Παρασκευή, 26 Φεβρουάριος 2016 18:57

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ο απολογισμός του σκακιστικού τμήματος

Γράφτηκε από τον

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το σκακιστικό τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας είχε μια αρκετά καλή χρονιά το 2015, με συμμετοχές σε πολλούς αγώνες αλλά και σημαντικές διακρίσεις. 

Τα μαθήματα παρακολουθούν περίπου 70 ανήλικοι και ενήλικες. Έφορος του τμήματος είναι η Τούλα Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα, προπονητής – τεχνικός (ινστράκτορ FIDE) ο Ομοσπονδιακός Μαιτρ  Θοδωρής Τσεκούρας και Αρχηγός της ομάδας Α’ Εθνικής Κατηγορίας ο Αργύρης Κινόπουλος.

Μαθήματα – προπονήσεις γίνονται στην αίθουσα σκάκι του Ν.Ο.Κ.,στο Μορφωτικό Σύλλογο Καλαμάτας από τον Λαμπρόπουλο Βαγγέλη (σκακιστής τους Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας) και στο Δημοτικό Σχολείο της Εύας από τον εκπαιδευτικό Φίλιππο Παπαδημητρίου (συνεργάτη της Ακαδημίας του ΝΟΚ).

Δραστηριότητες και συμμετοχές σε αγώνες

Διοργανώθηκαν δεκατέσσερα Εσωτερικά Πρωταθλήματα που αφορούσαν αθλητές όλων των ηλικιών.

Πραγματοποιήθηκαν έξι ανοιχτά τουρνουά γρήγορου σκακιού καθώς και τέσσερα Open τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου OSTRIA και στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ.

Διοργανώθηκε επίσης σειρά σεμιναρίων για τους αθλητές (ανήλικους και ενήλικες) του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

Για τρίτη συνεχή χρονιά λειτουργεί τμήμα ενηλίκων με επιτυχία. Ο ΝΟΚ διοργάνωσε τα Πρωταθλήματα Ανδρών ΕΣΣΠΕΠ και Γυναικών ΕΣΣΠΕΠ (προκριματικά των Πανελληνίων) στην αίθουσα συνεδρίου του ξενοδοχείου Ostria.

Αθλητές του ΝΟΚ συμμετείχαν στις παρακάτω διοργανώσεις:

Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας Ελλάδας. Διασυλλογικό Κύπελλο Ελλάδας. Ομαδικό Νεανικό Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π. 2014. Ατομικά Νεανικά Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π. Ατομικά Νεανικά Ελλάδας. Πρωτάθλημα Γυναικών Ελλάδας 2014 (10 καλύτερες ελληνίδες σκακίστριες - Καβάλα). Διεθνή Τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Πάτρας, Βραχατίου, Καβάλας, Νίκαιας και Κρήτης). Τουρνουά Άστρους. Τουρνουά Ακρόπολις (το κορυφαίο Ελληνικό Τουρνουά). Σε ισχυρά Διεθνή Ανοιχτά και Κλειστά Πρωταθλήματα του εξωτερικού. Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών

Διακρίσεις και  παραμονή στην Α' εθνική

Στο Ομαδικό Νεανικό Πρωτάθλημα η ομάδα του ΝΟΚ ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π. 2015 και δεν έλαβε μέρος στην τελική φάση για οικονομικούς λόγους.

Στα Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων της Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π. 2015 ανακηρύχθηκαν Πρωταθλητές της κατηγορίας τους οι: Λιάκος Χρήστος (Κ12), Χριστοπούλου Μαριλού (Κ12), Παπαδόπουλος Σπύρος (Κ14), Φράγκου Μαρία (Κ14), Κεχαγιάς Κωνσταντίνος (Κ16), Αθανασόπουλος Θοδωρής (Κ10), Αθανασόπουλος Ανδρέας (Κ8), Σπυρόπουλος Θοδωρής (κ8), Παντελοπούλου Ελεάνα (Κ10).

Η αθλήτρια Μακροπούλου Μαρίνα κατέκτησε την 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Γυναικών.

Η ομάδα σκάκι του ΝΟΚ μπήκε στην 10άδα καταλαμβάνοντας την 9η θέση σε σύνολο 34 ομάδων στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας.

Η ομάδα κράτησε για 9η συνεχή χρονιά τη θέση της στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η συντήρηση που έγινε στην αίθουσα σκακιού, στην οποία υπήρχε σοβαρό πρόβλημα υγρασίας. Με προσωπική εργασία των Τσιάλα Μιχάλη, Τσεκούρα Θοδωρή και της Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα Τούλας το καλοκαίρι έγινε συντήρηση τοίχων, βιβλιοθήκης, ντουλάπας, ψευδοροφής αλλά και του σκακιστικού υλικού με χορηγία του Μιχάλη Τσιάλα.

 

Το καλοκαίρι του 2015 έγινε αντικατάσταση μεγάλου τμήματος της ψευδοροφής (χορηγία κ. Μιχάλη Τσιάλα). Έγινε επίσης επιδιόρθωση της μόνωσης της ταράτσας με χορηγία του κ. Σκαρπαλέζου.