Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 19:15

ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: Οι οδηγοί πρέπει να μπαίνουν στα πιτ υπό τους νέους κανονισμούς για την ενδοεπικοινωνία

Γράφτηκε από τον

Η Φόρμουλα Ένα ξεκαθάρισε τους κανονισμούς για την ενδοεπικοινωνία μεταξύ ομάδων και οδηγών μετά από κάποια συμβάντα που έχουν κοστίσει βαθμούς στους συμμετέχοντες στην τρέχουσα σεζόν.

Αυτές οι διευκρινίσεις από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ξεκαθαρίζουν ότι μια ομάδα μπορεί να πληροφορήσει έναν οδηγό για ένα πρόβλημα στο μονοθέσιό του, ωστόσο πρέπει να του δώσει εντολή να μπει στα πιτ, προκειμένου να παρθεί μια απόφαση για το τι πρέπει να γίνει. Οι τεχνικές οδηγίες, τις οποίες έδωσε ο αγωνιστικός διευθυντής της Φόρμουλα Ένα, Τσάρλι Γουάιτινγκ, ενόψει του κυριακάτικου γκραν πρι της Ουγγαρίας, ορίζουν με πιο ξεκάθαρο τρόπο τι μπορούν να πουν οι ομάδες στους οδηγούς στην διάρκεια των αγώνων. Το σχετικό έγγραφο, το οποίο έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου και γνώση του οποίου έχει το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι «κάθε μήνυμα αυτού του είδους πρέπει να περιλαμβάνει μια αμετάκλητη οδηγία να μπει στα πιτ για να διορθώσει το πρόβλημα ή να εγκαταλείψει το μονοθέσιο».

Η FIA προχώρησε σε αυτές τις διευκρινίσεις μετά από κάποια συμβάντα εντός πίστας, τα οποία σχετίζονταν με οδηγίες από ομάδες σε οδηγούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νίκο Ρόσμπεργκ στο βρετανικό γκραν πρι, όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς η Mercedes του έδωσε οδηγίες για το πως να το αντιμετωπίσει. Οι αγωνοδίκες έκριναν ότι ο Γερμανός οδηγός παραβίασε τους κανονισμούς και του επέβαλαν ποινή 10 δευτερολέπτων, η οποία προστέθηκε στον χρόνο του, με αποτέλεσμα να «πέσει» από την δεύτερη στην τρίτη θέση. Πάντως, η γερμανική ομάδα, η οποία αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά της ποινής, ισχυριζόταν ότι τα μηνύματα ήταν νόμιμα, καθώς οι κανονισμοί επέτρεπαν την επικοινωνία αναφορικά με ένα σοβαρό πρόβλημα. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Σέρχιο Πέρες εγκατέλειψε στον τελευταίο γύρο του αυστριακού γκραν πρι λόγω προβλήματος στα φρένα, καθώς οι άνθρωποι της Force India έκριναν ότι οι κανονισμοί δεν τους επέτρεπαν να ενημερώσουν τον Μεξικανό για το θέμα.

Μετά τις διευκρινίσεις της FIA, ωστόσο, οι ομάδες θα είναι αναγκασμένες να καλέσουν τον οδηγό να μπει στα πιτ, εάν τον ενημερώσουν για ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας, όπου θα είναι ελεύθερες είτε να τον βοηθήσουν να το αντιμετωπίσει είτε να αποσύρουν το μονοθέσιο από τον αγώνα. Όμως, η είσοδος στα πιτ θα κοσίσει σημαντικά σε χρόνο στον οδηγό που θα λάβει αυτή την εντολή. Επίσης, οι τελευταίες οδηγίες ξεκαθαρίζουν ότι οι περιορισμοί στην ενδοεπικοινωνία δεν εφαρμόζονται εάν ένα μονοθέσιο βρίσκεται στο πιτ-λέιν, ενώ νωρίτερα τίθεντο σε ισχύ από τη στιγμή που το μονοθέσιο έφευγε από το γκαράζ.