Σάββατο, 18 Ιούνιος 2016 11:10

Ξεκινά στην Πάτρα το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου

Γράφτηκε από τον

 

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών – γυναικών, η σπουδαιότερη διοργάνωση του αθλήματος στη χώρα μας θα φιλοξενηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παμπελοποννησιακό στάδιο Πάτρας, ένα από τα λίγα που εξακολουθούν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τον ελαστικό τάπητα και κρίνονται κατάλληλα για την διεξαγωγή αγώνων.

 

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα συρρεύσουν 459 αθλητές και 340 αθλήτριες που έχουν δηλωθεί να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα, που είναι το 102ο για τους άνδρες και το 82ο για τις γυναίκες. Αν στον αριθμό αυτό προστεθούν, προπονητές, εκπρόσωποι συλλόγων, συνοδοί, γονείς και φίλοι των αγωνιζομένων, καταλαβαίνει κανείς ότι ο αριθμός όσων θα μεταβούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα υπερδιπλασιάζεται.

Φέτος οι απουσίες Ελλήνων αθλητών από τους αγώνες θα είναι ελάχιστες και έχουν να κάνουν με κάποια –ευτυχώς ελάχιστα- προβλήματα τραυματισμών, αλλά η πλειοψηφία των μεγάλων ονομάτων θα δώσει το παρών στην Πάτρα και αυτό προδιαθέτει τους φίλους του κλασικού αθλητισμού για μεγάλο συναγωνισμό και υψηλές επιδόσεις, ενώ κάποιοι θα έχουν την ευκαιρία να πιάσουν το όριο για την συμμετοχή τους στις επερχόμενες μεγάλες διοργανώσεις.

Στους άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν τους τίτλους τους από το 2015 στο ΟΑΚΑ, ο Λυκούργος Τσάκωνας σε 100μ και 200μ, ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110μ εμπόδια, ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος, ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ, αλλά και οι Ανδρέας Δημητράκης (800μ), Κώστας Νακόπουλος (1.500μ), Δήμος Μαγγίνας (5.000μ), Παναγιώτης Μπουζιάνης (σφαίρα), Γιώργος Τρέμος (δίσκος), Παρασκευάς Μπατζάβαλης (ακόντιο) και Μιχάλης Αναστασάκης (σφύρα). Αντίθετα δεν θα συμμετάσχουν φέτος οι νικητές στα 400μ εμπόδια και μήκος, ο Περικλής Ιακωβάκης που έχει αποχωρήσει από τους στίβους και ο Λούης Τσάτουμας που είναι τραυματίας.

Στις γυναίκες η Ειρήνη Βασιλείου θεωρείται σίγουρο ότι θα κρατήσει και φέτος τα σκήπτρα στα 400μ, όπως και οι Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, Έλενα Φιλάνδρα στα 800μ, Αναστασία Μαρινάκου στα 1.500μ, Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 100μ εμπόδια, Έφη Θεοδώρου στα 400μ εμπόδια, Χάιδω Αλεξούλη στο μήκος, Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, Ευαγγελία Σοφάνη στη σφαίρα, Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στον ακοντισμό, Λιάνα Κοροσίδου στη σφυροβολία και Σοφία Υφαντίδου στον ακοντισμό. Αντίθετα θα απουσιάσει η Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος λόγω τραυματισμού, ενώ στα 5.000μ το μεγάλο όνομα είναι η Ελληνοαμερικανίδα Αλεξία Πάππας που θα κάνει το ντεμπούτο της σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στα 100μ και 200μ η Μαρία Μπελιμπασάκη θα υπερασπιστεί όπως όλα δείχνουν τους τίτλους της απο το 2015, αν και προέρχεται από τραυματισμό.

Σε ότι αφορά τα όρια, μέχρι στιγμής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τα έχουν επιτύχει 11 άνδρες και 13 γυναίκες, για το ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ 16 άνδρες και 18 γυναίκες, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων 9 αθλητές και 2 αθλήτριες και το ευρωπαϊκό παίδων 11 αγόρια και 7 κορίτσια.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο στον «Νέστορα» του ελληνικού κλασικού αθλητισμού, Ηλία Μισαηλίδη. Γεννημένος το 1914 στη Σμύρνη, συμμετείχε για πρώτη φορά το 1929 σε παιδικό πρωτάθλημα στίβου με τα χρώματα του Πανιωνίου, του συλλόγου που υπηρέτησε σε ολόκληρη τη ζωή του. Επί σειρά ετών ήταν μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης. Στη διάρκεια της κατοχής (1942) πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών, με πρόεδρο τον Ρένο Φραγκούδη και αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

 

Το 1974 κατέλαβε τη θέση του Α΄ αντιπροέδρου στον ΣΕΓΑΣ, το διάστημα 1982-1984 έγινε πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια μέχρι και το θάνατό του (16/12/1996) εκλεγόταν Α΄ αντιπρόεδρος. Η προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό είναι ανεκτίμητη και για το έργο του γνώρισε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Μάλιστα, το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, στη συνεδρίασή του στις 22 Δεκεμβρίου 1999, τον ανακήρυξε ως μία από τις πέντε κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες του αιώνα, μαζί με τον Ιωάννη Χρυσάφη, τον Δημήτρη Καραμπάτη, τον Απόστολο Νικολαϊδη και τον Κώστα Παπαναστασίου.