Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2016 15:41

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ: Τσεχία και Ιαπωνία έγραψαν ιστορία στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ: Τσεχία και Ιαπωνία έγραψαν ιστορία στην Καλαμάτα

Η Τσεχία στους άνδρες και η Ιαπωνία στις γυναίκες κατέκτησαν τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατάδυσης της AIDA, που διεξήχθη για τρίτη φορά στην Καλαμάτα. 

Μια σημαντική διοργάνωση που έφερε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα 100 αθλητές και αθλήτριες από 18 χώρες. Η γιορτή (τελετή έναρξης) ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ με την τελετή λήξης και τις απονομές στο ξενοδοχείο "Εlite". Νωρίτερα στο Κολυμβητήριο της Καλαμάτας έγιναν οι αγώνες δυναμικής άπνοιας (μακροβούτι), οι οποίοι καθόρισαν και την τελική κατάταξη. 

Στους άνδρες, η Τσεχία κράτησε τελικά και στην τελευταία αγωνιστική ημέρα το προβάδισμα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Γαλλία και στην τρίτη τη Ρωσία. Στις γυναίκες ο τίτλος πήγε, όπως προαναφέραμε στην Ιαπωνία, ενώ δεύτερη ήταν η Τσεχία και τρίτη η Ρωσία. Η ελληνική ομάδα κατέλαβε την 4η θέση στους άνδρες με τους Χρήστο Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιαγκίνη και Αρι Ιωαννίδη και την 5η θέση στις γυναίκες με τις Τζένα Απόκοτος, Δανάη Βαρβέρη και Άλκηστη Βουράκη.

Οι φετινοί αγώνες σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις ήταν ομαδικοί και όχι ατομικοί. Η κάθε εθνική ομάδα αποτελείτο από τρεις αθλητές και τα αποτελέσματα βγήκαν με βάση την συνολική τους βαθμολογία. 

Οι αθλητές βαθμολογήθηκαν με τρία κριτήρια. Το πρώτο είχε να κάνει με το βάθος της κατάδυσης του κάθε αθλητή στην θάλασσα. Το δεύτερο με το χρόνο διατήρησης της αναπνοής μέσα στο νερό. Και το τρίτο με την απόσταση μιας βουτιάς (το γνωστό μακροβούτι στο κολυμβητήριο της Καλαμάτας. 

Η τελετή λήξης

Στο ξενοδοχείο "Εlite" γράφτηκε το βράδυ του Σαββάτου ο επίλογος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατάδυσης της AIDA. Στην τελετή λήξης έδωσε το "παρών" και η πρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας ΑΙDA Κάρλα Σου Χάνσεν, ενώ το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν οι Χάρης Βγενής και Αντωνία Μπούζα, αντίστοιχα. 

Παρόντες μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΝΟΚ Δημήτρης Κακαλίκας και ο πρόεδρος των Τριτέκνων Μεσσηνίας Χρ. Κορομηλάς. Την εκδήλωση άνοιξε ο εκ των διοργανωτών  Σταύρος Καστρινάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για να έχει επιτυχία η διοργάνωση (δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα σε χορηγούς και συνδιοργανωτές). 

 

Στα αξιοσημείωτα ότι έγινε έπαρση σημαίας των νικητών, ενώ η βραδιά έκλεισε με πυροτεχνήματα και πάρτι στην πισίνα του ξενοδοχείου.