Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016 21:53

Δύο Μεσσήνιοι κολυμβητές με υποτροφία στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από τον
Δύο Μεσσήνιοι κολυμβητές με υποτροφία στις ΗΠΑ

Τρεις αθλητές μας γεννημένοι το 1998, τελειώνοντας το λύκειο, έχουν επιλέξει ήδη να συνεχίσουν τις σπουδές και την κολύμβηση στις ΗΠΑ. Σε αυτούς είναι πολύ πιθανό να προστεθεί και ο Ανδρέας Βαζαίος, που είναι γεννημένος το 1994.

 

Το χορό των φετινών μετακινήσεων από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ για τη νέα σχολική και αγωνιστική σεζόν (2016-17) άνοιξε πολύ νωρίς η Βασιλική Μπάκα. Η κολυμβήτρια του ΝΟ Καλαμάτας στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το πολιτειακό πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας, όπου προορίζεται να αντικαταστήσει στα σπριντ του ελεύθερου τη Ρίκι Μπονέμα, που τελειώνει φέτος τις σπουδές της.

Αρκετούς μήνες αργότερα, στα τέλη Απριλίου, η Hellenic Aquatics που είχε αναλάβει την περίπτωση της Ηλιάννας Οικονόμου, ανακοίνωσε τη συμφωνία με το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Νέος της προπονητής θα είναι ο Άντι Κέρσοου, που θα εκτελέσει χρέη τιμ μάνατζερ στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ στο Ρίο. Ο Αμερικανός προπονητής μίλησε με κολακευτικά σχόλια για την Οικονόμου, κάνοντας λόγο για τη σπρίντερ που έψαχνε ώστε να εντάξει στην ομάδα του.

Την ίδια περίοδο, τις ημέρες του Πάσχα, ο Στάθης Μάλαμας επισκέφτηκε τη Φιλαδέλφεια για τις τελικές συζητήσεις με το πανεπιστήμιο Ντρέξελ. Ο νεαρός κολυμβητής πήρε πλήρη υποτροφία, έμεινε ικανοποιημένος από όσα είδε εκεί και τη θέση που θα έχει στη νέα του ομάδα και έλαβε την οριστική απόφαση για το επόμενο βήμα σε σπουδές και κολύμβηση, στα χνάρια του πατέρα του, Ηλία Μάλαμα, που σπούδασε στο UCLΑ. Η μετακίνηση του Μάλαμα έγινε γνωστή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τους τρεις 98άρηδες, το μεγάλο βήμα για τις ΗΠΑ ενδέχεται να κάνει και ο Ανδρέας Βαζαίος. Ο πρωταθλητής Ευρώπης των 200μ. μ. ατομική, που είναι γεννημένος το 1994, ανακοινώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και αφού είχε επιστρέψει από το Ισραήλ με το χάλκινο μετάλλιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 25άρας πισίνας, από το πολιτειακό πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας, το ίδιο στο οποίο θα σπουδάσει η Μπάκα. Η περίπτωση του Βαζαίου πάντως παραμένει ακόμα ανοιχτεί και μάλλον θα τον απασχολήσει ξανά μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

 

Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα χάνει από το δυναμικό της γιατί οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν ευνοούν τους νέους να παραμείνουν στη χώρα ούτε για σπουδές και μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση ούτε για εξέλιξη στην κολυμβητική τους καριέρα.

[Του Ακη Ιωακείμογλου από το aquaplanet.gr]