Κυριακή, 21 Μάιος 2017 21:28

ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: Ζωντάνεψε η Αρχαία Μεσσήνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: Ζωντάνεψε η Αρχαία Μεσσήνη (βίντεο)

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το Σάββατο εκατοντάδες παιδιά από Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία, Λακωνία, Κορινθία, αλλά και την Βηρυτό του Λιβάνου, που θα γραφτούν στην ιστορία ως οι αθλητές που το 2017 αναβίωσαν το αρχαίο πένταθλο στο Γυμνάσιο - Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης. 

Η ιδέα της Ολυμπιάδας Καλαμάτας έγινε πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία πολλών και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας! 

Γεγονός που θα προβάλει παράλληλα τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ζωντάνεψε το Σάββατο το πρωί. Παιδιά 6 έως 12 ετών αγωνίστηκαν με έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς, με γονείς, συνοδούς, φίλους και συγγενείς να καμαρώνουν από τις καλοδιατηρημένες κερκίδες. 

Η δράση περιλάμβανε αγώνα 187 μέτρων, μήκος άνευ φόρας, ακοντισμό, δισκοβολία, καθώς και αγώνα επίδειξης πάλης από τους αθλητές της εθνικής ομάδας Κυριάκο και Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, αλλά και τους μικρούς παλαιστές του συλλόγου "Αριστόδημου" από τη Μεσσήνη Αγγ. Γεωργιόπουλο και Κ. Καλαποθάκη. Με την πάλη ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό σκέλος για να ακολουθήσει η τελετή των απονομών.

Αξίζει να σημειωθεί και το εντυπωσιακό τελετουργικό πριν από την έναρξη των αγώνων, με την παρέλαση των αθλητών υπό το ρυθμό του τυμπάνου, τις ιέρειες, τον όρκο του αθλητή και του κριτή. 

Τους αγώνες που εμπνεύστηκε η Ολυμπιάδα Καλαμάτας συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου και το "Διάζωμα". Οι σύλλογοι που εκπροσωπήθηκαν ήταν Ολυμπιάδα Καλαμάτας, Ακρίτας, Μεσσηνιακός, Α.Ο. Μεγαλόπολης, Γ.Σ. Αρκαδίας, Σπαρτιατικός, Φιλαθλητικός, ΓΑΣ Σκάλας, Ποσειδώνας Λουτρακίου, Γυμναστική Ενωση Αργους, και Αθλητική Γυμναστική Ενωση Πύργου.

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στόχος είναι να γίνει η διοργάνωση θεσμός και καλύτερη κάθε χρόνο. Χαιρετισμό απέστειλε και ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, που έχει συνδέσει το όνομά του με την Αρχαία Μεσσήνη, ενώ μίλησαν εκ μέρους του δήμου Μεσσήνης ο αντιδήμαρχος Χρήστος Χριστόπουλος, ο Σταμάτης Φριτζήλας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο Κώστας Βινατσέλας από τον ΣΕΓΑΣ και η Τούλα Χατζηπαναγιώτου - Τσιάλα από την Ολυμπιάδα Καλαμάτας.

Απαντες τόνισαν τη σημασία της διοργάνωσης, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια.

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ