Κυριακή, 18 Δεκέμβριος 2016 14:37

Το δημοφιλέστερο χειμερινό άθλημα

Γράφτηκε από τον

Το σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα.

Προέρχεται από την Σκανδιναβία και αρχικά κάλυπτε την ανάγκη μετακίνησης  των ανθρώπων πάνω στο χιόνι. Τα αρχαιότερα δείγματα σκι βρέθηκαν στην Σουηδία, στη Νορβηγία και τη Φιλανδία, 4000 έως 5000 χρόνια πριν. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος σταθερής πρόσδεσης των σκιέρ 

στις μπότες. Αυτό  άλλαξε το 1860, όταν ο Νορβηγός Νordheim χρησιμοποιεί  πρώτος δέστρες που  σταθεροποιούν  τις μπότες. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία  Σκι.

Το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα είναι αυτό του Σελίου, το οποίο βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και  λειτουργεί και σήμερα. Υπάρχουν ακόμη στον Παρνασσό, στα Καλάβρυτα, στο  Καρπενήσι, στο Μαίναλο κ.α.

Τα οφέλη για την  υγεία: Το σκι είναι πολύ καλή άσκηση για την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα και  συμβάλλει στην ενίσχυση της αντοχής. Επίσης γυμνάζεις τους ώμους και τους τρικέφαλους μύες , ενδυναμώνει τους κοιλιακούς μύες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη  διατήρηση  της ισορροπίας του  σώματος.

Το σκι απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και είναι ιδανικό για να ξεκινήσουν τα  παιδιά . Αυτό όμως που  είναι πρωτίστως απαραίτητο είναι η εξοικείωσή τους με το χειμερινό περιβάλλον.

 

Άγγελος Τσώνης