε και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, ενώ και οι υπόλοιποι αθλητές που συμπληρώνουν την 4άδα οι Δ. Χριστόπουλος, Ν. Φερέτος, Δ. Κεράνης πήραν κύπελλα και αντίστοιχα από 350, 250 και 200 ευρώ.   

Οι συμμετέχοντες

Στο Πελοποννησιακό πρωτάθλημα συμμετείχαν συνολικά 30 αθλητές, οι πιο πολλοί από την Καλαμάτα και την Σπάρτη. Οι αθλητές που έλαβαν μέρος ήταν οι Θανάσης Κριαράς, Δημήτρης Κεράνης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Νίκος Φερέτος, Αλέξης Κάρβελης, Βαγγέλης Βασιλόγιαννης, Παναγιώτης Δημόπουλος, Κώστας Σιγαλός, Λάμπρος Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Σωτηράκος, Ιωήλ Ιωάννου, Θεόδωρος Ζοργιάνος, Βασίλης Μπούτσελης (Καλαμάτα), Χαρλαύτης, Γκρέμος, Σούφλης (Λουτράκι), Παπαδόπουλος, Σκούμης (Πάτρα), Λιάγκος, Στούκας, Στροφιλιάς, Ζαχαριάδης, Ξενοπανάγος (Πύργος), Ξυπολιτέας, Σανιδάς, Λυραντζής, Νίκωνας, Κανελλάκος, Νικητέας και Χατζηχριστοδούλου (Σπάρτη).



Δηλώσεις των φιναλίστ

Ο νικητής του Πελοποννησιακού πρωταθλήματος Γιάννης Χαρλαύτης για την διοργάνωση, αλλά και γενικά για το άθλημα, δήλωσε στο "Notosport": «Ήταν πολύ καλό αυτό το τουρνουά. Υπήρξε υψηλό επίπεδο και γενικά μια τέτοια διοργάνωση βοηθάει ώστε να ανακάμψει το άθλημα του μπιλιάρδου μέσα στην κρίση. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο, στο αμερικάνικο μπιλιάρδο.
Η κάμψη που υπάρχει στο μπιλιάρδο οφείλεται στην κρίση. Τα παιδιά κάνουν προσπάθεια για να ανεβάσουν και πάλι το μπιλιάρδο στην Καλαμάτα. Πριν κάποια χρόνια από τα μεγάλα ονόματα στο μπιλιάρδο ήταν ο Γερμανός Ολιβερ Ορτμαν. Πλέον οι Έλληνες αθλητές μπορούν να κερδίσουν και να διεκδικήσουν τίτλους σε οποιαδήποτε διοργάνωση στον κόσμο.
Κλείνοντας θα ήθελε να προσθέσω ότι από φέτος δημιουργήθηκε και πάλι ομοσπονδία μπιλιάρδου, η HPBU (Hellenic Pocket Billiards Union) την οποία έφτιαξαν αθλητές του μπιλιάρδου χωρίς καμία επιχορήγηση από το κράτος και πλέον από τα τέλη του 2015 έχουν ξεκινήσει να γίνονται Πανελλήνια πρωταθλήματα».
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση σχετικά με τον πρωτάθλημα, αλλά και τη δική του παρουσία μας είπε: «Σε ότι αφορά το τουρνουά, ήταν πολύ ανταγωνιστικό, το επίπεδο ήταν υψηλό καθώς συμμετείχαν σπουδαίοι αθλητές. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές, που έφεραν στην Καλαμάτα ένα τέτοιο τουρνουά και ευελπιστώ ότι και στο μέλλον θα συνεχίζουν να φέρνουν σπουδαία τουρνουά στην πόλη μας. Για την δική μου παρουσία στο τουρνουά, ήταν η πρώτη μεγάλη διάκριση για εμένα. Κατάφερα να φτάσω στον τελικό μέσα από σκληρή δουλειά. Αντιμετώπισα ένα σπουδαίο αντίπαλο και με λίγη τύχη θα μπορούσα να είμαι ο νικητής. Θα συνεχίσω να προπονούμαι σκληρά ώστε να μέλλον να έχω και άλλες διακρίσεις».

«Να αναδείξουμε το άθλημα»

Ο Φραγκίσκος Κεράνης εκ των ιδιοκτητών του TOP Billiards, στο περιθώριο των αγώνων του Πελοποννησιακού τουρνουά μας παραχώρησε μια μίνι συνέντευξη, για την ανάδειξη του μπιλιάρδου, στην Καλαμάτα, τη δημιουργία ακαδημίας με στόχο να βγουν νέοι αθλητές και τη συνέχιση της προσπάθειας από την πλευρά του και των συνιδιοκτητών του "TOP Billiards" να φέρουν μεγάλες διοργανώσεις στην πόλη μας.
«Η αίθουσα του TOP Billiards επί σειρά ετών φιλοξενεί Πελοποννησιακά και Πανελλήνια πρωταθλήματα μπιλιάρδου, στα οποία έχουμε σπουδαίες διακρίσεις αθλητών και γενικά διαφημίζεται το μπιλιάρδο, αλλά και η Καλαμάτα σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Γενικά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη του μπιλιάρδου σε δύσκολες εποχές που βιώνουμε όλοι μας. Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με διπλωματούχο προπονητή, τον Γιώργο Σαρμά, όχι μόνο για την εκπαίδευση των αθλητών του συλλόγου μας, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν μπιλιάρδο. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε νέα ταλέντα. Οι γονείς μπορούν να φέρνουν τα παιδιά στην αίθουσα που διαθέτουμε ώστε να γνωρίσουν το μπιλιάρδο και να μάθουν, με τη βοήθεια του προπονητή κ. Σαρμά. Παράλληλα στόχος μας να δημιουργήσουμε ακαδημία μπιλιάρδου μέσα από την οποία θα αναδειχθούν νέοι αθλητές. Το μπιλιάρδο είναι ένα ευγενές άθλημα και αναγνωρισμένο παγκοσμίως. Μάλιστα έως το 2020 ελπίζουμε ότι θα αναγνωριστεί ως ολυμπιακό άθλημα.
Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στην Καλαμάτα μια μεγάλη διοργάνωση, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου μέσα από του αγώνες θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε για άλλη μια φορά το μπιλιάρδο μέσα από μια τόσο σημαντική διοργάνωση.
Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και τους χορηγούς που βοήθησαν και στήριξαν τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και οι οι εταιρίες Lavazza, Carlsberg, Monster, Βασίλης Νταγιόπουλος χρώματα - σιδηρικά, Ξυλεία Οικονόμου, Βυζαντινός Σύλλογος, Ταβέρνα Κάππος, Ψησταριά Καλοφαγάς, EXPRESS ΚΤΕΟ Καλαμάτας, ALPHA διαφημιστική, Rocabella και Black Forest».