Κυριακή, 17 Ιανουάριος 2016 14:30

Μαζικός αθλητισμός και αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Μαζικός αθλητισμός και αυτοδιοίκηση

Με αφορμή την δημοσίευση των προγραμμάτων της Γ.Γ.Α "Άθληση για όλους" για την περίοδο 2015-2016, έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.


Κατ’ αρχή στο 1ο πρόγραμμα με τίτλο γενικό πρόγραμμα, διατίθενται 23 τμήματα στο Δήμο Καλαμάτας, 9 τμήματα στο Δήμο Οιχαλίας και 14 στο Δήμο Τριφυλίας, στους Δήμους Μεσσήνης, Μάνης, Πύλου δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι επιχορηγούμενο κατά 60%. Επίσης κάτι χρηστικό, στο πρόγραμμα υπάρχουν 2 τμήματα για προετοιμασία μαθητών για ΑΕΙ.
Στο 2ο πρόγραμμα το οποίο είναι επιχορηγούμενο κατά 100% και αφορά ψυχική υγεία, ΑΜΕΑ, απεξάρτηση, άθληση για τσιγγάνους και παλιννοστούντων, δίνονται 3 μόνο τμήματα στο Δήμο Τριφυλίας. Εδώ μπαίνουν τα μεγάλα ερωτήματα μία πόλη 80.000 κατοίκων με έντονα προβλήματα, στα ΑΜΕΑ, εξαρτημένους, τσιγγάνους, ψυχικά ασθενείς, πως αποκλείεται από αυτό το πρόγραμμα, ποιος έχει την ευθύνη, με ποιο δικαίωμα αποκλείουμε τα ΑΜΕΑ από την χαρά του διαφορετικού, έχουν δει πως λάμπουν τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων όταν αθλούνται; Κάποιος πρέπει να απαντήσει. Κάποιος πρέπει να μας πει για τι δεν ζητήθηκε από τους υπεύθυνους ο Δήμος Καλαμάτας να συμμετέχει σ’  αυτό το πρόγραμμα, όταν στο Δήμο Ζακύνθου έχουν δοθεί 26 Τμήματα, σ’  αυτό το πρόγραμμα και 17 στο πρώτο.
Στο τρίτο πρόγραμμα με τίτλο "μη δομημένα προγράμματα" και αφορά αθλοχώροι, εργασικός, πανεπιστημιακός και διάφορα, η Μεσσηνία δεν υπάρχει.
Εκτιμώ ότι έχει έρθει η ώρα να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Μεσσηνία να παίζει το ρόλο της Αλεπούς που βλέπει τον Αθλητισμό σαν τον Κόκορα.
Γιώργος Ψυχογιάννης