Σάββατο, 21 Ιανουάριος 2017 15:30

ΕΥΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Στη Μεσσηνιακή Μάνη έγινε η πρώτη πεζοπορία της χρονιάς

Γράφτηκε από τον

Την περασμένη Κυριακή οι πεζοπόροι του Ευκλή εξόρμησαν στην Μεσσηνιακή Μάνη και στα όμορφα χωριά της. Ήταν η πρώτη δράση της νέας χρονιάς κατά την οποία κατέβηκαν το πετρόκτιστο και καλά διατηρημένο μονοπάτι από την Σαϊδόνα έως το Προάστιο.

Η ανακοίνωση του Ευκλή αναφέρει: "Οι πεζοπόροι στο διάβα τους συνάντησαν και θαύμασαν το πετρόκτιστο μονότοξο γεφύρι από το 1922, που ενώνει τα χωριά. Επίσης επισκέφτηκαν το Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στο Προάστιο, έμαθαν την ιστορία του και ξεναγήθηκαν σε αυτό από τον πατέρα Παναγιώτη Τζανέτο. Ένα σπουδαίο λατομείο του κ. Παν Χιουρέα, που δεν λειτουργεί πιά, συνάντησαν, εκεί που γινόταν η επεξεργασία του Πορόλιθου (Ποριά) στο χωριό Προάστιο. Όπου πολλά σπίτια της Μάνης έχουν χτιστεί με Πορόλιθο. Το χωριό Προάστιο ένα εξαίρετο δείγμα Μανιάτικης αρχιτεκτονικής περιηγήθηκαν στο τέλος. Θαύμασαν τους Ιερούς Ναούς των Εισοδίων της Θεοτόκου και τον Άγιο Νικόλαο. Ευχαριστούν θερμά το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, που πάντα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συλλόγου και συνοδεύουν τους πεζοπόρους».

Στο Καρβέλι Ταϋγέτου κόβουν πίτα 

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου οι πεζοπόροι του Συλλόγου θα κόψουν την πίτα τους στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων '' Η Παναγιά η Σιδηρόπορτα'' στο όμορφο χωριό του Ταϋγέτου, το Καρβέλι, μετά από μία πεζοπορία μέχρι το χωριό Λαδά.

Η πεζοπορία είναι περίπου 3ωρη, εύκολη και βατή σε μονοπάτι και προσφέρεται για όλους, ακόμα και για μικρά παιδιά. Η διαδρομή είναι κυκλική.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει" 

"Θα θαυμάσουμε στο διάβα μας το δίτοξο, πετρόκτιστο Λαδοκαρβελιώτικο γεφύρι καθώς και τον Καταράκτη του Βυρού. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαδά, κ. Μιχαήλ Αντωνόπουλος θα  ξεναγήσει στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού καθώς και στο προσωπικό του Μουσείο. Επίσης θα ενημερώσει για την ''Κουτσαβίτικη Φορεσιά''. Καλούμε όλους τους λάτρεις της φύσης, να παρευρεθούν στην κοπή της πίτας του Συλλόγου, να τους κεράσουν δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα και να διασκεδάσουν μαζί τους».