Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2016 12:04

Στην Καλαμάτα το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατάδυσης

Γράφτηκε από τον

 

Για τρίτη φορά η Καλαμάτα θα φιλοξενήσει φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατάδυσης το οποίο θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Μια διεθνής διοργάνωση που θα φέρει στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα περίπου 100 αθλητές από 20 χώρες. Η διοργάνωση είχε γίνει ξανά στην Μεσσηνία με επιτυχία το 2011 και το 2013.

Πέρα από την συμμετοχή μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία, φέτος θα συμμετέχουν για πρώτη φορά και αθλητές από χώρες της Ασίας ενώ σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοργανώσεις θα γίνουν αγώνες ομάδων και όχι ατομικοί αγώνες. 

Η κάθε εθνική ομάδα θα αποτελείται από τρεις αθλητές και τα αποτελέσματα θα βγουν με βάση την συνολική τους βαθμολογία. 

Οι αθλητές θα βαθμολογηθούν ουσιαστικά με τρία κριτήρια. Το πρώτο θα έχει να κάνει με το βάθος της κατάδυσης του κάθε αθλητή που θα γίνει στην θάλασσα. Το δεύτερο με το χρόνο διατήρησης της αναπνοής μέσα στο νερό. Το τρίτο θα έχει να κάνει με την απόσταση μιας βουτιάς (το γνωστό μακροβούτι) και θα γίνει στο κολυμβητήριο της πόλης. 

Αυτή είναι μια καινοτομία της διοργάνωσης που θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να δει από κοντά μέρος των αγώνων από τις εξέδρες του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. 

Χθες οι εκπρόσωποι των διοργανωτών μίλησαν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο. 

Ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής Σταύρος Καστρινάκης στάθηκε στην μεγάλη συμμετοχή αθλητών από πολλές χώρες, στον ομαδικό χαρακτήρα που έχει φέτος το πρωτάθλημα αλλά και στο ότι μέρος του θα γίνει στο κολυμβητήριο την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου όταν από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. θα γίνουν, παρουσία κόσμου, οι τελευταίοι αγώνες που ουσιαστικά θα καθορίσουν και τα τελικά αποτελέσματα. 

"Φέτος έχουμε αφίξεις από πάρα πολλές χώρες, οι αθλητές θα πλησιάζουν τους 100 από 20 διαφορετικές χώρες. Μάλιστα  έχουμε για πρώτη φορά σημαντικές συμμετοχές από Ασία, Κίνα, Νότια Κορέα και Μαλαισία, από χώρες δηλαδή που στο παρελθόν δεν έρχονταν στις διοργανώσεις μας.

Το αθλητικό πρόγραμμα είναι λίγο διαφορικό: ξεκινά με τη θάλασσα που πιθανόν να έχουμε όλοι δει ότι τέτοιοι αγώνες γίνονται συστηματικά στην Καλαμάτα. Για πρώτη φορά φέτος έχουμε και διοργανώσεις αγωνιστικών ημερών στο κολυμβητήριο, οπότε αυτούς τους αγώνες θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να τους παρακολουθήσει ζωντανά», τόνισε ο Σταύρος Καστρινάκης. 

Ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης επισήμανε ότι η διεξαγωγής ενός ακόμη διεθνούς αγώνα αποδεικνύει ότι η πόλη έχει και την υποδομή και τους ανθρώπους για να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. 

«Άλλη μια φορά που η πόλη μας υποδέχεται μια σπουδαία εκδήλωση, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουμε τη δυνατότητα ως ανθρώπινο δυναμικό να οργανώσουμε υψηλού επιπέδου αθλητικές εκδηλώσεις και ταυτόχρονα έχει τις υποδομές της να φιλοξενήσει αυτές τις εκδηλώσεις. Καλωσορίζουμε τον Ελληνα εκπρόσωπο και συμμετέχοντα Σταύρο Καστρινάκη, σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να ευχηθούμε σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του Αιόλου Χάρης Βγενής τόνισε πως ο Καλαματιανός όμιλος θα υποστηρίξει με πλωτά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό την διοργάνωση που προβάλλει την πόλη. 

«Θεωρούμε ότι είναι μεγάλη διοργάνωση που διεξάγεται στον μεσσηνιακό κόλπο και οτιδήποτε προωθεί τον ναυταθλητισμό στην περιοχή μας θα το στηρίζουμε πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. θα γίνει στο ξενοδοχείο "Elite" η τελετή έναρξης της διοργάνωσης ενώ την Κυριακή θα ξεκινήσει η δράση. Η παρουσία του Ρώσου παγκόσμιου πρωταθλητή Αλεξέι Μαρκάνοφ είναι αξιοσημείωτη σε μια διοργάνωση που θα συμμετέχουν όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος σε άνδρες και γυναίκες.