Τρίτη, 29 Δεκέμβριος 2015 14:40

Ο απολογισμός του πεζοπορικού τμήματος του Ευκλή Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ο απολογισμός του πεζοπορικού τμήματος του Ευκλή Καλαμάτας

Πλούσια περιηγητική και φυσιολατρική δράση είχε και κατά το 2015 το πεζοπορικό τμήμα του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής».


Ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες δράσεις και στιγμές του δραστήριου τμήματος του Καλαματιανού συλλόγου...
Οι πεζοπόροι έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στην Ιερά Μονή Σιδερόπορτας στο Καρβέλι, μαζί με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων, ύστερα από μια σύντομη πεζοπορία από το χωριό έως τη μονή.
Στις 3 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, τίμησαν τον Άγιο Υάκινθο (προστάτης του Συλλόγου, των λουλουδιών, της φύσης και του περιβάλλοντος), παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, στο ορεινό χωριό της Πολιανής.
Πάρα πολλές ήταν οι πεζοπορίες τους μέσα στην χρονιά.
Περιηγήθηκαν  τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Βέργας.
Γνώρισαν το φαράγγι του Βυρού στη Μάνη, περπατώντας στο καλντερίμι Εξοχώρι-Γιατρέικα.
Περπάτησαν στους ελαιώνες της Αμφιθέας του Δήμου Μεσσήνης.
Θαύμασαν τα βουνά της Πολιανής και το ιστορικό εκκλησάκι του Άγιου Νικήτα μέσα στο ελατόδασος.
Οι πεζοπόροι του Ευκλή, προσκαλεσμένοι από το δραστήριο Νικόλαο Κισκήρα, μαζί με άλλους συλλόγους, συμμετείχαν στην καθιερωμένη πλέον ετήσια πεζοπορία στο Μαγκλαβά.
Την άνοιξη πεζοπόρησαν στα ορεινά χωριά Σταματινού και Βελανιδιά, με αφετηρία τα Αρφαρά.
Πεζοπόρησαν στην περιοχή ανάμεσα στο Αγνάντιο και στον οικισμό Πανέικα του Δήμου Μεσσήνης.
Διέσχισαν το φαράγγι του Ριντόμου, από το πέτρινο γεφύρι της Κοσκάρακας έως την παραλία της Σάντοβας.
Απόλαυσαν στην περιοχή του Βλαχόπουλου το φαράγγι Βαϊνίτι-Κατσουλόλιμνα, μια απαράμιλλου φυσικού κάλλους διαδρομή, με ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες.
Συμμετείχαν στην 23η πεζοπορική διαδρομή του συλλόγου Αυλωνιτών στη Νέδα, πεζοπορώντας 8 ώρες στην κοίτη του ποταμού.
Απόλαυσαν τους καταρράκτες και τις λίμνες στο πανέμορφο Πολυλίμνιο της κοινότητας Χαραυγής.
Εξερεύνησαν το σπήλαιο Βατσινίδι που βρίσκεται στην παραλία Φονέα της Μεσσηνιακής Μάνης.
Εξόρμησαν στο φαράγγι των Μύλων στο Γεωργίτσι Λακωνίας, απολαμβάνοντας το μονοπάτι έως το Καστόρι.
Ανηφόρισαν το μονοπάτι από τον Άγιο Νικόλαο έως τον Άγιο Παντελεήμονα, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά του Ταϋγέτου.
Θαύμασαν την άγρια ομορφιά του Ταϋγέτου στο ορεινό μονοπάτι από την ιστορική Ι. Μονή Μαρδακίου έως το όρος Πυργιώτισσα ή Σιδεροβάγενο. Την εξόρμηση αυτή τη διοργάνωσαν για 2η συνεχόμενη φορά η Τοπική Κοινότητα Νέδουσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων.
Οι πεζοπόροι του Ευκλή προσκάλεσαν την αθηναϊκή ομάδα «Απόδραση στη Φύση» και περισσότερα από 140 άτομα περπάτησαν στο ορεινό μονοπάτι Λαγού Χάνι-Ι. Μονή Βελανιδιάς, το οποίο συνέδεε τα παλιά χρόνια τα χωριά του Ταϋγέτου με την Καλαμάτα.
Κατέβηκαν το καλντερίμι από τα Σωτηριάνικα έως το φαράγγι του Ριντόμου, για να καταλήξουν στον κάμπο Αβίας.
Γνώρισαν την Ιερά Μονή Ρεκίτσας, έχοντας ως αφετηρία της εξόρμησής τους το ορεινό χωρίο Δυρράχι.

Κοινωνικό και
εθελοντικό πρόσωπο

Από ιδρύσεως συλλόγου το 1980, έχει καθιερωθεί τα μέλη του να επισκέπτονται το Ίδρυμα Απόρων-Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας» στις 26 Δεκεμβρίου, με σκοπό να τραγουδήσουν τα κάλαντα και να μοιράσουν ευχές και γλυκίσματα στους πάσχοντες συμπολίτες μας.
Επίσης, το Πάσχα του 2015, τα μέλη του πεζοπορικού τμήματος προσέφεραν στο συγκεκριμένο Ίδρυμα λευκά είδη στη μνήμη της Ελένης Δημητριάδη, που ταξίδεψε νωρίς για τους ουρανούς.
Μέλη της διοίκησης και πεζοπόροι, παρακολούθησαν για 2η συνεχόμενη χρονιά τους ετήσιους σχολικούς αγώνες στίβου των μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Καλαμάτας. Με το πέρας των αγώνων προσέφεραν στους μαθητές κρουασάν και πορτοκαλάδες.
Τέλος, οι πεζοπόροι συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Παναγιάς της Δημιοβήτισσας. Κατά τη μεταφορά της εικόνας (13/09) από την Καλαμάτα στο Ελαιοχώρι, στα μέσα της διαδρομής, προσέφεραν στους προσκυνητές νερά, χυμούς και λαλάγγια με τυρί, χορηγία των S.M. Αφοί Μουργή Α.Ε.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.

Ο Σ.Π.Ο.Κ. «Ευκλής» και όλα τα τμήματά του (πεζοπορίας, μπάσκετ, αγωνιστικής ποδηλασίας και εκδρομών), έλαβε μέρος, όπως κάθε χρόνο, στην «Ανθοκομική Έκθεση» και στο «Άρτος-Οίνος-Έλαιον 2015»που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στο Πάρκο ΟΣΕ. Εκεί ο σύλλογος εξέθεσε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πρόβαλε βίντεο, ενημερώνοντας για τις δράσεις του τους επισκέπτες και των δύο εκθέσεων.
Tέλος ο σύλλογος ευχαριστεί δημόσια όλους όσοι βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια του 2015.