Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 18:29

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά το "Σπάρταθλον 2016»

Γράφτηκε από τον
Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά το "Σπάρταθλον 2016»

Ολα είναι έτοιμα για την εφετινή διεξαγωγή του διεθνή αγώνα υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον», διαβεβαίωσαν σήμερα οι διοργανωτές κατά τη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 380-400 δρομείς προερχόμενοι από 50 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια από τον «Διεθνή Σύνδεσμο Σπάρταθλον», αφού συνολικά είχαν υποβληθεί 700 αιτήσεις συμμετοχής, θα πάρουν θέση εκκίνησης στις 7 το πρωί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

«Ο αγώνας είναι ο δημοφιλέστερος στον κόσμο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου, Κώστας Παπαδημητρίου, «αν και φέτος», τόνισε, «κάποιοι γνωστοί αθλητές δεν θα δώσουν το "παρών" επειδή η Διεθνής Ομοσπονδία Υπεραποστάσεων όρισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 24 ωρών λίγες εβδομάδες αργότερα (22-23/10), μεταξύ των οποίων και οι τρεις πρώτοι του 2015, Ρόις, Λόουσον και Χάνσεν».

Ο κ.Παπαδημητρίου στάθηκε επίσης στις μεγάλες δυσκολίες και απαιτήσεις του αγώνα, όπως είναι η μεγάλη διάρκειά του (36 ώρες το όριο τερματισμού), στο «άπλωμα» των αθλητών στη διαδρομή (όταν ο πρώτος τερματίζει στη Σπάρτη μετά από περίπου 23 ώρες, οι τελευταίοι βρίσκονται περί τα 100 χλμ πίσω), στις απαιτήσεις διατροφής και γενικότερα εφοδιασμού των δρομέων, σε θέματα ασφαλείας και φύλαξης της σωματικής τους ακεραιότητας, θέματα υγείας και τραυματισμών και όλα αυτά επί δημοσίων δρόμων, όχι σε στάδιο.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από τους διοργανωτές στη διαδικασία φιλοξενίας και μεταφοράς των αθλητών, αλλά και των συνοδών και προπονητών τους, για 6 ολόκληρες ημέρες σε Αθήνα και Σπάρτη. Πρωταρχικής σημασίας για τους διοργανωτές είναι και το αγωνιστικό κομμάτι, που αφορά τις υποχρεώσεις για τήρηση των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα που επιβάλλει η διεθνής ομοσπονδία υπεραποστάσεων και η οποία εποπτεύει με ανθρώπους της τη διοργάνωση.

«Και όλα αυτά υλοποιούνται μόνο από εθελοντική εργασία των μελών του Σπάρταθλον και των φίλων. Από ερασιτέχνες, με επαγγελματικής μορφής εμπειρία και δεξιότητες, χωρίς την παραμικρή αμοιβή. Μόνο την άμετρη ικανοποίηση τη στιγμή που ο αγώνας ολοκληρώνεται με επιτυχία», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στα 246 χλμ της διαδρομής βρίσκονται ανά 3-4 χλμ σταθμοί εξοπλισμένοι με γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, αλλά και υλικά τροφοδοσίας για τους δρομείς, οι οποίοι θα συνοδεύονται και από αυτοκίνητα της διοργάνωσης, ασθενοφόρα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως και νοσοκομεία της διαδρομής (Κόρινθος, Άργος, Σπάρτη), ενώ πολύτιμη αναμένεται να είναι για μία ακόμη χρονιά και η βοήθεια της τροχαίας.

Το «Σπάρταθλον» διεξήχθη για πρώτη φορά το 1983 (διερευνητικά ξεκίνησε το 1982) και είναι ο μακροβιότερος αγώνας σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων παγκοσμίως. Μάλιστα διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτέμβρη, εδώ και 34 χρόνια, ενώ προσελκύει τις περισσότερες συμμετοχές ξένων αθλητών από κάθε άλλο αγώνα.

Η συμμετοχή των Ελλήνων δρομέων θα φθάσει τους 60 (3 αθλήτριες), ενώ ίδιος αριθμός αθλητών αναμένεται και από την Ιαπωνία. Το ποσοστό συμμετοχής γυναικών υπερβαίνει το 10% και χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι κατετάγη 4η στη γενική κατάταξη η Αμερικανίδα Νάγκι, η οποία θα μπορούσε να καταλάβει ακόμη καλύτερη θέση, αν δεν μπερδευόταν και δεν έχανε πολύτιμο χρόνο σε ένα από τα τελευταία κομμάτια της διαδρομής.

Για να καταλήξει ο κ. Παπαδημητρίου με το σλόγκαν του Διεθνούς Συνδέσμου Σπάρταθλον που αφορά τις συμμετοχές των δρομέων και τη σημασία του αγώνα: «Για εμάς, εκείνος που τερματίζει είναι νικητής». Άλλωστε αυτό δείχνουν και οι απολαβές των αθλητών από τους διοργανωτές, που είναι ίδιες για όλους τους δρομείς. Ένα θερμό χειροκρότημα από τους κατοίκους της Σπάρτης, ένα στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τα χέρια μίας νεαρής Σπαρτιάτισσας είναι η ανταμοιβή για όσους κατορθώσουν να φτάσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ