Τρίτη, 16 Αύγουστος 2016 20:04

Ασημένιο ο Γιαννιώτης, έχασε στο φινάλε το χρυσό!

Γράφτηκε από τον

Ο θρύλος έγινε μύθος! Στα 36 του χρόνια, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την τεράστια συλλογή του, χάνοντας τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη για... μια ανάσα.

Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας αθλητής πήρε τη δεύτερη θέση στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, «έσβησε» την προσωπική του απογοήτευση για την τέταρτη θέση του Λονδίνου, πριν τέσσερα χρόνια, και ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο την καριέρα του.
Ή μάλλον σχεδόν ιδανικό, αφού ο Κερκυραίος πρωταθλητής ήταν πρώτος στα τελευταία μέτρα της κούρσας, όμως κυριολεκτικά στην τελευταία χεριά ο Ολλανδός πρωταθλητής Ευρώπης (και δεύτερος πέρυσι στο Καζάν) Φέρι Βέερτμαν τον έφτασε, εκμεταλλεύτηκε μία στιγμιαία αδράνειά του και πρόλαβε να χτυπήσει πρώτος την πλακέτα τερματισμού. Οι δύο αθλητές τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο, 1 ώρα, 52 λεπτά και 59.8 δευτερόλεπτα, με το φώτο φίνις να δίνει τελικά νικητή τον Ολλανδό και δεύτερο τον Γιαννιώτη.
Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ, επίσης μετά από εξέταση του φώτο φίνις, αφού τον ίδιο χρόνο έκανε και ο Κινέζος Λιτζούν Ζου. Αμέσως πιο πίσω (πέμπτος) τερμάτισε ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής του Καζάν, Τζόρνταν Ουιλιμόβσκι, ενώ ο Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο Τυνήσιος Ουσάμα Μελούλι, έμεινε στη 12η θέση.
Ο αγώνας των 10χλμ. στο Ρίο ήταν ένας από τους συναρπαστικότερους που έχουν γίνει στην ιστορία του open water. Ξεκίνησε με τον σχετικά άγνωστο Αυστραλό Τζαρόντ Πουρτ να φεύγει πολύ μπροστά, αποκτώντας προβάδισμα ενός λεπτού (!) στα πρώτα 2,5 χλμ. Όπως ήταν φυσικό, κολυμπώντας μόνος του και σε τέτοιο ρυθμό μέσα στη θάλασσα, ο Αυστραλός δεν θα μπορούσε να αντέξει. Η διαφορά σταδιακά «ψαλιδίστηκε» και περίπου στα 8χλμ. εκμηδενίστηκε. Ένα γκρουπ αποτελούμενο από τον Βέερτμαν, τον Ουιλιμόβσκι, τον Μελούλι και τον Βρετανό Τζακ Μπέρνελ πέρασε μπροστά, με τον Γιαννιώτη να ακολουθεί λίγο πιο πίσω.
Κι ενώ ο Πουρτ «καταποντιζόταν» (κατετάγη 20ος), ο Έλληνας πρωταθλητής μαζί με τους Ολιβιέ και Ζου ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις. Στην τελική ευθεία, έξι κολυμβητές πήραν θέση σε μία γραμμή, με τα σπρωξίματα να βρίσκονται στην... ημερήσια διάταξη. Ο Γιαννιώτης ήταν αυτός που «άλλαξε ταχύτητα» και μπήκε μπροστά, καθώς οι αθλητές πλησίαζαν στον τερματισμό, με τον Βέερτμαν να «ξεκολλάει» από τους υπόλοιπους και να ακολουθεί.
Ο Κερκυραίος ήταν μπροστά, έδειχνε να «καλπάζει» προς τη νίκη, όμως στην τελευταία χεριά σαν να... κόλλησε και ο Ολλανδός χτύπησε πρώτος την πλακέτα τερματισμού, χαρίζοντας στη χώρα του το «νταμπλ» χρυσών μεταλλίων στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, μετά τη χθεσινή νίκη της Σάρον Φαν Ρούβεντααλ στις γυναίκες.
Στην τρίτη θέση έπεσαν μαζί ο Ολιβιέ, ο Ζου και ο Μπέρνελ, όμως ο Βρετανός ήταν αυτός που «πλήρωσε» τα σπρωξίματα στην τελική ευθεία, καθώς ακυρώθηκε. Το φώτο φίνις έδωσε τρίτο τον Γάλλο, ενώ ο Κινέζος με τον ίδιο χρόνο έμεινε εκτός βάθρου.

 

ΑΠΕ