Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 13:46

Την Κυριακή το 5ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (σύλλογος εθελοντών δοτών Καλαμάτας) και το Κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτές τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας θα διοργανώσουν το 5ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού Των Οστών την Κυριακή 4/9/2016 στην παραλία Καλαμάτας με αγώνες κολύμβησης 500μ, 1500μ, 3000μ και αγώνα δρόμου 5km.

Ο αγώνας θα γίνει υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του συλλόγου ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ”.

Το σύνθημα του αγώνα είναι χαρακτηριστικό:  "Δώρισε την ευκαιρία για ζωή - Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης". 

Πρόγραμμα αγώνων

Όλα τα αγωνίσματα θα έχουν εκκίνηση και τερματισμό την παραλία του ξενοδοχείου "Elite"  στην παραλία Καλαμάτας.

Όσον αφορά την κολύμβηση, όλα τα αγωνίσματα θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. ενώ ο αγώνας δρόμου στις 10.45 π.μ.

Ο κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και στα δύο αθλήματα

Σε όλους όσοι συμμετάσχουν θα δοθεί τεχνικό t-shirt και αναμνηστικό μετάλλιο.

Η κολυμβητική διαδρομή θα είναι σε μορφή τριγώνου 500μ.: 1 κύκλος στα 500μ.,2 κύκλους στα 1000μ. και 6 κύκλους στα 3000μ. Η διαδρομή θα οριοθετείται από ευδιάκριτες ιστιοπλοϊκές σημαδούρες. 

Στον αγώνα δρόμου η αφετηρία θα γίνει στο Elite, πορεία ανατολικά και αναστροφή στο τέρμα της παραλιακής (ξενοδοχείο Φιλοξένια), πορεία έως εγκαταστάσεις Ναυτικού ομίλου αναστροφή στο κυκλικό κόμβο και τερματισμός παραλία ξενοδοχείου Elite.

Θα υπάρχουν εθελοντές κατά μήκος της διαδρομής. Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

Θα βραβευτούν οι 6 πρώτες νικήτριες και οι 6 πρώτοι νικητές του αγώνα δρόμου

Εγγραφές στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις nok.gr και sdym.gr θα γίνονται δεκτές έως την Πέμπτη 1/09/16.

Όσοι έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους θα παραλαμβάνουν τον αριθμό τους με το chip ηλεκτρονικής 

χρονομέτρησης του αγώνα και το τεχνικό t-shirt, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 5€ από τη γραμματεία του αγώνα αυστηρά μέχρι τις 9:00.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΕΔΜΟΠ (κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών πανεπιστημίου Πατρών)

Θα υπάρχει, ιατρός αγώνα και Ναυαγοσωστική Κάλυψη.

Εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ

Θα ακολουθήσει εκδήλωση το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα της έχει ως εξής: 

20:00-20:30 Μουσική βραδιά Μουσικό σχήμα “Ήχος του νότου”

20:30-20:35 Χαιρετισμός διοργάνωσης Ιωάννης Αδαμόπουλος, Δ/ντής Αιματολογικού Τμήματος Γ.Ν.Καλαμάτας

20:35-20:50 Χαιρετισμοί Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αλειφέρη Ελένη, Δήμαρχος Καλαμάτας Νίκας Παναγιώτης

20:50-21:00 Δωρεά οργάνων Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

21:00-21:10 Δωρεά μυελού των οστών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Δ/της Μονάδος Μεταμόσχευσης Πανεπιστημίου Πατρών.

Μετά τους αγώνες αλλά και μετά την εκδήλωση θα υπάρχει δυνατότητας λεπτομερούς ενημέρωσης εγγραφής στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Το μήνυμα των διοργανωτών

"Η έλλειψη ενημέρωσης, η αδιαφορία και ο φόβος αποτελούν τροχοπέδη στον εθελοντισμό. Με όλα αυτά στο μυαλό μας ξεκινήσαμε την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά σε πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα. Μπροστά στην αρρώστια δεν υπάρχει «εσύ» και «εγώ», είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου.

Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση, ευαισθησία, ανθρωπιά. Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα για ζωή προσφέροντας ένα μικρό μέρος από τις γνώσεις μας, ελάχιστο χρόνο από το χρόνο μας, ένα κομμάτι από τον εαυτό μας.

Καθημερινά οι αιματολόγοι ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα, αιμοπετάλια ή αιμοποιητικά κύτταρα, που μόνο ένας άλλος υγιής άνθρωπος μπορεί να τους προσφέρει. 

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει κατανοηθεί εις την χώρα μας ποια είναι η θεραπευτική σημασία και αξία του υγρού αυτού, του ανθρωπίνου ιστού που λέγεται αίμα.

Το αίμα είναι ένα θεραπευτικό μέσο ανυπολογίστου αξίας.  Είναι πολυτιμότατο αγαθό, το οποίο δίδεται από τον υγιή άνθρωπο σ΄ ένα ασθενή    ο οποίος όταν κινδυνεύει για λίγο αίμα είναι καταδικασμένος σε αργό ή σύντομο θάνατο

Η έλλειψη ενημέρωσης, η αδιαφορία και ο φόβος αποτελούν τροχοπέδη στον εθελοντισμό. 

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. 

 

Η δωρεά μυελού των οστών είναι μια πράξη αλτρουισμού και γενναιοδωρίας. Μπορεί σήμερα το δικό σου μόσχευμα να Χαρίσει Ζωή σε κάποιον άγνωστο ασθενή, αύριο όμως κάποιος άλλος εθελοντής μπορεί να Χαρίσει Ζωή σε σένα ή κάποιο δικό σου συγγενικό πρόσωπο".