Παρασκευή, 11 Μάρτιος 2016 18:05

Τον "Αγώνα Δρόμου του Μπαρουτιού" διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας

Γράφτηκε από τον

Τον "Αγώνα Δρόμου του Μπαρουτιού" με αφετηρία τον Αλμυρό και τερματισμό την Μονή του Μαρδακίου θα διοργανώσει στις 19-20 Μαρτίου ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας σε  συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέδουσας και με την βοήθεια Εθελοντικής Ομάδας του «Καλαμάτα 21».

Ο αγώνας θα γίνει στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δρόμοι του Μπαρουτιού» που θα γίνει τις ίδες μέρες, με δοξολογία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, έκθεση κειμηλίων και σχετικές ομιλίες στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Messinian Bay».

Σκοπός του αγώνα είναι η συμβολική ανάδειξη των γεγονότων που προηγήθηκαν της Επανάστασης του 21 στην προσπάθεια διεύρυνσης των εκδηλώσεων της Επετείου της 23ης Μαρτίου του 1821.

Οι διοργανωτές στην ανακοίνωση που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργα Παύλος Κλάδης, αναφέρουν το ιστορικό γεγονός του 1821, σε ανάμνηση του οποίου γίνεται η εκδήλωση: 

«Λίγες μέρες πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στη Καλαμάτα διακόσιοι πενήντα οπλοφόροι με διακόσια άλογα, καθοδηγούμενοι από τον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά μετέφεραν, πολεμοφόδια και τετρακόσια περίπου βαρέλια με μπαρούτι, από τον Αλμυρό στη Μονή Μαρδακίου. Η παραλαβή τους έγινε από το πλοίο του Χριστόδουλου Μέξη που είχε καταπλεύσει στο Λιμάνι του Αλμυρού προερχόμενο από το Αϊβαλί και  τη Σμύρνη. Η μεταφορά ξεκίνησε νύκτα με κάθε μυστικότητα . Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί από τους Τούρκους στους οποίους προσποιήθηκαν ότι μετέφεραν λάδι. Παρ΄ ότι οι Τούρκοι δεν επείσθησαν, κατάφεραν να τους προσπεράσουν και τελικά να φθάσουν στο Μαρδάκι».

Σκυταλοδρομία 36.000 μέτρων σε 7 τμήματα

Η διεξαγωγή του θα γίνει με τη μορφή «Ομαδικής Σκυταλοδρομίας», χωρίς ανταγωνιστικό πνεύμα, κατανέμοντας την συνολική απόσταση των τριάντα έξι χιλιομέτρων σε επτά τμήματα των πέντε περίπου χιλιομέτρων τα οποία θα διατρέξει κάθε Ομάδα. Ο ρυθμός της κάθε ομάδας θα είναι ενιαίος και θα καθορίζεται από επικεφαλής έμπειρο δρομέα και θα είναι ανάλογος της εκάστοτε κλίσης της διαδρομής.

Η διαδρομή του θα ξεκινήσει από τον Αλμυρό μετά το πέρας της εκδήλωσης του Σαββάτου της 19ης Μαρτίου περίπου στις 9 το βράδυ. Μέσω της Παραλιακής θα διατρέξει την Κεντρική Πλατεία και θα ολοκληρωθεί, το πρώτο μέρος, στην Πλατεία της 23ης Μαρτίου. Από εκεί την επόμενη μέρα 20 Μαρτίου στις 7 το πρωί θα συνεχιστεί, μέσω της Υπαπαντής, στον Εθνικό Δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, μέχρι τη θέση «Λαγού Χάνι» και θα καταλήξει ,  μέσω της Νέδουσας , στη Μονή Μαρδακίου, όπου και ο τερματισμός.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι ο αγώνας αυτός να καθιερωθεί και να διεξάγεται πάντα Σάββατο και Κυριακή που προηγούνται της 23ης Μαρτίου, υπό την Αιγίδα του Δήμου και στο πλαίσιο του «Ετήσιου Εορτασμού της Αναπαράστασης της 23ης Μαρτίου», ως μια «Πολιτισμική και Ιστορική Διαδρομή» που θα τιμά τους «Επαναστάτες του 21» και θα συμβολίζει τον Αγώνα τους.

Οδηγίες συμμετοχής

Δηλώσεις συμμετοχής και σχετικές πληροφορίες θα γίνονται στο τηλέφωνο 6972 861828 (Παύλος Κλάδης).

Η παράδοση των αριθμών και για τις δύο ημέρες, θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου από τις 6.00 μέχρι τις 8.30 το βράδυ στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου “Messinian Bay”, όπου θα υπάρχει η Γραμματεία του Αγώνα και θα δώσει όλες τις οδηγίες .

Για διευκόλυνση στην επιλογή του τμήματος που θα διατρέξει κάθε Ομάδα παρέχονται οι εξής πληροφορίες:

Όλη η διαδρομή είναι σε άσφαλτο.

Επιθυμία των Διοργανωτών είναι, όλοι οι συμμετέχοντες Δρομείς να παρευρεθούν και στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Κυριακής στη Μονή Μαρδακίου όπου , επιδεικνύοντας τον αριθμό συμμετοχής τους, θα τους επιδοθεί και το αναμνηστικό μετάλλιο.